Közös felmérést végzett az MSZP és a Párbeszéd által létrehozott Szociális Demokráciáért Intézet a Závecz Research-csel.

Újra megmérték: ennyi esély lenne most a kormányváltásra
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 444.hu által ismertetett kutatás eredménye az lett, hogy teljes ellenzéki együttműködéssel, közös ellenzéki listával és kemény munkával verhető a Fidesz 2022-ben.

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka a kutatás szerint egyetért abban, hogy egy jelöltet kellene indítani a Fidesz ellen minden választókerületben.

Az ellenzéki szavazók 83 százaléka a közös listával is egyetért, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP támogatói teljesen felsorakoznak a közös lista mögé, lemorzsolódás csak a Jobbiknál és a Momentumnál van a kérdésben: előbbiek 7, utóbbiak 10 százaléka nem támogatja, hogy csak egy listája legyen az ellenzéknek. 

A felmérés szerint a fideszes és a közös ellenzéki lista is a választók 39 százalékát vonzaná. Azt is megállapították, hogy  43 olyan választókerület van, ahol az együttműködő ellenzéknek komoly esélye lenne a győzelemre és 26 olyan, ahol ledolgozható az enyhe ellenzéki hátrány. 37-ben viszont a Fidesz előnye eleve 5 százaléknál nagyobb, itt együttműködve sincs sok esélye az ellenzéknek kiütni a nyeregből a fideszes képviselőt.

(444.hu)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Remélem összejön végre. Seggbe kell rúgni a diktátort.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
"Az ellenzéki szavazók 83 százaléka a közös listával is egyetért, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP támogatói teljesen felsorakoznak a közös lista mögé..."

Ez szerintem egy oltári nagy hazugság!
Szerintem az egy közös ellenzéki jelölt az OK! Ezzel van esély legyőzni a Fideszest.
De a közös lista annyira megerőszakolná az ellenzéki érzelmű embereket, ami inkább arra késztetné őket, hogy legyintsenek az egészre,: nem mennének el szavazni olyan listára, amiben pl. Gyurcsány vagy a neje is szerepel.
Tetszik vagy sem, ez a helyzet.
Közös jelöltek, de külön lista szerintem a megoldás.
Yoda69
Remélem összejön végre. Seggbe kell rúgni a diktátort.
Pálinkás Pál
Esélytelenek...a választásokig még van 2 év...azalatt összerúgják a port, vagy a fidesz megveszi valamelyiket...
Pálinkás Pál
@Horizont: Szerintem orbán sosem fogja kiengedni békésen a hatalmat a kezéből...mivel már bőven életfogyt várna rá,meg a sleppre../természetesen ha van egy tökös ellenzék/...ha balhé lesz, akkor szerintem nagy...ezért kellett volna 10 éve eltakarítani ezt a szemetet,és nem hagyni megerősödni!!!
kereső
Nem tudom, miért kell hülyiteni a jó népet. A NER "demokratikus választáson" nem leváltható.Nem demokratikuson sem.Az ellenzéki pártok politikusainak régen bojkottálni kéne a patyomkin parlamentet.Az ő jelenlétük legitimálja orbánt és rendszerét biztositjja számára a demokratikus deiszletet.
simmering73
2022 még messze van, az összeomlás viszont közel. Addigra még az olyan illiberális fasiszta féreg is megjuhászodik, mint shikari.
Béla333
@sgl: 08.30
Ez az én véleményem, másnak meg más.
Női miniszterelnök jelöltünk volt már: Szél Bernadett. Nem emlékszem, hogy a DK akkor azért mellé állt volna, mert "megszünne a harcoskodás, mert a nők alapból inegrálók." ahogy írod.
Akkor a DK-sok itt a Propin mindenféle szajhának, genetikai hulladéknak nevezték Szél Bernadettet.
Most meg szeressük Dobrev Klárát, mert nő? Nem fog ez így menni!
SystemError
Ez szerintem egyértelmű, hogy az összefogás a választókat is összefogja. Az igazán fontos kérdés, hogy számolni kell azzal, hogy Orbán pont ugyanúgy nem engedheti el a hatalmat, mint a Fehérorosz diktátor haverja, mert túl sokat lopott. Ha kell kopaszokat küld a VB-hez, ha kell bármit meg fog tenni, hogy ne essenek ki a csontvázak. Tehát nagyon fontos, hogy mindenhol legyen ellenzéki szavazóbiztos, mert ahol nem lesz ott fognak csalni.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
kereső
@Béla333: Ha jól rémlik, akkor 2018-ban egy dk-s jelölt lépett vissza Szél Berni javára egyéniben, és teljes mellszélességgel kampányoltak mellette. Ugyanezt a "gesztust" pl. a Hegyvidéken nem tette meg Ungár az esélyesebb dk-s jelöltnek. Lehet már itt mutogatni, meg nosztalgiázni, hogy ki és kik járultak hozzá a kudarchoz- mert az volt az a javából, és hatalmas pofon az ellenzéki választóknak. Na ebből nem kérnék én még egyszer.Vagy álljon most már be mindenki a "sorba"- esélyt adni az országbak, vagy tűnjön el a balféken. Nem lesz több esély. Ez is nagyon necces, mert orbánnak mennyiből tart törvényt módositani, hogy az se legyen. És akkor még ne is beszéltünk a kollaboráns "értelmiségünkről".
kereső
@sgl: Szél Berni javára lépett vissza a dk-s jelölt, ott neki volt a legjobb esélye. Abban nem ő volt a hibás- hanem a jobbik. Ezért győzött a fideSS-es.
Igen Szél Bernadett hatalmas munkát végez, igy az ellenzéki árnyékkormányban szivesen látnám , mint az ellenzék kásler/novák helyttesitőjét. Szerintem csodákra lenne képes- bár az oktatást egy önálló miniszternek kellene képviselnie./mert a világnézetileg semleg oktatás ismételt megteremtése, az egy embert próbáló feladat-lenne/
kereső
Miért érzem úgy, hogy ezek álomnak szépek- de , esély az nincs.
tudode
Ha lenne önismerete már rég nem rongálná a bársonyfotelunkatt, inkább a disznóóljait igazgathatná, mert az az ő világa!

