Tíz év alatt több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében – emelte ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Fejér megyei Bodajkon, ahol átadták a teljesen megújult Segítő Szűz Mária kegyhelyet.

Soltész: tíz év alatt több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Fejér megyei Bodajkon a megújult Segítő Szűz Mária-kegyhely avatásán 2020. szeptember 13-án. MTI/Vasvári Tamás

Soltész Miklós arról is beszélt, hogy ezen időszak alatt több mint 130 új templom épült, továbbá zarándokhelyek tucatjai újultak meg.

Az államtitkár szerint sok szép zarándokhely van a világon és a Kárpát-medencében is, de egy mindenképpen kiemelkedik közülük: a legősibb magyar zarándokhely Bodajkon, amelyet az első magyar szent család – Szent István családja – szeretett meg és emelt ilyen rangra.

Az ünnepi szentmisét követően Soltész Miklós az MTI-nek elmondta:

mintegy másfél milliárd forint kormányzati támogatást adtak a kegytemplom, a zarándokhely és környezetük teljes megújítására.

Az államtitkár rámutatott, hogy egy-egy zarándoklat lelki megújulást jelent, de egyben minden keresztény hívőre kötelezettséget és feladatot ró a hit megőrzésében, a családok megvédésében. A keresztények fontos feladatának nevezte a munka tiszteletének és becsületének helyreállítását is, hiszen "Szent István e nélkül sem templomokat, sem városokat, sem országot nem tudott volna építeni".

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke kiemelte: a bodajki kegyhelyen Szűz Mária közbenjár a hívekért, s "ez a hit hozta ide imádkozó keresztények, Istent kereső emberek tömegét, százezreket, talán milliókat is". Szent István és az első magyar szent család szeretett Bodajkra jönni, Máriánál megpihenni, hozzá fohászkodni, erőt kérni a harchoz, hogy "amit Isten rábízott, a népét, tartsa meg magyarnak és kereszténynek" – fűzte hozzá.

A püspök úgy vélte, ma sok kihívással találja szemben magát az egyház és az is, aki az egyház tanításai szerint akar élni, hiszen tagadják kétezeréves múltját, és nem értik Istentől rendelt igazságát. "Kikezdik legalapvetőbb emberi értékeinket, amely szerint Isten akarata, hogy valaki nőnek vagy férfinak születik, furcsán néznek a házasságra, próbálják alkalmi szövetségként beállítani és megértőek a válásokkal, a kudarcokkal és a nehézségnek való hátat fordítással szemben" – fogalmazott.

Az ezeréves kegyhelyen olyan történelmi személyiségek fordultak meg és imádkoztak, mint Szent István, Szent Imre, Szent Brindisi Lőrinc és Mindszenty József. A 21. századi követelményekhez igazodó zarándokhely felújítását ötéves előkészítő munka előzte meg, 2016 októberében elkezdődött a templom barokk bútorzatának, műtárgyainak és faoltárának teljes restaurálása, amelyek mostanra visszakerültek eredeti helyükre.

A projekt keretében teljesen felújították a templombelsőt, megújult és kibővült a templom melletti zarándokudvar, ahol rendezvényteret alakítottak ki, emellett kiszolgálóhelyiségek épültek és egy urnatemetőt is létrehoztak. Emellett létrejött egy interaktív kiállítótér és egy galéria, amely kiállításoknak adhat otthont.

