A szeptember 28-án esedékes ülésen a párt politikai közgyűlése nem szavaz a Fidesz néppárti tagságáról. A döntést az EPP elnöksége még hétfő este hozta meg. A Fidesz EPP-tagsága 2019 márciusa óta van felfüggesztve, de a magyar kormánypárt továbbra is részt vesz a frakció munkájában. Donald Tusk a mostani bejelentéskor arról beszélt, hogy a pártcsalád 14 tagpártja szorgalmazza a Fidesz néppártból történő kizárását. A döntésről az EPP még nem adott ki hivatalos közleményt.

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung újságírói is úgy értesültek, a várakozások ellenére mégsem szavaz szeptember 28-án esedékes következő ülésén a Fidesz kizárásáról az Európai Néppárt. Erről a 444 és a Magyar Nemzet információi szerint is Donald Tusk, a pártcsalád lengyel elnöke beszélt a frakciónak.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Tusk azzal indokolta a szavazás halasztását, hogy a járványhelyzet miatt online tartott ülésen nem lenne lehetőség titkos szavazást tartani a Fidesz néppárti tagságának sorsáról.

A Magyar Nemzet azt írja, a ülésen résztvevő egyik forrása szerint a néppárti elnök burkoltan kritikát fogalmazott meg a lengyel és a magyar miniszterelnökkel szemben, mert szerinte a vezetők az EU júliusban elfogadott keretköltségvetése és mentőcsomagja margóján „megjátszották magukat” a jogállamisági kritériumokkal összefüggésben. Tusk ezzel arra utalt, hogy szerinte is tartalmaz jogállamisági feltételrendszert a tető alá hozott alku.

A lap emlékezet, hogy a Fidesz EPP-n belüli tagsága 2019 márciusa óta van felfüggesztve. Korábban néppárti berkekben többen is a szeptemberi közgyűlést nevezték meg a Fidesz tagságáról szóló szavazás potenciális időpontjaként. Donald Tusk még a nyáron a pártcsalád liberális törpepártjaival egyetértésben bírálta a magyar vírustörvényt, majd egy, a tagoknak küldött levelében arra kérte a Fidesz mellett következetesen kiálló tagpártokat, hogy a járvány lecsengését követően mérlegeljék az álláspontjukat – teszi hozzá a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet, 444

Címlapkép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bástya Béla Elvtárs
@Eladott Ország: Megint ismétled önmagad! Paranoia!
Eladott Ország
@Bástya Béla Elvtárs: tegnap, 15:55 ♦ TOLVAJOK!
A tolvajlás nem emberiesség ellenes tett, amit viszont a rezsim vezetői a hazával, néppel, nemzettel tettek, az már az.
Btk. 143. szakasz.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/119095214_3489802541102853_8735451776032114856_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=IcisybJew5kAX-7PZyd&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=985328ab32ef7e524e219ae8ec76a969&oe=5F841F6F
Bástya Béla Elvtárs
@Eladott Ország: Mondtam, paranoiás vagy! Több fronton harcolsz egyszerre önmagaddal!
Bástya Béla Elvtárs
@Eladott Ország: Téged? Meggyógyítani?! Neked elmagyarázni?! Esélytelen... Eszembe nem jutna rád az energiámat pazarolni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.