Jelenleg mintegy 2000, lélegeztetővel vagy légzéssegítővel felszerelt kórházi ágy van az 5,5 milliós Szlovákiában. A koronavírus-járvány miatt csak 383 lélegeztetőgépet vettek el 11,1 millió euróért. A kormány szerint van elég, helyi cégtől vásároltak, de nem attól, amelyiktől a magyar külügyminisztérium.

Forrás: napi.hu
Feltöltő: Szeparepa2
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Málna: ...és az árak? Nem semmi.
Gondolom a korrupció meg a hazudozás fel sem merül benned, jó propagandistában.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Csakhogy nekik nincs Szijjártójuk, aki feneketlen zsebbel bír. Ha utolérni nem is tudja a Főnököt, de azért kapar utána.
Málna
@Aki Én: Kicsit túl lettünk biztosítva. Jobb, mint ha alulbiztosítottak volna. Mint például Olaszországban, vagy az Egyesült Államokban.
Aki Én
@Málna: ...és az árak? Nem semmi.
Gondolom a korrupció meg a hazudozás fel sem merül benned, jó propagandistában.
Málna
@Aki Én: Lehet, hogy korrupció történt. Gondolom, az ellenzék már tett is feljelentést.
De az is lehet, hogy igaz, amit mondtak; szabadrablás, káosz volt, ezért több helyről rendeltek, hogy valamennyi biztosan megérkezzen.
Gondolom, benned meg ez nem merült fel. Mert ez pozitív lenne...
Aki Én
@Málna: ...ismerve a rablóbandát, valóban nem. De érdekes, hogy csak mi vettünk ilyen drágán. Ez sem a korrupció mellett szól, gondolom.
Málna
@Aki Én: Nem csak mi vettük ilyen drágán. Szlovákiának könnyű volt olcsón venni, helyi cégtől.
szegfue
Azért az is "furcsa", hogy O.V. mindig 8000 db lélegeztető gépről beszél, közben 16000 db-ot vettünk. Aug. 31-vel már 50 db "szállitásra kész" egy kárpátaljai "névtelen" (nem lehet tudni a nevét!) segélyszervezet részére... már ha ez a hir igaz. Lehet, hogy egészen más országnak/országoknak és más db számmal is történik ilyen "adományozás". Aztán hol vannak azok a magyar lélegeztetőgépek, melynek a gyártásának beinditását beharangozták 2020. máj. 28-án?! Eltelt 3 hónap és még egy nyulfarknyi hir sincs hány db került le már a gyártósorról! Lehetetlen megtudni az igazat!
Eladott Ország
@Málna: tegnap, 16:04 ♦ A halandzsázást a fidesz szemináriumon folytasd, a hülyéid között! Amellett, hogy többszörös áron vettük a fél Európát elláthatnánk lélekegeztető géppel. Lélegeztető gép nagyhatalom lettünk!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/107109644_176675020473205_3637721747810446493_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=ZXrRoewcXaUAX8irBZt&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=4ab86731629f65f38305df2d9c5ce2fc&oe=5F722892
Pálinkás Pál
@Málna: Mivel biztosítottak túl??? a használhatatlan légzéssegítő gépekkel,amit lélegeztetőnek vettek???
Málna
@Pálinkás Pál: Nem használhatatlanok a légzést segítő gépek sem, a kórházi kezelés bizonyos szakaszaiban az ilyen gép is elég.
Pálinkás Pál
@Málna: tévedsz...akit korona miatt kéne lélegeztetőre rakni,annak ez semmi...
Málna
@Pálinkás Pál: Akkor nem én tévedek, hanem az orvos, aki mondta.
Te, mint virológus szakember, biztos jobban tudod.:-)
lusta
@Málna: Drága sztrovacsek, csak nyomassa a szöveget.Ha ez kell a lelki megnyugvásához, én nem szólok bele.
Tudja, a tények makacs dolgok.Meg sem említem a felelős gazdálkodás című történetet.
Pálinkás Pál
@Málna: mi a tökömet mondhatna egy fidesz által vezérelt orvos??? azt hogy a hülyék beszereztek csomó kacatot...,akkor másnap már nem lenne munkája!!! neked nem tűnt fel hogy vírus ügyben mindig ugyanaz a pár ember osztja az észt???ráadásul az egyik még nem is orvos, hanem denevérekkel foglakozó biológus!!! persze ha ilyeneket észrevennél,nem lennél fideszes...
Málna
@lusta: Tényleg nem szóltál bele, nem mondtál semmi érdemlegeset.
Qqberci
@Málna: Miért is a virológusnak kellene érteni a lélegeztetőgéphez?...
Málna
@Pálinkás Pál: Nem ezektől az orvosoktól hallottam.
Miért gondolod, hogy te jobban tudod?
Az nem tűnt fel, hogy a cikkben is meg vannak említve a légzést segítő gépek? Ha használhatatlanok, akkor miért vannak megemlítve egyáltalán a vírussal kapcsolatban?
Pálinkás Pál
@Málna: Mert igen hülyén festene hogy egy halom pénzt pocsékoltak el a semmire!!!
Málna
@Pálinkás Pál: Szlovákiában?
"Jelenleg mintegy 2000, lélegeztetővel vagy légzéssegítővel felszerelt kórházi ágy van az 5,5 milliós Szlovákiában."
lusta
@Málna: Akkor kezdjük az elején, mert úgy látom vannak olyanok, akiknek mindez nagy nehézséget okoz.
A koronavírus esetében lélegeztető gépekre van szükség, nem pedig légzést segítő, támogató eszközökre. Ezeket a gépeket -kezelési uatsítással, minőségi tanúsítvánnyal, meg miegyebekkel kell ellátni, hogy a szakképzett személyzet használni is tudja. Hány szakképzett ember is van ebben az országban?
Pálinkás Pál
@Málna: igen...és ezzel mit akarsz mondani...olyan cikket mutass ahol a légzéssegítő gépet akut helyzetben,intenzíven alkalmazzák!!! a légzéssegítő gép nem pumpál levegőt beléd...csak biztosítja az orrodban legyen oxigén...ha a tüdőd nem tud dolgozni,na akkor kell a lélegeztető gép,az pumpálja beléd a levegőt, erre a segítő nem alkalmas...
Málna
@lusta: Nem egészen. A koronavírus esetében is lehet alkalmazni a légzést segítő gépeket, a kezelés bizonyos szakaszaiban. Gondolom, azokban a szakaszokban, amikor a beteg önállóan, de nehezen lélegzik.
Aki Én
@Málna: Már szinte szánlak :(
Senki nem vásárolta ennyire túl magát, senki nem vett ennyire drágán, senki nem titkolja a beszerzések részleteit, nincs annyi szakember a kezeléshez, ahány gép, a légzéssegítő nem lélegeztető gép...
Beteges ahogy erőlködsz, tényleg gáz ahogy a butaságokat és hazugságokat erőlteted.
Málna
@Aki Én: Senki? Minden egyes országnak utánanéztél? Olyasmit ne állíts meggyőződéssel, aminek semmi alapja nincs, mert könnyen hiteltelen leszel. Tudom, későn szólok.:-)
legott
Ami pénzt nem lopnak el, azt elherdálják vagy elégetik.

