Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén.

Szijjártó Péter azt mondta, a jelenlegi rendkívül nehéz gazdasági körülmények között minden idők legerősebb nemzetgazdaságát kell felépíteni.

Az elmúlt 30 év tapasztalataira utalva a miniszter úgy fogalmazott: "osztály-alapon, osztályharcos alapon gazdaságot szervezni nem lehet (...), nemzetgazdaságot csak nemzeti alapon lehet szervezni". Hozzátette:

ezért amíg mi kormányzunk, a ballib csoport is megkap minden segítséget, Leisztinger Tamás vállalkozásai is megkapnak minden segítséget, Kóka János cégeit is segítjük, ugyanakkor nem vagyunk hajlandóak negatívan diszkriminálni azokat az üzletembereket és vállalataikat sem, akik köztudottan a nemzeti, konzervatív gondolkodású táborba tartoznak

A 24.hu írta meg, hogy a külügyminiszter beszédében kitért arra, hogy szülei az előző rendszerben a nehezebb utat választották, vasútipari vállalkozást indítottak, ami egy „huszáros vágás” volt. Szavai szerint

gyakorlatilag mindent kockára tettek, éjt nappallá téve dolgoztak és végül nyertek. Az eredményt, az ország egyik, korában legjelentősebb magánkézben lévő vasútépítő vállalatát, az ebből fakadó anyagi biztonságot, a nekem, a gyerekeknek, az én gyerekeimnek, az unokáknak adott anyagi biztonságot a magyar média egy jelentős része már megénekelte. Természetesen korrekten, kiegyensúlyozottan, minden esetben a tények összességét figyelembe véve. Ugyanakkor abban is biztos vagyok – ahogyan Lőrinc is elmondta –, hogy akik ezeket a történeteket megéneklik, azok biztosan nem cseréltek volna velük vagy biztosan nem cseréltek volna az én szüleimmel. Legalábbis az induláskor egészen biztosan nem, hiszen biztosan nem irigylik az elvégzett munkát, nem irigylik az átdolgozott és átizgult éjszakákat és nem irigylik a versenygazdaságra való áttérés stresszét sem.

Szijjártó Péter szerint a koronavírus-járvány óta tudjuk, hogy azok az országok lehetnek sikeresek, az új világrend nyertesei, amelyek a legtöbb területen rendelkeznek saját, nemzeti alapú képességekkel és kapacitásokkal, beleértve a közlekedési fejlesztések önálló elvégzésének képességét is.

Az elmúlt tíz esztendő gazdasági sikertörténetének egyik alapja az, hogy kihasználva azt, hogy Európa szívében vagyunk, Közép-Európa egyik legfejlettebb közlekedési hálózatát hoztuk létre – fejtette ki. Hozzátette: a következő tíz év fontos feladata a közlekedési hálózat továbbfejlesztése.

A miniszter szerint ahhoz, hogy az ország beruházás-vonzó képességét meg tudjuk tartani, "megállás nélküli vasúti fejlesztések kellenek".

Szijjártó Péter jelezte: a kormány 2024-ig ötezer milliárd forintot fordít közúti és vasúti fejlesztésekre, az idén ez az összeg 300 milliárd forint.

Mészáros Lőrinc, az alapításának 5. évfordulóját ünneplő V-Híd Zrt. tulajdonosa azt mondta, Magyarországnak büszkének kell lennie a magyar építőiparra, amely száz év hátrányt ledolgozva az utóbbi harminc év alatt utolérte a külföldieket.

Kifejtette: "az építőipar vergődése" a rendszerváltás idején kezdődött, akik akkor privatizálták az ágazatot, nem voltak sikeresek, de amikor külföldi nagyvállalatok átvették a cégeket, akkor jól működtek, a balliberális kormányok idején ők nyertek minden munkát.

Mészáros Lőrinc úgy fogalmazott:

a Medgyessy és a Gyurcsány kormány ledarálta a magyar építőipart

Hozzátette: 2010-től megkezdődött a fejlődés az építőiparban is, sok sikeres magyar vállalkozás nőtt fel. A piac 60-70 százalékát ma már magyar tulajdonban lévő vállalatok viszik, korábban ez 5-10 százalék volt.

A nagyvállalkozó tévhitnek nevezte, hogy a magyar vállalatoknak csak úgy "odaadják a munkát", minden esetben versenyen kell azokat elnyerni – hangoztatta.

Kósa Lajos, a térség országgyűlés képviselője (Fidesz) beszédében a szabályozás szempontjából nehéz területnek nevezte az építőipart, amely érzékenyen reagál a konjunktúra változásaira. A politikus szerint az "EU-bürokraták" által megalkotott európai uniós szabályozások elsősorban a nagy európai vállalatoknak előnyösek és nem nekünk.

