Átadták pénteken a kívül-belül teljesen felújított Vörösmarty Emlékházat a Fejér megyei Kápolnásnyéken.

Íme egy fotó az eseményről, amely arról árulkodik, hogy felsőbb szinten is igen nagy lehet a káosz a fejekben – már ami a maszkviselés szabályait illeti:

Teljes a káosz a maszkviselés körül – így adtak át ma egy emlékházat a kormány nevében
Balról jobbra: L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője, Simon László, Fejér megyei kormánymegbízott, Podhorszki István polgármester, Mester Ildikó, a Vörösmarty Emlékház vezetője, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár átvágja a nemzeti színű szalagot a Vörösmarty Emlékház avatóünnepségén Kápolnásnyéken 2020. szeptember 11-én. A kormány csaknem félmilliárd forintot biztosított a beruházásra. Az ünnepség keretében felavatták gróf Apponyi Albert szobrát is a kúria parkjában. MTI/Vasvári Tamás

Az avatóünnepségen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy "a magyar nemzet akkor létezhet csak, ha megvédi és megőrzi szellemi és épített örökségét".

Az államtitkár jelezte, hogy a kormány csaknem félmilliárd forintot biztosított a beruházásra.

A Nádasdy grófi család egykori gazdatiszti házában töltötte gyermekkorát Vörösmarty Mihály, az épület az Irodalmi Emlékház Program keretében újult meg, s vált az ország legjelentősebb Vörösmarty-emlékhelyévé. A kúria nagy része interaktív módon mutatja be a Szózat költőjét, életét és munkásságát, a kiállított anyagot a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szent István Király Múzeum szakemberei kezelik.

Az emlékházban emléktárgybolt, múzeumpedagógiai foglalkoztató szoba, korabeli konyha és Kresz-emlékszoba is megtalálható, utóbbiak a Vörösmarty-család után birtokolták a kúriát.

Fekete Péter a 220 éve született költőről azt mondta: Vörösmarty már több mint 150 éve tudta és hitte, hogy a legszentebb dolog a nemzetért való feltétlen küzdelem. "A magyarság múltját ismerve felmérte, őrlángnak kell lennie, s megérzése számunkra is iránytű kell, hogy legyen" – fogalmazott, hozzátéve: ma is természetesnek kell lennie a hazaszeretetnek, múltunk értésének, s amíg így él a magyar, addig nem érheti baj.

Az államtitkár kiemelte, sok "kulturális adósságot" törlesztettek az elmúlt tíz évben, "minden idők legtöbb kulturális beruházása indult el vidéken és a fővárosban", de közel sem értek az út végére.

A kiállítást Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a magyar nemzet ismét képes arra, hogy végrehajtson nagy tetteket, mint amilyen a "most megnyitott csoda".

Örömét fejezte ki, hogy Vörösmarty Mihály "újra berendezkedhetett itt, ahol gyerekkorát töltötte".

L. Simon László országgyűlési képviselő közölte, hogy az épület 1950-ben lett utoljára felújítva, azóta egyszer javították a tetőzetét, ezért kifejezetten rossz állapotban volt a felújítás előtt. Hozzátette: korábban csak az előtér és két szoba szolgált kiállításként, a többi részében szolgálati lakás volt, illetve üresen állt.

Az ünnepség keretében felavatták gróf Apponyi Albert szobrát is a kúria parkjában, amit Pokorny Attila szobrászművész alkotott.

L. Simon László elmondta, hogy Apponyi a Tanácsköztársaság idején és híres trianoni védőbeszéde előtt Fejér megyében bujdosott, éppen Vörösmarty gyerekkori házának kertjében. Megjegyezte, hogy a szobor közakadozásból létesült, a felállításához szükséges forrás néhány nap alatt összegyűlt.