----- Hoppá! Na, helló röfi! Orbán malacokkal konzultált

hvg.hu/itthon/20170506_Orban_Hoppa_Na_hello_rofi
.
Tintanyalónak gyenge mint a harmat!
Málna
@kereső: Mert így van. Még én is meglepődtem, hogy mennyire pesszimista lett az ellenzék saját közvéleménykutatása.
Véleményem szerint az egyetlen reményetek, ha Orbán valamit nagyon elszúr a következő két évben. Esély azért van rá, itt van mindjárt a koronavírus. Ha az egészségügy tényleg olyan szar, mint mondjátok, akkor ebből hatalmas bukta lehet. Ha nem, akkor megint jobban jön ki belőle. De még a gazdaság is összeomolhat.
Szóval reménykedjetek, hogy rossz dolgok történnek..:-)
kereső
@sgl: tegyük hozzá, hogy naiv idealista, demokrata lovagként.Pedig most nem "Jézusi" időket élünk, hogy oda kellene tartani a másik orcánkat is. Na ezt azért hiányolom, mind a mai napig. Nem a parlamentben kéne Gyurcsánynak elmondani a vádbeszédeit, hanem mindennap nemzetközi sajtótájékoztatón. Emlékszem az éhségsztrájkja- amikor is a választójogi tv. ellen igy tiltakoztak. A nemzetközi sajtó két nap múlva megszállta a Kossuth teret, lépten nyomon tudósitottak. Meg is lett az eredménye- orbánék vissza vonták a regisztrációs tervezetüket. Na ezt kéne kihasználni, mert egy "bukott" miniszterelnök- azért csak egy ország miniszterelnöke volt, most meg a legnagyobb, és legjobban szervezett ellenzéki párt vezetője. Dobrev Klára ebben karakteresebb- ő bele áll a harcba. Na nem ocsmánykodva, mint ahogyan a fideSS teszi, hanem politikus módjára.
kereső
@Málna: Nem kérek/kérünk a tanácsaitokból. Köszi. maradj te csak orbán scheggében. Nincs párpeszéd, ti szüntettétek meg. És ha már gazdasági összeomlás- az bekövetkezik az én reményeim nélkül is. De az fájni fog!!, nem csak nekem, hanem Neked is. Én nem kivánok semmi rosszat orbánnak, csak annyit ,amennyit -és amilyet ő elkövetett az ország ellen. És tévedésben vagy.Gyűlölni sem gyűlölöm,(mert akkor valahol szeretnem is kéne), hanem csak!megvetem.
Málna
@kereső: Nem adtam én tanácsot, csak felvázoltam a helyzetet, az esélyeket.
Amúgy sem tudtok mit tenni, csak mit eddig is: vészmadárkodni és reménykedni.
kereső
@Málna: Nincs itt semmiféle vészmadárkodás. Mondjuk a gazdasági összeomlás még várat magára, hiszen Merkel segitségével orbán megkapja azt az 51 milliárd eurót- persze lehet, hogy vérszemet kapva, annak még nagyobb részét teszi magáévá a &Co-val együtt., és ezzel felgyorsitja a folyamatot. Ez a gazdaság igy ilyen módon halott, hosszú távon nem fenntartható. A forint hamarább bedől, mint ahogy te vagy bárki más érzékelné a nagy bajt, ha az mnb nem tesz eleget alapfeladatának- a magyar fizetőeszköz megvédésének. (nem fog). akkor pedig az Isten kegyelmezzen az országnak, mert a befektetők nem fognak, és akkor már a német autógyárak sem tehetnek semmit.Mentik majd, ami még menthető.Lehet, hogy ismét ráfanyalodnak a délben imádkozó törökökre, otthon .
Málna
@kereső: Tényleg nem vészmadárkodsz...:-)
kereső
@Málna: Tényleg nem. Csak ismerem valamennyire a folyamatokat.És nyitott szemmel/füllel élem az életemet.
Talán más lenne a helyzet, ha orbán nem pillanatnyi, és választásról-választásra gondolkodó érdekei határoznák meg az ország életét. Nagyivű államférfinek, ország alapitónak hiszi magát(Szt.István nyomdokain)- de menet közben félre siklott az egész, mert csak károkat okoz minden szinten(kivéve a családot, a saját családját).
ómió
Most akkor a szuicid, vagy a káoszpárti populáció növekedett?
justhpeter
Sokat nem fog dobni az esélyeken, hogy az mszp-ben is az orbáni modell alakul, ugyanazok akarnak szerepet játszani, akik 2014-ben és 2018-ban is leszerepeltek.
Yoda69
@Béla333: 08:44
Azért azt ne felejtsük el, hogy az LMP, benne Szél Bernivel hátba szúrta az összefogást, aminek egy újabb 2/3-ad lett az eredménye. Ha az LMP visszalepteti 3 budapesti körzetben a jelöltjét, akkor legalább a 2/3-ad fogható lett volna. Ezzel szemben indultak, és igy a fideSS huzta be a körzeteket.
Mellesleg Berni nekem is szimpatikus politikus, és szavaznék is rá ha o lenne az újabb összefogás jelöltje.
Béla333
@Yoda69: 13.37
A jelek szerint te meg azt felejtetted el, hogy Márky-Zay vásárhelyi győzelme után az LMP bejelentette, hogy egy a DK-tól a Jobbikig tartó teljes összefogásban érdekelt, ami aztán rövid időn belül érdeklődés hiányában meghalt.
Meg azt is elfelejtetted, hogy olyan ajánlatokkal bombázta pl. az MSZP visszalépés jeligével az LMP-t ami sértő, megalázó:
"...a szocialisták leginkább arról tárgyalnának, hogy a 3 kiemelten fontos LMP-s körzetért cserébe a zöldek 15-20 helyen visszalépjenek a javukra."
zoom.hu/hir/2018/03/12/ultimatumok-csataja-osszefoghat-e-meg-az-mszp-az-lmp-a-dk-es-a-jobbik/