A beteglelkű Orbán és bandája, előre megfontolt szándékkal, aljas indokból nem fejlesztik érdemben ezt az országot... e kies hazát.
Orbán egy szabotőr. Nem gondatlanságból, hanem direkt akadályozza, hátráltatja, visszaveti Magyarország fejlődését.

Orbán alapvetően egy munkavállaló, és az MTK lapján felelősséggel tartozik: "Ha a munkavállaló szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt meg kell térítenie."

Ezek (nem ugyanazok, ezek rosszabbak!) nem akarják, hogy mindenkinek jó legyen. Mert, ha mindenkinek jó lenne, nem látszana, hogy nekik mennyire jó... hogy ők az urak.
Mert a magyar parasztnak nem elég, hogy mindene meg van, a magyar parasztnak akkor jó, ha másnak semmije sincs és látja szenvedni és kínlódni, és amikor a legjobban szenved és kínlódik a honfitársa, akkor rúg bele egy qurva nagyot.
Ez a magyar büdös paraszt beteg néplélek.
Undorító!
Aki Én
@Málna: Rajtad nem látszik más, mint a tolvajok agyatlan felmentésének ostoba és gyerekes kísérlete. Ennél gyengébben azt nem is lehetne. Te többet ártasz a rezsimnek, mint amennyit használsz. Csak megerősíti az embert, hogy jó oldalon áll.
Aki nem látja mi megy itt, az végtelenül ostoba.
Igen, mindet megnéztem, egyetlen kivételt sem találtam. Ellenkezőt pedig számtalant. Tudod, mindenki gépeket vesz, te is mondtad. Érdekes az is, hogy külföldi beszerzésekről gyakran többet lehet tudni, mint a hazairól. Sok szakember igazolta már, az ellenkezőjét senki.
Hozz olyan adatot, mely azt igazolja, hogy vettek mások is drágábban, titokban, feleslegesen sok gépet.
Aki Én
@Málna: Csak néhány tényadat:
,,A kormány dicsekedett a lélegeztetőgépek vásárlásával, mégis ők kötötték a legrosszabb üzletet Kínával az egész EU-ból"
,,A PROBLÉMA AZ, HOGY AMIRE HASZNÁLNÁK, ARRA ALKALMATLAN."
,,Az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy"
,,Az ötmilliós Szlovákia kétezer lélegeztetőgéppel készült a második hullámra.
Szijjártóék összesen 16000-t vettek, köztük több mint ezer gépet egy olyan szlovák cégtől, amitől a pozsonyi egészségügyi minisztérium egy darabot sem rendelt."
,,Orbán főtanácsadójához köthető cég is érintett a lélegeztetőgép-bizniszben"
,,A külügyi államtitkár úgy próbálta megvédeni a lélegeztetők horribilis árát, hogy mindenről beszélt, de valahogy pont az árakról nem"

magyarnarancs.hu/belpol/allami-lelegeztetogep-beszerzes-300-milliard-ment-el-16-ezer-gepre-132641

g7.hu/kozelet/20200714/az-allami-korhazellato-feleannyiert-vett-kozel-2500-lelegeztetogepet-mint-a-kulugy/

index.hu/belfold/2020/05/18/nem_minden_kinabol_beszerzett_lelegeztetogep_alkalmas_intenziv_terapiara/

