Az MTA konferenciát tart a politikusról.

"A történelem nem svédasztal" – Horthy Miklós személye ismét borzolja a kedélyeket

A sokszínűség és a vita a tudományos fejlődés mozgatórugója – mondta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A Horthy-korszak vitatott kérdései című konferencia köszöntőjében Budapesten hétfőn.

A magyar történelem utóbbi száz évének számos eseménye, alakja heves indulatokat gerjeszt, nem alakult ki róluk konszenzus, ilyen vitatott személyiség Horthy Miklós. A tudomány számára azonban nem lehetnek tabutémák. Az Akadémia ösztönzi a politikától független, tudomány szabályai szerint zajló vitát, a konferencia témái között pedig a korszak legkényesebb kérdései is szerepelnek – mondta Freund Tamás.

Az MTA nyáron megválasztott új vezetése szeretné az eddiginél célirányosabban és hatékonyabban megismertetni a nemzet önismerete szempontjából fontos tudományágak, a bölcsészet és a társadalomtudományok eredményeit a társadalommal és a kormányzattal – jegyezte meg az elnök.

Zsoldos Attila, az MTA filozófiai és történettudományok osztályának elnöke megnyitójában arra hívta fel a figyelmet: "a történelem nem svédasztal", ahonnan tetszés szerint válogathatunk, a történelmet nem mi alakítjuk, azt örökül kaptuk, de együtt kell élnünk vele és ebben segíthet a tudomány.

A hétfőn kezdődött kétnapos konferencia programján szerepel a Horthy-korszak politikai rendszere, külpolitikája, társadalompolitikája, művelődéspolitikája, Horthy Miklós személye, Magyarország második világháborús szerepvállalása és az antiszemitizmus, holokauszt kérdései.

Forrás: MTI

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
A XX. század legnagyobb magyar politikusa volt. Magyarország felvirágoztatója!
Aki holokausztozni akar, szóljon Merkelnek, mint németnek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Shikari
A XX. század legnagyobb magyar politikusa volt. Magyarország felvirágoztatója!
Aki holokausztozni akar, szóljon Merkelnek, mint németnek!
csak úgy....
múlt fényezés közpénzen? a múltat le kell zárni vagy még idöben bezárni.
csak úgy....
@Shikari: fölvirágoztatta oszt letörte mint a szart! lásd II. világháború .
buta vagy te tibi,csak éppen nem forogsz
Sámannus
Ideje lenne néha a szart is lehúzni, nem csak kezet mosni.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
silber13
@Shikari: Orbitális hülyeségeket mondasz, mint általában mindíg
Gyütt Mönt
@Shikari: Te biztos fényezed a Don-kanyart is, ott is győztünk.
Shikari
@Gyütt Mönt: Cramer, ha mond a név neked valamit! Nehézfegyverzetet ígértek a magyar hadosztályoknak! A kommunizmus ellen harcoltunk, ma látszik csak igazán, mennyire kellett volna még küzdeni!
legott
Csak azért nem ölöm meg Horthy Miklóst, mert már meghalt.
Szeparepa2
A náci hazug hazaáruló rablógyilkos országromboló nemzetpusztító NER-SSevik zsarnok maffia diktatúra által megszállt, szétbarmolt, szétvert, kiherélt és meggyalázott ex-MTA (ex, hiszen már nem tudományos és nem is akadémia, hanem egy kupleráj és bazár, mint minden amit ez a dilettáns arrogáns idióta patkányfalka bekebelezett) akar okoskodni, a magyar tudomány egyik legkényesebb kérdésében, és a náci hungarista NER-SSevik propagandát harsogni szánalmasan röhejes és röhejesen szánalmas... Horthy kormányzóként egy fasiszta, náci hazaáruló, nemzetáruló, nemzet szégyene gyalázata szarházi volt, aki kiadta az országot Hitlernek... elkezdte a zsidó üldözést az országban (egy határig bírta a vén lelke, aztán feladta, és a nyilasok fejezték be, amit elkezdett) korábban pedig a Monarchia seggnyalója volt... a magyar történelem egyik legalja mocska... ez a nagy büdös kurva igazság... egy dolgot lehet a számlájára jóváírni, a kommunista diktatúra felszámolását, illetve a román megszállásét... kész ennyi, utána máris megkezdte a terrort saját népe ellen... tehát a nép vele is cseberből vederbe került...
csak úgy....
