Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében.

Ingyenes koronavírus-tesztelést javasolt Karácsony Gergely, ezt válaszolta neki Orbán Viktor
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A főpolgármester Facebook-oldalán olvasható levél szerint a kormány és az orvosi kamara szakemberei egyaránt fontosnak tartják "az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén", hiszen sokan nem tudják kifizetni a tesztet, pedig ezen múlhat, hogy lesz-e munkahelyük, járhat-e iskolába gyermekük.

"Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem vesztheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé"

- írta. Ezért kérdezi a miniszterelnököt – folytatta –, hogy mit tervez a kormány "a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében".

Karácsony Gergely szerint az oktatási intézményekben, a fiatalok között terjedő fertőzés miatt különösen indokolt a tanárok ingyenes állami szűrése. Külföldi példák azt mutatják, hogy a fertőzés négy-öt héten belül a fiatalabbakról átterjedhet az idősebbekre. Fontos lenne tudni, mit tervez a kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén – fogalmazott.

A főpolgármester levelében tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a főváros már több döntést hozott a járvány elleni védekezés érdekében: igyekszik elérni, hogy a tömegközlekedésben mindenki használjon maszkot és kiemelten védi szociális intézményeit.

"Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok – az első hullámhoz hasonlóan – továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről"

- írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

Orbán válasza

A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe

- írta Orbán Viktor miniszterelnök a főpolgármesternek címzett csütörtöki válaszlevelében, melyben azt is javasolta: Karácsony Gergely építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.

A kormányfő a levelében – amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátott az MTI rendelkezésére – biztosította Karácsony Gergelyt, hogy a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek – olvasható a levélben.

A miniszterelnök azt írta:

az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így "az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is".

A kormányfő továbbra is azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy "építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével".

Orbán Viktor a válaszlevelében azt írta, hogy a járvány első hullámával szembeni küzdelmet Magyarország megnyerte, "sok tapasztalatot szereztünk, és a védekezés számos formáját kipróbáltuk". "Ezekre a tapasztalatokra építjük a most megérkezett második hullám elleni küzdelmünket is" – mutatott rá a miniszterelnök.