444.hu/tag/lelegeztetogep
Málna
@Aki Én: Rajtad nem látszik más, minthogy próbálsz másokat besározni. Az sem baj, ha félinformációból. Mióta itt vagyok, tudom, hogy bárhova, de közétek nem akarok tartozni.
Ezerszer elmondták, hogy hogyan történt a gépek beszerzése, de nem akarjátok megérteni. Amikor kevés volt, akkor az volt a bajotok. Soha, semmi nem jó. Erre vagytok programozva. Örülni kellene, hogy nem volt szükség ennyi gépre, és reménykedni, hogy most sem lesz.
Málna
@Pálinkafőző Rézüst: Jöjjön csak...
Aki Én
@Málna: ...aki olyan mérhetetlenül ostoba és seggnyaló mint te, az pont ennyit lát ebből a korrupcióból. Örülünk, hogy nem volt rá szükség, de ez nem volt kérdés.
Nem akarsz ,,közénk" tartozni, de még a komplett hétvégédet is itt töltöd. Beszarás, mekkora buta lúzer vagy.
Málna
@Aki Én: Hétvégén is hülyítitek egymást, valakinek muszáj rendbe tenni a fejetekben a dolgokat. Én meg szeretem helyre tenni a buta gondolatokat.
Vagy neked úgy tűnik, barátkozni akarok veletek?
Pálinkafőző Rézüst
na,a pedofilsimogatók megszólalnak...@Málna: ...
Qqberci
@Málna: "Akkor nem én tévedek, hanem az orvos, aki mondta.
Te, mint virológus szakember, biztos jobban tudod.:-) "
Málna
@Qqberci: Ezzel nem azt mondtam, hogy a virológusnak kellene értenie a lélegeztetőgéphez, csak hogy a mi Palink - aki fél éve virológust játszik itt - jobban ért a géphez, mint az az orvos, akit próbáltam idézni.
Giovanni Alba
@Qqberci: 1; Nem ezt mondta
2; Ezt mondta, de nem úgy gondolta
3; Neked nem lehet mondani semmit, mert értetlen vagy és félremagyarázod
4;Soros
Kihagytam valamit? Kicsi a gyümölcs, de akkora vehemenciával ássa bele magát a pöcegödörbe, hogy az tulajdonképpen elismerésre méltó, bár egy cseppet sem irigylendő.
Pálinkás Pál
@Málna: nos ..elárulok neked egy titkot...még a járvány előtt több lélegeztető gép volt hazánkban,mint amennyien használni,kezelni tudják...azóta mi változott e téren?? hoztak be egy csomó vacakot...de embert nem képeztek,legalább is nem tudok róla, te hallottál valami ilyesmit???
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Málna
@Pálinkás Pál: Igen, hallottam, még tavasszal, a járvány kezdetekor.
szegfue
@Pálinkás Pál: 16:03 Egy picit tévedsz. Tartottak tanfolyamokat a lélegeztető gépek kezelésére, de a végén közölték: mindezek nem érvényesek a Kinából hozott gépekre... Tehát adtak a "szarnak egy pofont"... már bocsánat!
szegfue
@Pálinkás Pál: Egyébként Málnának magyarázni kb. olyan, mint amikor az ember lyukas vödörrel "átvészelte" a 2. világháborut... állandóan vizért ment... csak öntöd-öntöd bele, de minden kifolyik a lukon.:))
Pálinkás Pál
@szegfue: tudom...de néha szórakoztató..neki egyszerű a világ,gondolkodnak helyette..
szegfue
@Pálinkás Pál: Igy is lehet mondani...:))
lusta
@Málna: Akkor valóban hasonlítsuk össze az adatokat. Kanada is kb. ennyi valóban lélegeztetőt, nem légzést segítő, gépet vásárolt. Mondjuk igaza van. Kanada is egy kis ország. Egy miniország, mint Lengyelország pár ezret vett.
Gyütt Mönt
@Málna: bocs, véletlenül adtam neked pontot, nagyon megbántam.
Málna
@Gyütt Mönt: Hidd el, nincs semmi jelentősége számomra.
Málna
@lusta: Elmondták már ezerszer, hogy a lehető legrosszabb verzióra készültek. És mivel szabadrablás volt, a kelleténél jóval többet rendeltek, hogy legalább egy része biztosan megérkezzen időben. Szerintem ez teljesen elfogadható magyarázat. Emlékszem, micsoda hiszti volt itt előtte, amikor még úgy tűnt, hogy kevés lesz a lélegeztetőgépünk.
Málna
@szegfue: Rosszul emlékszel. Én magyaráztam neked mindig, és amikor nem volt több érved, akkor mindig megsértődtél. És ugyanígy, gyáva módon kibeszéltél a hátam mögött.