@Shikari: a cramer kotondot ígért volna a kedves mamának, talán szebb lenne a világ ..
Gyütt Mönt
@Shikari: tudod, hogy kommunizmus soha sehol sem létezett. Ha akarod, felsorolom neked a kommunizmus jellemzőit. Mi fegyverrel törtünk be egy országba, mert könnyű zsákmánynak tűnt, a kapzsiságunk miatt veszítettünk.
Clavigo
@Shikari: A retkes Horti csak a faszát vakargattatta az ilyen kreténekkel,,mint amilyen te is vagy.A hugyos qrmányzó,vagy mijafaszom volt ez,,,, azt se tudta mit csináljon... Kit szopjon le hirtelen,,? Egy döntésképtelen rottyantó volt... Hadat üzent,nagy büszkén,,,aztán " benézett az 'orosz ló ' az ablakon...vagy negyven évre... Te meg egy román ökör vagy.
namihami
A végén még kiderül, hogy a fehér ló is fekete volt. És szamár...
Nyírfa
Háborús bűnös. Emberileg piszok sem lehetett volna Károlyi Mihály vagy Kun Béla körme alatt.
szegfue
Érdekes... 7 hozzászólásból 5 nem ért egyet @Shikari: véleményével és mégis "begyüjtött" 7 lájkot?!
kissé felnőttem
3 ember sincs akit a múlt ennyi idő után érdekelne
. Előre kéne nézni és menni nem visszamutogatni.erre pénz költeni népet ezzel butitani az egy egyéni érdek tán ellégé silány arra is.
Ádám - Éva is forog a sirjába Kinek jó ez visszasirni a török uralmat vagy a tatárokat? a nyilasokat a pufajkásokat erre milliárdos tanulmányokat ? a nép meg éhezik hát akkor mire jó ez EGYETLEN okot irjon ide valaki de ne KAMUT!Amúgy a sors ironiája hogy akik elsőként behodoltak neki azokat nem tudta megmenteni mert zsarolták,a fiával meg sakk matt volt a német megszállással ennyi idő távlatából már kin és mi segit max az idő a feledés: "Őseink harcát békévé oldja az emlékezés" aki járt még iskolába ...25 évig hortistáztak nem zavar mégis felnőttem
Szeparepa2
@szegfue: A náci hazaáruló szarbángeci cseléd bértrollkommandó összetart...
Shikari
@szegfue: Úgy tűnik, mégis csak sokan egyetértenek a Kormányzó Úr méltatásával! :-)
Shikari
@Clavigo: Takarodjál már anyádba retkes komcsi fos! :-)))))))))))))))))))))))))))))
Shikari
@Gyütt Mönt: Ne vetíts már! Szavakon lovagolsz? Nácizmus sem létezett akkor, mert Hitler is csak építgette, de nem fejezte be! :-))))))))))))))))))))
csak úgy....
@szegfue: ...@Shikari: a propelleren a ságvári endre,akinek szintén 32 neve vót ...
csak úgy....
@Shikari: tibim,már az IWIW is volt 32 profilod,most ugyan azt csinálod!
tapsikolsz magadnak,mint egy kettyós ..,toszom a hasadt tudatod te hülyegyerek.
Gyütt Mönt
@Shikari: a lényeget ügyesen megkerülted. Rabló hadjáratra adtuk a fejünket. Ráfaragtunk, mint korábban a "kalandozások" korában, Augsburgnál. Jelen esetben az Augsburgot helyettesítsd be Don-nal.
csak úgy....
@Gyütt Mönt: lehet,hogy tibink a lehel kürtje?
silber13
@szegfue: Begyűjtötte. Hallottál bizonyára az önlájkolásróll
legott
Bakker, Horthy Miklós kicsit hasonlít az utolsó barátnőmre.