(MTI)

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Ezt az eset is csodálatos reprezentáns keresztmetszete a NER-SSevik maffia idiotizmusának, a szarbángeci szekta birkái agyában levő káoszt mutatja meg...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: Aha, szóval ennyit értettél meg az egészből. z, hogy a kormány mit csinál vagy mit nem csinál, ne rajtam kérd számon. Tüsszents bátran, mindenhol, mindenkire, lelked rajta, de felhínám a figyelmedet a zsebkendő intézményére, valamint az elemi udvariassági szabályokra. Az óvatosság, a higiénia betartása nem rettegés. A rettegés az indokolatlan, túlhajtott félelem. Nem rettegek, simán csak szeretném elkerülni hogy oka vagy áldozata legyek egy megbetegedésnek, ami miatt intenzív osztályon kell kezelni sok embert, és sok ember el se jut odáig, mert vannak nagyon okosok, akik csak egyet legyintenek : Ugyan már, ez csak egy alig erősebb influenza. Igazad van, be kell fejezni, hiába magyarázom a vaknak a színeket.
Giovanni Alba
Nesze neked immunitás.
"Bosznia-Hercegovinában először regisztráltak olyan személyt, aki gyógyulása után újra megfertőződött az új típusú koronavírussal – számolt be a Nezavisne Novine című boszniai napilap alapján az MTI. Az orvosok figyelmeztetnek: a most regisztrált betegek csak néhány hónapja gyógyultak meg, vagyis rövid időn belül is újra elkaphatják a fertőzést." forrás : Index
Pálinkás Pál
@Giovanni Alba: Teeee...eddig nem erről beszélgettünk...tudod elég szomorú hogy 2020-ban Magyarországon magyarázni kell a zsebkendő használatot, meg a kézmosást... mutasd,hol ágáltam a higiéniai szabályok betartása ellen...más...alább írod hogy újra elkapta valaki a covidot...te életedben csak egyszer voltál influenzás,vagy többször???igen sokan újra el fogják kapni, csak a szervezetük már tud védekezni ellene...ez az immunitás lényege...én sem gondoltam hogy ezt magyarázni kell neked...
Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: "..tehát ezentúl az emberek már ne is tüsszentsenek,bármiért is lenne az...mellesleg felvilágosítalak az emberi testben mindig vírusok,baktériumok trilliárdjai találhatóak, mert nélkülük felfordulnánk."
Immunitás : Nesze neked immunitás.
"Bosznia-Hercegovinában először regisztráltak olyan személyt, aki gyógyulása után újra megfertőződött az új típusú koronavírussal – számolt be a Nezavisne Novine című boszniai napilap alapján az MTI. Az orvosok figyelmeztetnek: a most regisztrált betegek csak néhány hónapja gyógyultak meg, vagyis rövid időn belül is újra elkaphatják a fertőzést." forrás : Index
Van ami ellen kialakul az immunitás, van ami ellen nem, mert mire kialakulna, a beteg meghal.
Mesterségesen lehet halálos vírusfertőzés ellen is immunitást kialakítani, ez az idejében beadott védőoltás.
Egyébként egész eddig arról szólt a disputa, hogy szerintem a megelőző védekezés három oszlopa a személyes higiénia, a megfelelő távolságtartás és a maszk. Te a maszkot mereven elutasítod. Rúgd ki a háromlábú sámli egyik lábát és csodálkozz.
Influenza : "Az influenza vírus három típusba sorolható: A, B és C. A szezonális influenzajárványokat az A és B típusú vírusok okozzák minden évben. Az A típus az állatvilágban is előfordul (madár, sertés), de nem minden esetben betegíti meg azt a fajt, amelyik hordozza. Az influenza elleni védőoltás minden évben tartalmaz 2A és egy B törzset. Ezeket a WHO határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve. Így gyakorlatilag minden szezonban újra kell gondolni, mely törzsek okozhatnak megbetegedéseket. Vagyis, az előző szezon tapasztalatai tükröződnek az aktuális időszak oltóanyagának az összetételében."
forrás : oltokozpont.hu/hu/oltas/7/influenza
Pálinkás Pál
@Giovanni Alba: És most ezzel mit akartál mondani??? tisztában vagyok vele hogy működik a flu elleni védőoltás...a vírusok ,baktériumok nélkül életképtelen lennél, tudod...a kaját nem tudnád baktériumok nélkül megemészteni!!! és utoljára mondom...mindenki úgy gondolja ahogy akarja...a WHO tevékenységéről...igen jól meghatározzák a védőoltást, mivel évente több százezer ember hal bele a fluba, és eddig ebből nem csináltak ekkora hisztit...és még egyszer hangsúlyozom az oltást az adatja be magának aki akarja...
nezelodo
Úgy gondolják ezek a politikusok, kár lenne maszkkal eltakarni a legendás szépségüket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. September 23., 08:08
Kórházban volt Pécsi Ildikó