Banglades a világ egyik legnépesebb országa, és az egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával is rendelkezik, "ez pedig megteremti az alapot arra, hogy egy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést hozzunk létre, amely magyar cégeknek megteremti a piacra lépés lehetőségét" a dél-ázsiai országban – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután csütörtökön Dakkában tárgyalt A. K. Abdul Momen bangladesi külügyminiszterrel.

Szijjártó szerint nagyon jó üzletet kötöttünk Bangladessel
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában 2020. szeptember 10-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter tárgyalt Dakkában a többi között Tipu Munsi kereskedelmi miniszterrel is, és fogadta őt Seik Haszina miniszterelnök.

Bejelentette, hogy Magyarország konzuli képviseletet nyit Dakkában.

A tárcavezető szerint az együttműködés azért is jelentős a két ország között,

mert egy új világgazdasági rend jön éppen létre, hatalmas verseny van az országok és vállalatok között az egyre jobb pozíciókért.

A magyar vállalatok számára fontos, hogy egy ilyen nagy, körülbelül 170 milliós piacon is meg tudjanak jelenni, Banglades számára pedig fontosak a technológiai fejlesztések, amelyeket a magyar vállalatok tudnak is biztosítani.

Szijjártó Péter szerint három fő területen történő együttműködésben állapodtak meg, köztük a nukleáris energia terén. Banglades most építi az atomerőművét, amelynek két reaktora 2024-25-től fog működésbe lépni. Tekintettel arra, hogy Magyarország már körülbelül négy évtizede használ nukleáris energiát, Bangladesben komoly érdeklődést mutatnak a magyar képzési és oktatási lehetőségek iránt. Banglades jövendőbeli nukleáris mérnökei és szakértői közül jónéhányat Magyarországon fognak képezni, ezért a jelenleg bangladesi diákok számára biztosított száz ösztöndíjat újabb 30 ösztöndíjjal fogjuk kiegészíteni – mondta Szijjártó Péter.

"Szintén fontos területe lesz az együttműködésnek az egészségügyi technológiák területe, hiszen itt egy komoly, jó alapról tudunk indulni"

- mondta a magyar politikus. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban egy magyar orvoscsoport tudott szétválasztani Bangladesben sziámi ikreket, ami jó alapot ad a jövendőbeli együttműködésre az orvostechnológiák területén.

Harmadrészt szintén fontos területe lesz az együttműködésnek a vízügyi technológiák területe, mert Magyarország fejlett technológiákkal rendelkezik. Bangladesben ezeket kifejezetten keresik, hiszen az országban gyakoriak az árvizek. Nagyon nagy az igény arra, hogy a mezőgazdasági területeket szervezetten, szabályozott módon lehessen öntözni – mondta Szijjártó Péter.

Úgy véli, Banglades fontos szerepet játszik a terrorizmus, a szélsőségek és vallási extremizmus elleni küzdelemben. Ezért fontos, hogy az Európai Unió szorosra fűzze ezen a területen az együttműködését Bangladessel, hiszen ebből a régióból is meg szoktak indulni migrációs hullámok Európába, amit meg kell akadályozni – hívta fel a figyelmet Szijjártól Péter. Hozzátette, hogy ennek legjobb eszköze a terrorizmus-ellenes együttműködés, illetve a vallási radikalizmussal szembeni együttműködésnek a fokozása.

Bangladesben is egy menekültválsággal állnak szemben, Mianmarból nagy számú rohingja kisebbség menekült át az országba- mondta.

"Ezért osztjuk azt a nézetet, hogy minden embernek meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy a saját hazájában boldoguljon, tudjon békében és biztonságban élni. Ahelyett, hogy újabb migrációs hullámokat generálnánk, abban kell segíteni a nehéz helyzetben lévő embereknek, hogy haza tudjanak térni, és otthon tudjanak érvényesülni"

- mondta Szijjártó Péter.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Ez olyan bevegyem, ne vegyem be világutazó hecc, olyan odaviszik a cuccot, és taka-ban fizetnek vagy szeret repülni.
.
----- Budapest-Dakka közötti távolság
.
tavolsag.1km.net/hu/budapest/bd/azimpur/
.
No'mális!
.
volvós
...a főnököd rokonságaival ( eltéveszthetetlen )
Jozefina
Banglades messzebb van, mint Olaszország!!! A közelmultban megvásárolt olasz tengarpari területről semmi hír!!! Szijjártó pampgta, hogy micsoda magar tengeri hajókikötő épül!!! Épül???
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.