Az biztos, hogy az utolsó barátnőm nő volt, de a többiben nem vagyok biztos.
csak úgy....
@Nyírfa: 16:09 éldegélt a bíróéknak udvarán egy tyúkocska...:) má csak a kan bella miatt meg a deákné vászna..
surdilloFUJT
@Shikari: Azt a jó q..va nénikédet,te aljas állat,ez egy hétpróbás antiszemita a II.Magyar Hadsereget halálba küldő senkiházi gyilkos!!!,hogy anyád nem szoritotta meg egy fordulattal a nyakadat mikor megellett,védeni egy tömeggyilkost aki sok magyar fiatalt a vágóhídra küldött!NYOMORONC AGYMOSOTT GAZEMBER!!!
Shikari
@Gyütt Mönt: Tévedsz. Jogos revansot vettünk és harcoltunk a kommunizmus ellen. Magyarország nagyon megtanulta miért kell harcolni a komcsi söpredék ellen!
Shikari
@surdilloFUJT: A helyedre fogsz kerülni komcsi libsi nyomi! :-))))))))))
Shikari
Hiába vinnyog, nyüszít, acsarkodik és hörög a vörös söpredék, a magyarok visszafoglalják a hazájukat. Ezekre a nyomikra viszont igen rossz világ jön, nagyon de nagyon rossz! :-))))))))))))))
Menjetek tüncikézni! :-)))))))))
silber13
@Shikari: Miféle jogos revansot emlgetsz te elmebeteg? Fingod nics a történésekől, csak ömleszted a hülyegeidet!
Shikari
@silber13: Ha nem tanultál történelmet, az nem az én bajom. Sajnos az ismereteket nem szerezted meg! :-)
silber13
@Shikari: Képzeld tanultam töténelmmet már akkor mikor te még a bilire sem tudtál segíség nélkül ráülni és nem holmi Földi Pálok voltak a tanáraim!:-))))))
Shikari
@silber13: Akkor téged sokáig tömtek hazugságokkal és a tényeket nem ismered fel!
silber13
@Shikari: Áruld már el mi is volt az a "jogos revans?:-)))))))))
sokanvagyunk
Egy biztos, a Horthy-korszak utolsó öt évében nem ő alakította Magyarország történelmét.
Clavigo
@Shikari: Jó reggelt Csicskarescu... Szolgálatba helyezted magadat,@nyád majma ? Ne szégyeld magadat migráncs,,,elég ,ha mutterod szégyenli ,hogy ekkora kretén vagy.
Shikari
@silber13: Tanulj, akkor nem kérdezel kézenfekvőket!
Clavigo
@Shikari: Neked mi közöd van hortihoz,,,román ? Antonescuról kéne,,hogy " révedezzél" ,,te szutyok bádog -székely.
Gyütt Mönt
@Shikari: fasza, mi így veszünk revansot. Korábban azt állítottad, hogy a fasizmus sem valósult meg, Hitler részéről csak célkitűzés maradt. Ebben is tévedsz. Mondok pár címszót, ezek mérföldkövek, ám összességében felölelik a fasizmust: fajvédő törvények, Himmler (Gestapo), Einsatzgruppen, SS, Goebbels, Mengele, Treblinka. Mint tudjuk, Nürnberg lett a vége.
A történelem tanulsága szerint nem tanácsos idegen földön élőket rákényszeríteni arra, hogy a mi értékrendjeinket fogadják el és aszerint éljenek. Ezt bizonyította Algéria, Vietnam, Afganisztán stb. Ahogy a közmondás tartja: söpörjünk a saját portánk előtt.
tudode
Megélve a Horthy korszakot is, kivételt képez az, hogy a nemzetieskedő Adolf belerángatta vele együtt a zsidó üldözésbe egész Európát, a II. vh-ba is, de egy családfő el tudott tartani -- polgári szinten -- népes családot, háztartásbeli feleséggel, a gyerekek 9-12-ig jártak oviba, nem volt luxus a csoki, a narancs, stb!
.
Szerencséje azoknak, akik még élvezik azt ami lett/van, mert megtanultak úgy élni, mint egy polgár, és a háború után úgy mint egy koldus, olyan nélkülözéssel amelyhez ma már közelít a XXI. században egy másik nemzetieskedő, akinek a koldusbotját szó nélkül tűri a balga nép egy része!
,
A történelem folyamán egyszerű a képlet! A gyermekek az iskolában háború előtt németül, utána oroszul, majd sehogy tanultak/nak! Na ennyit a szuverenitásról!
Shikari
@Gyütt Mönt: Ugyan már, hiszen ilyen alapon a kommunizmus is megvalósult. KGB, GRU, Gulág, stb. Biztosan tudod ezt te is, de ne alkalmazzunk már kettős mércét!
Afganisztánban nem, volt ott a Szovjetunió? Bele is buktak.
A kommunista diktatúrák épp olyanok voltak, mint a náci! Nincs miért hasonlítgatni őket!
Hitlert pedig a nyugat magának köszönheti, hiszen ő teremtette és hagyta tombolni, mint Lenint.
Nyírfa
@Gyütt Mönt: Szeretem, hogy annyira tárgyilagos vagy, józan, mértékletes.
Szeparepa2
@szegfue: Ne nevesd ki, csak a munkáját végzi a szerencsétlen cseléd...
Horizont
@Shikari: Nem volt kommunizmus. Sehol a világon. fasizmus viszont igen. tanulnod kéne még elég buta tájékozatlan vagy.
Horthy korszak?
Az egyik nagymamám 1917-ben született, a másik 1903-ban édesapám 1929-ben, na ők hitelesen elmesélték Horthyt úgyhogy elmehetsz a fenébe ezzel a védelmeddel.
kokopelli
@Gyütt Mönt: ..ahhoz,hogy megértse amit írsz,ahhoz az eredeti doku. filmfelvételeket kellene megnéznie,és
magukat a németeket megkérdezni! "Dazu ist er zu dumm!" Amennyiben maguk a németek (kivéve a degenerált isko-
lázatlan neonazikat) is szégyenlik magukat,úgy még náluk sincs sok helye a vitának!Nem hiában hívják a szélsőjob-
bos AfD (Alternatíve für Deutschland) "die Rattenfänger von Hamel"! A patkányfogók...)A levitézlett hiú politikus pat-
kányok is próbálják N.o.-ban a múltat átírni ill. reletivizálni,de nekik,csak a "salak" marad! A régi pártjaikban nem sikerült
egy vezető pozició megkaparintása,ergo a keleti tartományokban próbálnak szerencsét!
sokanvagyunk
@Shikari: (7:09) "Ha nem tanultál történelmet..." - attól függ, kitől és mikor tanultad.
Shikari
@Horizont: Demagóg vagy! A fasizmust is mint a kommunizmust építették, de a nemzetiszocializmust is. Teljesen egyik sem épült fel sehol és a kommunizmust tagadnod pedig olyan, mint a holokausztot. Büntetik!
Horthy pedig a XX. század legnagyobb magyar politikusa volt. Nem érdekel engem, hogy ez neked nem tetszik, mi magyarok, magyar érzelműek azért ezt így tartjuk!
Persze, akinek a komcsi- libsi- bolsi csürhe jobban tetszik, azoknak maradnak azok a nyomorult gyilkosok, de mi minden évben megemlékezünk a Kormányzó Úrról!
Shikari
@sokanvagyunk: Na látod, én is azt mondtam! :-)
Szeparepa2
@Horizont: Azért a történelmet nem igyazán a nagymamától lehet hitelesen megtudni... vannak ma már bőven hitelesebb források is...
Clavigo
@Shikari: Ma is pont olyan hülye vagy ,mint tegnap.
Horizont
@Szeparepa2: A történelemt is a hatalom hazudja magának időnként. A nagymama hiteles volt képzeld.