Az igazság kedvéért...
ittott
győzni fogunk. minden nmás lamentálás a geci malmára hajtja a vizet.
Yoda69
@Béla333: Felesleges rugózni ezen a döglött lovon. A hajó elment. A tény tény marad a jobbik es az LMP árulása a 24. órában hozta ossze a 2/3-ot. A jobbikról lehetett sejteni, a fájó pont az LMP volt, mert akar eg normális part is lehetett volna belőlük.
Eladott Ország
@Béla333: tegnap, 15:57 ♦ Írod :"Az igazság kedvéért"
Ha nem az lenne, hogy Schiffer gerinc nélkül, dörgölőzik és pitizik kormánypárti gazdáinál, nem is gondolkodna el ezen az emberen. De lassan csak kiderül az egész LMP fidesz tagozat. Schmidt Mária és a fia LMP, mind a kettő milliárdos, az apa segítségével.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/99127661_142209254087354_4100705950971723776_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=YR5Xc1mg5G0AX8TkpuY&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=2218b58fe08a7f8c4578edb44624af29&oe=5F8E3B37
Akármit hadovál az LMP, meg a Momentum a "megújulásról", meg az "ezekkel sohasem fogunk össze" dumáról, a matek nem változik. Lassan mondom, hogy értsd. De fontos, hogy tényleg értsd! Ha a választásokon a 106 választókörzetben nem 1 darab ellenzéki kihívója van a fidesznek, akkor a fidesz megnyerte a körzetet! Pont. Aki másról beszél, mellébeszél! Amikor az LMP és a Momentum azt mondja, hogy ő nem "koordinál" az egyéni választókerületekben, akkor azt mondja (de facto), hogy maradjon a Fidesz! Ennek az egyenletnek nincs ugyanis más megfejtése. Ha az LMP és/vagy a Momentum ráindul egy másik ellenzéki jelöltre, akkor garantáltan Orbán embere nyeri meg a körzetet. Pont. Mondat vége. Matematikailag nincs más lehetőség. Ilyen az egyfordulós választási rendszer.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.