lusta
@Málna: 1. Minden ország a lehető legrosszabb helyzetre készült Képzelje el, Szlovákia is. Kanada is. A németek is. Úgy látszikk, hogy itt a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunkon és qurmányunkon kívül senki sem készült a legrosszabbra. Tényleg ennyire hülyének nézi Ön itt az embereket?
Málna
@lusta: Nem, tudom, hogy ők a lehető legrosszabbra készültek-e. Az biztos, hogy mi túlzásba estünk. Engem nem zavar, ha túl sok van. Túl kevés ne legyen.
Aki Én
@Málna: Nem zavar a milliárdos herdálás, az újabb egyértelmű mutyi? Ráadásul vírus idején, titokban, az emberek félelmét kihasználva? Aztán csodálkozol ha beszólnak, lebutáznak?
Miből vagy te némber???
Látom tegnap is tartalmas, baráti légkörű estéd volt :) Megemelték a béred, vagy önként vagy ekkora pancser?
Lúzer!
Málna
@Aki Én: Te már megint bal lábbal keltél?
Aki Én
@Málna: ...talán ettől függ ostobaságod?
Málna
@Aki Én: Nem. Csak sajnállak, hogy már így kelsz fel reggel.
szegfue
@Málna: Ha a "hátad mögött" beszélnélek ki, akkor az privátban tenném és nem irnám ide... világos?! Egyébként meg nem érdekel mi a véleményed rólam, mert nem azt nézem, hogy mit mondasz, hanem, hogy ki mondja. Felejtős vagy egyszerüen...
Málna
@szegfue: Na ezt csináltad akkor is. Személyeskedtél, ha a témához már nem tudtál hozzászólni. Nem tudsz azzal mit kezdeni, ha valaki másképp látja a dolgokat, mint te. És még meg is sértődsz.
Aki Én
@Málna: ...megint tévedsz, totál jó napom van. Korán feküdtem, kipihenve ébredtem, és éppen most foglaltam le a szállást egy októberi hétvégére az Őrségben. Most pár órát dolgozom, aztán készülök a délutáni meglepetés szülinapi piknikre.
De a te szánalmad egyébként is független az én ,,lábaimtól"
lusta
@Málna: 1. Más országokban ahol jóval kevesebbet vásároltak jóval olcsóbban, de a szükségesnél, a piaci árnál jóval drágábban lemondott a miniszter, büntetőeljárás folyik ellene, meg hasonlóak. Ugyanis az a pénz az adófizetők pénze, nem az övéké.
2. Ha már szlovák példa. 40-szer kevesebb gépet és 75-ször kevesebbért vették, pedig csak durván felével kiksebb ország. Gyakorlatilag ez velünk való összehasonlításban minden országra érvényes, hogy jóval olcsóbban és kevesebbet vettek.
3. Nem árt, ha tanul egy kicsit másoktól. Sajnos a túlvásárlás egyik oka az alkotmányos költség, míg a másik oka a hozzá nem értés. A példánál maradva a szlovákok nem véletlenül tettek úgy, ahogy, mert a járvány kezelésében élen jártak. A megbetegedések és a halálozások számában is látható mindez. Látható volt a maszk viselésében és látható volt a karantén alkalmazásában is. A többi apróságról már ne is beszéljünk. Őket valahogy nem a nyunyóka érdekelte.
3.
Málna
@Aki Én: Pont ez jön át, hogy jó napod van.:-)
Málna
@lusta: A cikk szerint a szlovákoknak van/volt saját lélegeztetőgép-gyártójuk, úgy azért könnyű olcsón szerezni. Meg nyilván nem volt nagy kapkodás, meg volt az utánpótlás.
Az USA-ból láttam egy felvételt még hónapokkal ezelőtt, ahol kormányzói szinten tárgyaltak a lélegeztetőgépekről, melyeknek többszörösére ment fel az ára, mert egymásra licitáltak az államok. Szóval önmagában az, hogy egy vészhelyzetben egy életet mentő hiánycikknek megugrik az ára, az teljesen érthető. A túlvásárlást meg már ők is elismerték.
lusta
@Málna: 1. Nekünk is van.
2. A drágább szlovák cégtől vettünk.
3. A hazai kórházellátó jóval olcsóbban vett még ebben a szorongatott helyzetben, mint a Szíjj Áártó Panama Pubi semmihez sem értő csapata.
Aki Én
@Málna: Te tényleg ostoba vagy, pedig lenne segítség dögivel.

,,Az ötmilliós Szlovákia kétezer lélegeztetőgéppel készült a második hullámra.
Szijjártóék összesen 16000-t vettek, köztük több mint ezer gépet egy olyan szlovák cégtől, amitől a pozsonyi egészségügyi minisztérium egy darabot sem rendelt."

,,Az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy"

,,Orbán főtanácsadójához köthető cég is érintett a lélegeztetőgép-bizniszben"
Aki Én
@Málna: Aki csak a közröhely médiát nézi, annak alapvető igénye sincs a tájékozódásra. Aki annyira buta mint te, az még dicsekszik is vele.
Málna
@lusta: 1. Most már van.
2. Nyilván azért vettük a drágábbat, mert már nem kaptunk olcsóbbat.
3. Gondolom, az kormány is vett olcsóbbat és drágábbat is. Amilyet épp kapott.
RonaGyuri
ceterum censeo @durbincs: -gecinem & Co. esse deletendam!! =))
silber13
@Málna: A szabad rablásra a csúti szélhmos adta meg a jelet Szíjjártónak a " pénz nem számít4" mondással.
SystemError
@Eladott Ország: 09:55 Azért még várjuk ki, hogy lélegeztőgép nagyhatalom vagy légzéssegítő nagyhatalom vagyunk...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.