Forrás: MTI

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Dícsértessék!
.
De az is a bűnlajtromukon van, hogy több százezer megváltozott munkaképességüeket rövidítettek meg több milliárd forinttal, amelynek az volt a lényege, hogy a rokkant nyugdíjat ellátássá minősíteték, amely valójában olyan, mint a kutya vacsorája: ADHATÓ, elvéve a jogos járandóságukat abból a célból, hogy csökkentsék a saját jogú nyugdíjasok létszámát!
.
Van is miért vezekelniük!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Dícsértessék!
.
De az is a bűnlajtromukon van, hogy több százezer megváltozott munkaképességüeket rövidítettek meg több milliárd forinttal, amelynek az volt a lényege, hogy a rokkant nyugdíjat ellátássá minősíteték, amely valójában olyan, mint a kutya vacsorája: ADHATÓ, elvéve a jogos járandóságukat abból a célból, hogy csökkentsék a saját jogú nyugdíjasok létszámát!
.
Van is miért vezekelniük!
RonaGyuri
Azzal dicsekszel, hogy elosztogattátok az adónkat! =))
Clavigo
Az egyszer már kifizetett covid-tesztet meg pénzért áruljátok,,hogy rohadnátok meg.
kereső
Attól még istentelenek vagytok- igy lettetek tolvajjá.
Eladott Ország
És sikerült Európa koldusházát megteremteni az országban. A kurva anyátokat, szarházi ingyenélő tolvaj banda!
A papok nem isten szolgája, hanem a pártoké = kúfárok lettek akiket KRISZTUS KIZAVART A TEMPLOMAIBÓL ! Pedig lehetne, mert Jézus nem erre tanított! De úgy látszik, ezt igyekszik elfelejteni a "pap bácsi". Nekünk meg kell várni míg a fidesz átírja a bibliát.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/118014261_3621855354532669_2374093333987764596_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=dcCqsWOGxPcAX_o3P8l&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=90903deb12acc8d2dc05fd0952c439fe&oe=5F816064
a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2494/3246/original.jpg?w=600&h
Az augusztus 20.- i ünnepség legszebb pillanata az Orbán mellszobor.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/118248811_3116992851687676_6820140970248365166_o.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=BPjuAEYTyM8AX83kdUB&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=52d676700cce3876dde7eaaebbffb967&oe=5F6A4C9F
csipetke
...és ebből a pénzből hány lepukkant rendelőintézetet,kórházat lehetett volna felújítani,esetleg orvosokat itt- tartani,vagy hasonló hasznos célra fordítani?
Nessy
Gloria in excelsis Deo! Ennyire fontos, hogy már mindenki értetek imádkozzon??
kokopelli
Gyorsan megbocsátották a "Térdre csuhások" megalázást,és a 11. parancsolatnak vették! Az "I.OV"
lett a főcsuhás a persely őrzőjeként!?
teuton
Ezekböl a milliardokból vajon hány embernek lehetett volna enni adni, a fagyhaláltól, esetleg a kilakoltatastól megmenteni??? A püspökurnak pedig meg üzenem, aki szerint csak nö meg ferfi van: A csuhasok nem nagyon tudnak különbseget tenni köztük, mert alt. kisfuikat "hasznalnak" nönek... Talan hianyosak a biologiai ismereteik? Abbol a sok milliardbol talan kellene nekik felfujhato guminöket venni a szexshopban!
justhpeter
@kokopelli: @teuton: ... és hány szavazat veszett volna el ?
Eladott Ország
Orbán Magyarországán létrejött a trón és az oltár szövetsége. A történelmi egyházak vezetői -tisztelet a kivételnek--Orbán tenyeréből esznek. Dől a pénz az egyházakba, cserébe mint a középkorban a "túlvilági boldogságot" hirdetik, legalábbis kussolnak minden olyan kérdésben amely hazánk sorskérdései közé tartoznak: nyomor, szegénység, gyermekéhezés, uszítás, gyűlöletkeltés és így tovább. Megvette őket Orbán kilóra. És ezek akarnak erkölcsi útmutatást adni. Erdő Péter bíboros például hiányolta a rendszerváltás utáni bosszút, amellyel megtisztíthatták volna az egykori kommunistáktól a vezetői pozíciókat. Igen szép ilyet hallani egy bíborostól, mi tagadás. Ha valóra vált volna Erdő Péter biboros vágya a bosszút illetően, akkor a mostani kormány tagjai is élen Orbán, Kövér úrak is kénytelenek lennének a tanult szakmájukból élni, a felhalmozott milliárdok nélkül. A saját lábukon és nem a miénken állva.Erdő Péter aki részese annak a Bulányi Györgynek az elintézésének -aki papság tagjai közül a legkövetkezetesebb keresztény életet éli és aki nem prímás pincét épít 100 milliókból és nem borrendet alapít mint Erdő- na ez az Erdő Péter, ma már könnyen beszél bosszúról, hiszen bízhat benne, hogy senki nem baszta olyan mélyen zsebre az ügynök akták kulcsát mint a fidesz. Így persze lehet hőbörögni lehet játszani az eszét, pedig ha valakinek kínos lett volna a múlt feltárása a papságnak az lett volna.
A magyar kultúra gyerek- és családbarát, ezért papi pedofília sem létezik.
kolozsvaros.com/2019/04/08/a-magyar-kultura-gyerek-es-csaladbarat-ezert-papi-pedofilia-sem-letezik/
justhpeter
Soltész és még pár szégyenkeresztény azt gondolja, hogy ez dicsőség.
volvós
büdös köcsög solt-ész nélküli buzi !!! és ez neked hány milliárdos nyereség volt ???
költözz oda közéjük...itt nem fox hiányozni !!!
Szeparepa2
Hát hiába, a zsarnok terror-hatalmaknak alappillérje a vallás... szarbángeci, eme agymosodák nélkül ill az ősi fő elme-terrorszervezet nélkül labdába nem rúgna... bolsináci hazug csaló tolvaj szarbángeci ezt ismerte fel 20 éve és bújt a hazug csaló tolvaj keresztényterror seggébe...
kereső
"Nincs nagyobb dögvész egy államban, mint a vallási buzgalom erkölcsösség nélkül." Jeremy Bentham
Szeparepa2
@Eladott Ország: Nincs nagyobb holokauszt, mint vallásos buzgalom aljas ostoba gonoszsággal...
namihami
Igaz, hogy családok ezrei veszítik el a munkahelyüket és vele a relatív létbiztonságot, de a szoknyás férfiaknak legalább szépen felújított lett az a helyük, ahol összebújhatnak a ministránsgyerekekkel vagy a házvezetőnőikkel.
És a jövő kis hithű isten- és Orbánhívői is szebb körülmények között szerethetik a Vezérüket, aki mindezt juttatta a részükre.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
nezelodo
Ez is egy módja a "csuhások, térdre imára" parancs megvalósításának!
legott
" Az Isten, a ki teremtette a világot és mindazt, a mi abban van, mivelhogy ő mennynek és földnek ura,
!!! kézzel csinált templomokban nem lakik. !!!
!!! Sem embereknek kezeitől nem tiszteltetik, !!!
mintha valami nélkül szűkölködnék, holott ő ád mindeneknek életet, leheletet és mindent;"