Szeparepa2
Ugyanilyen nagyszüleim voltak, meg nagynénéim nagybátyáim. Egyikük sem hazudozott. Tehát persze hitelesek voltak. Ki Horthy-ról mesélt, ki Rákosiról, ki 56-ról, ki a második Vh-ról stb stb... ismétlem MESÉLTEK... mert nem tud egy ember mást csinálni, mint a saját szubjektív élményeit elmeséli, azokról beszámol... hiteles persze, hiszen nem fogja az unokáját, vagy unokaöccsét illetve kisfiát átverni, ennek ellenére a legtöbb esetben a teljes igazságot az egész képet, abszolút nem látja át nem érti... egy apró szeletet tálal csak fel, azt is csak saját gondolkodása és az idő prizmáján át torzítva adja tovább (ez nem jelenti azt hogy buta ember, ettől még lehet egyetemi professzor is akár), apropó egyetemi professzor... ha mondjuk emellé pl történész professzor, vagy politológus, tehát szakirányú értelmiségi, na akkor már egy nagyobb szeletet tud dobni, akkor már autentikusabban lesz a kicsi informálva... Nekem pl a mostoha nagyapám művészettörténész és matematikus tanárember volt; aki míg élt (kb 10 éves koromig), ült a nagy karosszékben és mesélt mesélt, sok mindenről, a felét sem értettem persze, főleg míg kisebb voltam, de úgy is érdekes volt... a másik édes nagyapám szintúgy, kb egy korúak voltak, úgy 8-10 környékén születtek, tehát gyerekként élték át az első vh-t, aztán már fiatal felnőttként a Horthy korszakot és besorozták őket a II vh-ba, amit túléltek, majd végig élték itthon az egész kommunizmust, bár előbbi a rendszerváltást már nem érte meg szegény. Hidd el, tudtak mit mesélni, az édes nagyapám az megjárt a Don kanyart és a gulágot is 15 évig volt távol. A másikat, a tanárt leszerelték idő előtt komoly fronti gránát srapnel sérülést kapott a lába, tehát max egy évet töltött a fronton, így a nyilas terrort már itthon élte át Gyulán, arról is tudott autentiukus dolgokat mesélni, aztán a Rákosi terrorról is, ugyanígy a Horthy terrorról is. De bármit is mesélt, még mindig csak a saját életét tudta mesélni, nem utazgatott körbe körbe mint oknyomozó tudósító...
szegfue
@Szeparepa2: 13:22 Az igaz, hogy "szerencsétlen"... De ha valakinek ilyen a "munkája", azt nem sajnálom! Én biztos nem lennék büszke arra, ha a munkám az lenne, hogy valamit/valakit dicsérnem kelljen, a másik felet meg mocskoljam.
Szeparepa2
@szegfue: Nyilván jól megfizetik... bár én is úgy vagyok vele, hogy nincs az a pénz... inkább halnék éhen az utcán a szaromban hemperegve, minthogy ilyen aljadék nemzetáruló hazug patkány legyek...
kokopelli
@silber13: nem érdemes vitázni velük! A náci originál (németül "nazi) a "sozi"-ra volt egy egy válasz,és a Hitler
szülővárosában ill. annak környékén a féleszű falaubolondjait jelentette! Ezért a názizmus,mint olyan t.k egy téves
társadalmi megnevezés is! Az apám szülőfalujában,Zala-megyében a normális Ignác bácsit is Náci bácsinak hívták
@Horizont: A kis kopasz okos angol mondta egyszer:"A történelem mindíg az,amiben az utókor megegyezik!" Ezért
nem érdemes hülyékkel vitatkoznunk,mivel le akarnak húzni az ő alacsony szintjükre!
kokopelli
...u.i...Érdekes,hogy a történelem a Mussolini- Hitler -Horty hármast " a találkozójuk után "nazi Alianz"-nak nevezi! (;-()
szegfue
@Szeparepa2: Na látod! Nem 1x voltam olyan helyzetben, hogy annyi pénzem nem volt, amiből vehettem volna egy kis kenyeret+tejet a gyerekeknek...mégsem vállaltam erkölcsileg aljadék munkát...
silber13
@szegfue: Shikainál igazolódik a régi római mondás: " Perseape accidit ut utilitas cum honestate certet "azaz: gyakran megesik hogy az érdek a becsülettel vetekedik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.