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nem kéne az óperenciás törzset tökön/p.csán rúgmni (kinek mije van)?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Munka kapcsolat kormányzati módra! "Azt a levelet, amiben tájékoztatást kért, nem kaptuk meg!"
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Qqberci
Nem kéne az óperenciás törzset tökön/p.csán rúgmni (kinek mije van)?...
Gazella
Már pedig ingyenessé kell tenni a tesztelést, vagy hagyni hogy rendesen végig fusson a vírus a népen. Aztán a harmadik fázisnál már alig lesz beteg. Tegyük hozzá hogy mennyire lesz hatásos a vakcina. Bár szerintem...
csipetke
Ez a kormány idióta módon csinál mindent.Látják,hogy nyugaton egyszerűen oldották meg a dolgot,de nehogymá' ők logikusan csináljanak bármit is! Ott az út szélén felállítottak sátrakat,odagurul a delikvens,ki se kell,hogy szálljon,leveszik a mintát,felveszik az adatokat,és mindenki megy a dolgára.Nálunk az összes nélkülözhető mentőt,és egyéb autót erre állítottak rá,de így se győzik,és ezért kell sokat várni az eredményre.Ez mindenhol ingyenes,kivéve itt.Vajon mi a túróért vonták el az önkormányzatok,alapítványi iskolák bevételeinek nagyrészét,ha nem ingyenes a teszt?Ugyanakkor százmilliárdokat szarnak el sportra,és halasztható dolgokra,mint pl új autók a seggük alá,és irodabútor 20 milliárdér,stb...Röhej,ami itt megy
verőce21
A vendéglátósok, taxisok jövedelemkiesésével foglalkozzon Karógeri!
Gyütt Mönt
@csipetke: kell a pénz focira, lówellnessre és akkor még ott vannak a NER hűséges kiszolgálói.
creativehun
Mi az,hogy ingyenes tesztet akar?? Hát akkor nem lenne mit ellopni!!! Teljesen jogos ,hogy fizetünk vagy százféle sápot...meg még a tesztekért külön is fizetünk...evvégre senkit nem hagy a kormány az út szélén...inkább belelökik az árokba,hogy ott dögöljön meg..majd jönnek helyette a remek ukrán,szerv,román mubnkavállalók..akik tudják hova kell tenni az X-et.
ómió
A budapesti turizmust támogatni meg smafu? Avagy, ha fizetni kell, tegye más!?
csipetke
@Gyütt Mönt: 08:10 ...és a többi tökfelesleges kiadásra.Megy az urizálás ezerrel,arra meg nincs pénz,amire fontos lenne
csipetke
@ómió: 14:05 orbán sajátlábú récsöl megkaparintotta a divatbiznisz mellett a túrizmust is,támogassa ő.Sok-sok milliárd forint közpénz landolt nála,és a nemzeti töklámpás férjénél,van miből támogatniuk
ómió
@csipetke: Csak attól, hogy így "direkte" ráhazudod? "Sajátosan" efftársi! Amúgy Karigeri efftársad meg - akinél még Tarlóstól 100 milliárd fölött "landolt" - majd "beosztásos alapon" a saját városa(?) túrizmusa helyett a proletár internácizmust támogatja? Efftársilag így a helyes?
csipetke
Nem unod még ezt az avas "efftársazást"?Csak mert ez már beteges.Amiket itt összeírtál,annak azért nézz utána,mert amit én írtam,abban nincs hazugság.Egyébként vannak a túrizmusban területek,amit valóban támogatni kellene,de kizárólag olyasmit,amihez nincs köze sajátlábú récsölnek,a nemzeti vejkónak,és pénztáros lölőnek,na meg a többi oligarchának.Támogatnám pl az idegenvezetőket is,akiknek már rég nincs munkájuk.
csak úgy....
@ómió: te föállásban @durbincs: és mellékesen @ómió: ó mi jó neked efftárs,dupla a haszon ..
ómió
@csak úgy...: Efftárs neked az, akivel együtt énekled az Internacionálétokat! Amúgy ez nálatok, efftársaknál így megy?
ómió
@csipetke: Mégis, hogy aposztrofáljalak, amikor dinnyényi adagokban csöpög rólad az efftársiasság? Egy-egy gazdasági ágazat sorsa pedig, még, ha az itt most Budapestre szoritkozik is - dacára a tévhitednek (hazugságodnak?) - nem egyenlő sem a "sajátlábú récsölnek", de még kádkőgyáros Böszme vezírednek, vagy senki másnak egyéni sorsával sem! Vagy efftársilag majd azzá teszitek?
csipetke
@ómió: 8:40 Dinnyényi adag efftársiasság,és hasonló magasröptű rizsa,amit nemigen lehet értelmezni. Kezd hasonlítani az írományod durbincséhoz,annak sincs se füle,se farka.Nekem se böszme vezírem nincs,se másmilyen,veled ellentétben,aki nemigen látsz ki a sűrű nyelvcsapásaid mögül a dagadt törpe hátuljánál.De ez az efftársozás már súrolja az idiotizmus határát.Asszem nemigen volt hozzászólásod enélkül.Hidd el,hogy ez beteges
vacsi
Ez a sunyi pofájú megint hülyeséget beszél! A tesztet annak kell kifizetni, aki külföldi nyaralásból jön pl. haza, és 2 hétre kell hatósági karanténba vonulnia. Vagy otthon eltölti ezt az időt, vagy kifizeti a tesztet... De már megbocsásson, akinek volt pénze külföldi nyaralásra, annak a teszt kifizetésére is van!
terlasz
Orbán, szokása szerint semmilyen fontos kérdésre nem ad érdemi választ. Most is ez történt. "Boldog karácsonyt!"
Eriksson
Lehet, hogy egyes veszélyeztetett embereket érdemes lenne tesztelni vírusilag, de azt be kell látni, hogy maga a tesztelés nem előz meg egy lehetséges fertőzést és nem is gyógyít.
Az is kérdés, hogy milyen gyakran kellene ellenőrizni, Naponta? hetente? havonta? Vagy bárkit, bármikor, ha annak eszébe jut, hogy most kíváncsi az állapotára? És mindegyiket ingyenesen? Ki fogja azt megfizetni?
Ennél nagyobb marhaságot ki se találhatott volna a főpolgármester úr.
ómió
@csipetke: Ha a betegeset keresed, találj végre magadra és az idióta bolsi mentalitásodra! Már rálátásilag! Persze tudom, mivel önmagadról van szó, ez nem lehet egyszerű. De próbáld meg! Mert idáig bizony - hiába tagadod - a bolsi mentalitás a te vezíred, amit - ha de facto tényleg az, márpedig igen - akkor nem lehet másképp nevezni, hacsak nem akarnék én is hazudozni, ahogy az efftársak teszik. Lehet ugyan, hogy ezt a mentalitást nálatok időnként más-más személy , (Böszme, Libás) "foglalja egységbe", akik mögül nehéz kilátnod, de próbáld meg! És akkor talán még az idiotizmusod is megvillan előtted és nem kell nekem tulajdonítanod! Vagy ez nálad már kényszeres?
ómió
@teuton: Örvendek, hogy bemutatkoztál!
Málna
@Eriksson: Én sem igazán értem ezt a teszt-mániát.
Málna
Párizsban az önkormányzat állított fel ingyenes szűrőállomásokat. Lehet utánozni őket. Karácsonynak mindig csak a szája jár.
Eriksson
@Málna: 15:34 Valaminek mindig lennie kell. Volt idő, amikor a lélegeztetőgép volt a sláger, most a tesz, holnapra meg talán az ingyenes óvszerek lesznek a követelések tárgyai.
Nessy
Rendben van, nem kell teszt! A járvány elleni védekezésre hivatkozva a kormány begyűjtötte az iparűzési és egyéb adókat az önkormányzatoktól.
Viszont, akkor ne azon csámcsogjon, a vadhajtás és hasonló népnemzeti média, hogy sikerült bevinni a fertőzést a Kamaraerdei idős otthonba. És feleljen meg a kormány az Eü. törvény előírásának, miszerint a járvány elleni védekezés állami feladat.
Eriksson
@durbincs: Vajon ki olajozza a láncot? Mert nagyon nem mindegy, hogy a pestiek érdeke, vagy valami más.
csipetke
@ómió: 15:22 Orvos látott mostanában?Hidd el,rádférne egy pszichológus.Hátha ki bírna hozni orbán valagából,és ebből a röhejes/beteges efftársazásból. Mellesleg,ha efftársakat akarsz látni,nézz szét a parlamentben a fidesz bandában.Egytől egyig kivénhedt kommunisták,akik most fiatal demokratáknak hívják magukat,de már ez se igaz,mert se nem fiatalok,se nem demokraták.Az is beteg dolog ha te idiótázol le bárkit,ahelyett,hogy a tükörbe néznél,ha látni akarsz egyet.És hogy kényszeres?Nem tudok róla,hogy lennének kényszeres dolgaim,de nálad ez az idióta efftársazás,na,ez kényszeres.Fontold meg a dilidokit,talán még nincs későn,és segít rajtad

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.