A Demokratikus Koalíció politikusai az ellenzéki pártok összefogását és közös választási indulását sürgették a DK vasárnapi, "Közös győzelem, közös Magyarország" című online rendezvényén.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy fogalmazott: a pártoknak most nem az a dolguk, hogy versengjenek egymással, hanem az, hogy megmutassák, "az orbáni önkény egy évtizede után" megszületett az országot kormányozni tudó, felelős, köztársaságpárti, Európa-párti ellenzék.

Hangsúlyozta, az összefogás során a DK partnernek és nem vezetőnek képzeli magát. Közös ajánlatot kell tenni Magyarországnak és közös programot adni a választóknak – szögezte le. Egy közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre, egy közös listára és valamennyi választókerületben egy közös ellenzéki jelöltre van szükség – érvelt.

Lesz olyan körzet, ahol az ellenzék meg tud állapodni az induló személyében, és lesz olyan, ahol előválasztást kell majd tartani – közölte. A DK készen áll arra, hogy befolyásához, erejéhez, tehetségéhez mérten közös jelölteket ajánljon, miniszterelnököt jelöljön és kellő számú jelöltet adjon a közös listára – mondta.

Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország – foglalta össze mondandóját.

Kiemelte azt is, számukra a kormány leváltása önmagában nem cél, hanem eszköz, ami utat nyit egy új világ felé. A "kormányváltók" sok helyről fognak érkezni, mert sokfélék, olyanok, akik egy demokráciában egymással is versengenének, de ma Magyarországon "nincs demokrácia, (...) nincs szabad és tisztességes választás" – fogalmazott.

Amennyiben nyíltan, megértően tudnak egymás felé fordulni, akkor az ellenzéki pártoknak és a lakosság nagy többségének közös érdeke lesz, hogy eltávolítsák "a nyitottság és a megértés legfőbb akadályát, a mindenhol ellenséget kereső és gyűlöletet szító Orbán Viktort" – mondta Dobrev Klára.

A koronavírus-járványra áttérve arról beszélt, hogy az ország szorongásban él, pár napra sem lehet előre tervezni, minden bizonytalanná vált.

A kormány ünnepel és ünnepelteti magát, mert úgy érzi, hogy példamutatóan kezelte a járvány első hullámát, pedig a kabinet valójában cserben hagyta Magyarországot. Annyi pénzt költött el feleslegesen, hogy a valaha volt legnagyobb hiánnyal kell szembenézni, az ország az elmúlt negyedszázad legnagyobb gazdasági visszaesését szenvedi el és nálunk a legnagyobb az infláció az EU-ban – szögezte le. Miközben a magyar kormány költötte a legkevesebbet a munkahelyek megvédésére és a bérkompenzációra, aközben számolatlanul szórta a pénzt egyházi alapítványoknak, sportberuházásokra és vadászkiállításra – mondta.

Az a kormány, amelyik az iskolaév kezdetén még mindig csak "kéz- és nyunyókamosási" tanácsokat tud adni a pedagógusoknak és a diákok szüleinek, az alkalmatlan. Az a kabinet, amely a válság kellős közepén megszünteti a bértámogatási programot, az vagy vak, vagy gonosz – fogalmazott. Európában egyedül Magyarországon nem segít az állam azokon, akik bajba kerülnek a válság miatt – folytatta mondandóját. Az kormány, amely a válság során nem ad semmit a gyerekes családoknak, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek, az nem nemzeti és nem keresztény – hangoztatta az EP-képviselő.

A következő hetek nagyon nehezek lesznek – figyelmeztetett az ellenzéki politikus, aki megismételte korábbi, a koronavírus-tesztelés ingyenessé tételéről szóló követelésüket.

Dobrev Klára a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE) beszélve szokatlannak és felemelőnek nevezte, hogy a "hódító erőszaktevőt ellenállók várták". Az SZFE önállósága nem csak az egyetem ügye, hanem a szabad Magyarországé is, mert aki megfojtja a tudomány, az oktatás, a művészet szabadságát, az megöli a jövőt – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke azt mondta, pártjuk azért indul neki a választásig hátralévő másfél évnek, hogy a végén "otthont teremtsünk a hazából". Akik közösen indulnak neki az útnak, azok sokféle helyről érkeztek, sok mindenről másként gondolkoznak, de abban egyetértenek, hogy a "megértés otthonát kell teremteni a hazából", és ennek érdekében együtt kell működni – beszélt az ellenzéki összefogásról a politikus.

Végre okos, felelős együttműködés és párbeszéd zajlik a demokratikus ellenzék pártjai között – jelentette ki. Természetesen vannak fiatalok, akik "nagy dühvel érkeztek ebbe a küzdelembe", vannak, akik más történelmi hagyományokat tartanak fontosnak, de összeköti őket, hogy vissza akarják adni a hazát valamennyiünknek – tette hozzá.

Kiss László, a III. kerület polgármestere, DK-s politikus arról beszélt, hogy a járvány és a kormány "tehetetlensége" akaratlanul is "az összefogást adták fel az országnak leckeként". A közös ellenzéki indulás mellett érvelő politikus azt mondta, úgy látja, hogy az elmúlt hónapokban az emberek megtanulták a leckét.

Németh Georgina, a DK ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület tagja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai melletti kiállásra buzdított. Ha valaki megszabja, hogy mi a kultúra és mi nem az, akkor már csak egy lépés választ el a könyvégetéstől, a darabok betiltásától, az abszolút, totális diktatúrától – jelentette ki.

A rendezvényt eredetileg egy héttel korábban a Hősök terén tervezték megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották és online bonyolították le.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
"az országot kormányozni tudó, felelős, köztársaságpárti, Európa-párti ellenzék"
Igen erre várunk!!!
Jozefina
Gratulálni lehet a DL-nak a rendezvény megtartásáért! Ezzel is bizonyítást nyert, hogy igenis lehet fontos eseményeket online is megtartani. Az elhangzottakkal, célkitűzésekkel a zászlajukon közös erővel, összefogással ezt a kormány el lehet zavarni!!!
verőce21
Európában, a liberális pénzügyi-politikai elnyomás elleni lázadás medre nemcsak szélesedik, de mélyül is. 

Meg kell találni az együttműködés módját ebben a patthelyzetben is, amíg Olaszországban el nem dől Európa jövője...!
ómió
Így döntött a bolsevikok összmagyar országcsonki kongresszusa?
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.