Továbbra is a maszk és a védőtávolság betartása a vírus ellen a legjobb védekezés, erről beszélt Szlávik János infektológus főorvos kedd este a Klubrádióban a Esti Gyorsban. Szlávik szerint az idősek most fegyelmezettebbek, jobban védik magukat, a fiatalok között azonban gyorsan terjed a vírus, de közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket. 

Az infektológus főorvos a Klubrádióban úgy fogalmazott, különbséget kell tenni a jelenlegi és a tavaszi járványgörbe között: tavasszal sok idős beteg volt, sokan feküdtek kórházban, intenzíven is, jelenleg jóval kevesebben vannak kórházban, egyelőre nagyon kevesen haltak meg.

Tavasszal mindenkit felkészületlenül ért a járvány, akkor még nem tudták, hogy mit kell tenni, ezért kénytelenek voltak bezárni az embereket. Jelenleg már tudjuk, hogy akik veszélyeztetettek, megvédhetik magukat, ha maszkot hordanak mindenhol, folyamatosan fertőtlenítik a kezüket és kerülik a közeli kapcsolatot a fiatalabb hozzátartozóikkal.

– mondta, hozzátéve, hogy a koronavírus egyik legnagyobb veszélye most az, hogy sok a tünetmentes fiatal fertőzött.

A fiatalok, akik úgy gondolják, hogy ez rájuk nem veszélyes, lazábbak, többet buliznak, kevesebben vesznek fel maszkot, ráadásul közöttük többen lehetnek tünetmentes fertőzöttek, és ez a koronavírus egyik legnagyobb veszélye 

- nyilatkozta.

Szlávik János a magyarországi halálozási adatokat sosem tartotta aggasztónak, ezek lakosságarányosan nem magasak. A járvány terjedésével viszont már nem állunk jól.

Riadva látom, hogy bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordják a maszkot, az embereknek elegük van a koronavírusból, úgy döntenek, hogy ők aztán nem védik meg magukat, pedig nem csak magukra kellene gondolniuk, hiszen másokat is megfertőzhetnek. Újabb megszorításokat lehetne hozni, ezt a járványgörbe alapján döntik el a többnapos átlagokat elnézve

– magyarázta.

Az infektológus főorvos arról is szót ejtett, az a lényeg, hogy milyen a fertőzés dinamikája. Ha nem tudják átadni a fertőzést, akkor jó a járvány kezelése, ha át tudják adni másoknak, sőt, növelik a fertőzések nagyságát, akkor valamit azonnal tenni kell.

A maszkhasználat és a fertőtlenítés a megoldás. Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás

– tette hozzá.

Szerinte egyébként jó döntés volt kinyitni az iskolákat és egyelőre úgy tűnik, egyetlen intézményt sem kell azért bezárni, mert találnak egy pozitív esetet a gyerekek között.

Forrás: Klubrádió, 24.hu

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Pálinkás Pál: még jó,hogy van nekünk egy értelmes és tisztán látó palink...
nem is tudom,hogy miért nem csinálsz magadon egy kísérletet ezzel a bagatel vírussal!? ha kiheverted majd mesélhetsz...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@kereső: Érdekelne engem, amit a főtanácsadó mondott. Tudsz linket adni? Név alapján nem találtam semmit.
simmering73
Szlávik úrnak üzenem, rövidesen hullani fognak az idősek, mert egyáltalán nem fegyelmezettek, jó(?) esetben csak a szájukat takarják el. Nagyon helyesen fogalmaztak úgy, ez kb annyit ér, mintha valaki felhúzza a kotont és a csöcsöt a végéről levágja. Mai beszélgetés a piacon: öregasszony (orra nincs eltakarva) az eladóhoz: nem kapok levegőt. Mondom neki akkor tessék oxigénpalackkal jönni vagy bízzon meg valakit a vásárlással. Rögtön ezután megszólalt a megafon: a piac egész területén kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata.
division
@Málna: Ne aggódj, fog itt még változni ez a "komolytalan ez a vírus" felfogás a tél folyamán, de még hamarabb is, addig meg hadd halandzsázza pár erre szakosodott önjelölt virológus az ellenkezőjét itt a propin meg a Youtube - on. Ami már nálunk is zajlik a városban ijesztő, és ez még nem is olyan nagy város.
kereső
@Málna: Bocsi a név: Bogár László közgazdász, a Károli Gáspár Egyetem oktatója. Az intejú a Heti Válasz nyomtatott ujságban jelent meg 2012-ben, vagy 2013 elején. Csak egy kis szemelvény belőle:

"A magyar népességnek legalább a harmadát végképp elveszítettük, mert már nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, tulajdonságokkal, melyek segítségével beilleszkedhetnének egy normálisan működő társadalomba - állítja a Heti Válasznak adott interjújában Bogár László. A közgazdász szerint jelenleg a magyar költségvetés egyensúlyát elsősorban a magyarok önmegszorítása biztosítja.(deviza hitelezés kapcsán -akkor zuhant be a lakossági hitelezés, sok háztartás tartózkodott a hitelfelvételtől)
Málna
@kereső: Köszi, megtaláltam. Így már mindjárt más, gondoltam, hogy nem azt mondta, amit te itt leírtál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.