És nem ezért verlek agyon egy rozsdás vascsővel, hanem azért, mert megérdemled!
Már attól rosszul vagyok, hogy rád nézek - te undorító féreg, te fideszes gyökér
kissé felnőttem
@namihami: "egyszer véget ér az álom, egyszer véget ér a nyár ...minden elmulik egyszer minden a végéhez ér eddig ez két sláger részlet idő kérdése Azt nem irtam,hogy :bucsuzni csak nagyon szépen szabad feleslegeges minden büszkeség a hangosabb szó veszekedés harag...
legott
Ezt az istentelen gecit...
Megkereslek és egy rozsdás vadcsővel baszlak pofán, te geci, hogy kiesik az összes fogad, amivel belemosolyogsz a világba!
Kihúzod magad büszkén?
Elmegyek érted és agyonverjék - kiverem belőled az összes büszkeséged.
Szeparepa2
@namihami: Ugyan már... ne feltételezz már róluk ilyen borzalmakat... méghogy nővel..?! Dehogyis! Csakis kisfiúkkal..!
legott
Bezony, magánnyomozót fogadok, fizetek, és eljutok hozzád.
Mit ígérhetek?
Fájni fog!
legott
Maze egy démon.
A legkeményebb fajtából.
Állítólag nincs lelke, de ha nekem annyi lelkem lenne mint neki, én lennék a legboldogabb ember a földön.

www.youtube.com/watch?v=LpkRJ5xloyw&list=RDMMLpkRJ5xloyw&index=1
legott
Emegyek érted Soltész, és kiverek belőled mindent. Fájni fog.
legott
Csak egyet ígérhetek a fideszes gyökereknek: "Fájni fog."
kereső
@legott: Na ez az. "Gyökerek"- valahogy a keresztény gyökerekből, elmaradt a "keresztény".
Eladott Ország
Politikust ünnepelni azért mert utakat, épületeket javíttat/épít közpénzből, olyan mint az ATM-et megtapsolni, amiért kiadja a pénzed. Mi lenne ha az AT- nél is 9- en adnák át a kivett többszörösen adózott fizetésem. Na menyi maradna? A lényeg, hogy tudnak maguknak örülni! Önkritika nélküli hazug tolvajok. A kurva anyjukba, az összes ingyenélő szarházinak!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/117445428_736133733841825_6340308445032673728_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=ztL1GgUcB9cAX9mkv2E&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=93e723eb344899cf681a3c2603e680fc&oe=5F6D86A8
legott
Elmegyek érted, és.. agyonverlek.
Ez fenyegetés volt és nem ígéret?
Igen?
Ha beperelsz, kiírtalak a földről - mindenkistül.
legott
Csak a parasztok mennek katonának !!!
csak úgy....
már csak egy szenteltvíz gyár hiányzik..
vitriol
Ha soltésznek esze lenne, tudná, hogy ez inkább szégyelni való, nem kell vele dicsekedni!
kokopelli
Lehet,hogy hátul a sekrestyékben "bedolgozók" gyarapítják az egyház vagyonát,amit a "csuhások" az utolsó
"petákig" a rászorulóknak osztja ki!?
ómió
45 évig úgyis csak a pártházak "újultak"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok