A forint gyengülése miatt nem mindenki szomorú, a magyar állam például a nyertesek közé tartozik. Szükség van-e egyáltalán jegybanki beavatkozásra?

(Forrás: Index)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
RonaGyuri
Elemezgetés a lényeges momentumok nélkül

egyelőre a megszállt index.hu korrektség látszatát igyekszik kelteni

„Infláció, kamatszint, mérleghiány – ezért gyengül a forint” címmel adott ki egy elemzést, ami sok érdekes dolgot is tartalmaz, de alapvetően kerülgeti a lényeget. Túl azon, hogy nem illetve csak érintőlegesen említi Matolcsy unortodoxián túli diletantizmusát, egy az infláció szempontjából fontos kérdésben igencsak féloldalas megállapításokat tesz, túl azon a tényen is, hogy nem csak kommunikálnak (s a nyugdíjakat árazzák) hamis inflációs adatokkal, de azzal kalkulálnak is.
Vizslatja a gyenge forint és (még a bevallott is) az extrém magas infláció kapcsolatát, megállapítja, hogy: „a forint gyengülésének elsődleges áldozatai a magyar turisták, valamint az importtermékeket fogyasztó honfitársaink”. Azonban ezerrel hallgat egy még ennél is jelentősebb következményről, pontosabban annak ártalmairól. Sőt igazából még ünnepli is: „De a forint gyengülésének vannak nyertesei is. Elsőként meg lehet említeni a külföldre gyártó magyar vállalatokat, akik bevételük egy jelentős részét euróban kapják meg. Számukra előnyös lehet a forint gyengülése, hiszen a forintban számított bevételük egyre nagyobb lesz.”. A megfogalmazás egyébként abban is csalóka, hogy nem csak a gyártók, de a termelőkre is igaz. S ennek legalább akkora kihatása van, mint az import drágulásának. A hazai termelő többet kap ha kiszállít, s ez – ez is egyik momentuma a keleti vad-kapitalizmusban piacnak nevezett izének – akkor is érvényesül, ha szó sincs exportnak még a lehetőségéről sem! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok