Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató Facebook-posztjában írta le becslését: száz magyarból egy koronavírus-fertőzött országunkban.

A járványhelyzettel kapcsolatban osztotta meg gondolatait a magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Barabási Albert-László július végén érkezett haza az USA-ból, és rácsodálkozott, hogy

Az üzletek nyitva voltak, a belvárosi vendéglők tele, a Balatonon a ‘betelt’ tábla. És sehol egy maszk.

A világhírű hálózatkutató amerikai barátainak „néha büszkén, néha hitetlenkedve mesélt a Magyar Csodáról, az életről, amely visszatért a normális medrébe”.

Azonban a helyzet azóta megváltozott:

Július végén, napi 10-20 új fertőzéssel, a büszkeség jogos is volt. Viszont augusztus során felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk

– fogalmazott a tudós.

Hozzátette:

Két hete, amikor 100 új fertőzést regisztráltak, akkor már az nagy számnak tűnt. A tegnapi 500 számomra ijesztő. Ez azt jelenti, hogy durván 100,000 aktív fertőzött van közöttünk, 100 magyarból egy. Vagyis naponta több tucatnyi egyén sétál el mellettem, aki ontja a láthatatlan vírust, és még nem tudja ezt magáról.

"Ha szeretnénk iskolát a gyerekeinknek, és a munkahelyre való bejárás lehetőségét, és nyitott boltokat és szolgáltatásokat, színházat és mozit is talán, és ha nem szeretnénk, hogy újra szedje a vírus az áldozatait a szüleink között, talán van még rá esély" – írta a posztban.

Naponta elmegyek, vállat súrolva, több száz ember mellett, akin nincs maszk. Nemrég én is köztük voltam. Az új számok tükrében újra maszkot hordok.

Nem csak magamért, hanem érted is

- zárt sorait a fizikus.

Forrás: 24.hu, Infostart.hu

Címlapkép: Barabási Albert-László/Facebook

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Nem bírtak a seggükön maradni az utazni vágyók,én is imádom a tengert de jelenleg sehova nem utaznék.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.