A közbeszerzések rendszerére kitérve és azt mondta, "a közbeszerzési eljárás Magyarországon nem megfelelő", alkalmat ad például arra, hogy a konkurencia "szétkérdezéssel" akadályozza meg az eredményes eljárást. Felhívta a figyelmet a szakképzés fontosságára az építőiparban, de arra is figyelmeztetett, hogy az európai piac elszívja a legjobb szakembereket.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyebek közt arról beszélt, hogy a vasút jövője más dimenzióba helyeződött Európában és Magyarországon.

Az ötéves V-Híd Zrt. egyike az új magyar vállalati sikertörténetnek, a társaság magalakulása első évében nemcsak kivitelezéssel foglalkozott, hanem stratégiai tervezéssel átgondolta azt, hogyan fog a jövőben működni. Ennek köszönhetően számos sikeres vasútfejlesztés részese lett – mondta a miniszter, megemlítve a Kelenföld-Százhalombatta, vagy a Püspökladány-Debrecen vonalszakaszt.

A háromszáz alkalmazottat foglalkoztató V-Híd Zrt. a piac meghatározó szereplőjévé vált, és Magyarországon kiemelkedő eszközparkkal rendelkezik – tette hozzá a miniszter.

Palkovics László kitért arra, hogy a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklusban 51 milliárd euró forrás jut Magyarországnak, ennyi még soha nem állt rendelkezésre, és a forrás felét építési beruházásokra, egyebek között vasútfejlesztésre fordítják.

A V-Híd Zrt. születésnapi ünnepségén működés közben mutatták be azt a korszerű vágányépítő gépsort, amelyből összesen három van Európában, és ezek egyike most először került 100 százalékos magyar tulajdonba.

A cég tavalyi árbevétele csaknem 33,8 milliárd forint volt, az elmúlt öt évben hatmilliárdot fordítottak beruházásra. A rendezvényre készült sajtóanyagból egyebek között az is kiderül, hogy jelenleg a leendő debreceni BMW autógyárhoz kapcsolódó munkák közül a Debrecen-Füzesabony vasútvonal korszerűsítése az egyik fő feladatuk.

A videót ITT nézheti meg.

Forrás: MTI, 24.hu

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ez a tarajos gőte egyre többet képzel magáról és egyre nagyobb baromságokat beszél. Ekkora oltári hülyeségeket összehozni. Jön a szüleivel? Lehet indokolni akarja miből tellett neki a luxusjachtra!!
51 milliárd euró forrás jut Magyarországnak...na na na ezt azért várjuk csak ki.
Kósa Lala is osztotta az észt? Elaléltam.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Horizont: Ez nem az ellenzék szempontjából katasztrófa, hanem az egész ország szempontjából. Ez van, nekünk ez jutott.
Horizont
"Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba
A Fidesz ugyan jelenleg vezeti a közvélemény-kutatásokat, de azt nem lehet tudni, hogy mikor cseng le a koronavírus-járvány, és meddig hat a gazdaságra, illetve hogy a szavazók nem Orbánt teszik-e majd felelőssé a súlyos anyagi következményekért, amikor 2022-ben az urnákhoz járulnak - írja Magyarországról szóló elemzésében a világ legtekintélyesebb hírügynöksége."
ómió
Pedig Mátyás efftárs padláslesöprései maguk voltak a "bolsevik romantika"!
Qqberci
Bizony, bizony, sokat lopni nagyon fáradságos...
luiz
A maffiára hiába húzzátok rá a nemzeti köntös, attól még ugyan úgy csak egy bűnszervezet vagytok, mint a Cosa Nostra. De lassan eljön az idő is mikor a fideszt az Al-kaida vagy a Hezbollah terrorszervezetek közzé sorolja majd az egész világ
Horizont
Ezt a cikket nem engedte a Propi beküldeni .
168ora.hu/itthon/a-balatonban-allva-meg-felismertek-a-verlazito-korrupciot-a-fideszesek-157117?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery
"Radikális, gyilkos erővel ígérte visszaszorítani a korrupciót több mint tíz évvel ezelőtt az ellenzéki Orbán Viktor, mivel nem szenvedhette a fejétől bűzlő hal közéleti kipárolgását. Szóvivője feltűrt nadrágban állt a Balatonban, az őszödi kormányüdülő bérbeadásának sorsát firtatta, a tranzakcióét, amelynek egyik szereplője olyan cég volt, amely ma már Mészáros Lőrinc nevén van. Kis magyar retró: a fideszes korrupciós aggodalmak közelmúltja."
Szijjártó Petyuka áll a Balatonban és ott tájékoztat :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.