Minél szélesebb körben végzett ingyenes koronavírus-tesztelést követeltek hétfő délutáni közös sajtótájékoztatójukon ellenzéki pártok képviselői.

Az összes ellenzéki párt ingyenes tesztelést követel
Fotó: MTI/Mónus Márton

Varju László, a DK országgyűlési képviselője, alelnöke arról beszélt:

Orbán Viktornak nem fontos sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a gazdaság, ellenkező esetben lenne mód ezeket a területeket megvédeni széleskörű ingyenes vírusteszteléssel.

A miniszterelnök láthatóan ismét a magyar érdekek, a magyar emberek ellenében foglalt állást, de ha most nem ért a szép szóból, bízom benne, hogy az ellenzéki pártok közös akaratából, az emberek támogatásából előbb vagy utóbb érteni fog – jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke azt emelte ki:

a kormány ugyan ingyenessé tette a háziorvos által, kórházban vagy hatósági döntés alapján elrendelt tesztelést, de a gyakorlatban ez sokszor nem valósul meg, például azért, mert a kért vizsgálatot az orvos nem rendeli el.

Hozzátette: a 30 ezer forintos korábbi tesztár a társadalom túlnyomó többsége számára kifizethetetlen volt, majd azzal érvelt az ingyenes tesztek mellett, hogy az emberek már többszörösen kifizették annak díját, például társadalombiztosítási járulékként vagy adó formájában.

Közgazdászok becslése szerint a tesztek ingyenessé tétele 35-40 milliárdba kerülne – tette hozzá, megjegyezve, ez még mindig olcsóbb, mint a bedőlő ágazatok újraindításának ára.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese állampolgári jognak nevezte az ingyenes tesztet, azt hozva fel példaként, hogy egy négytagú család tesztelése – úgy, hogy a szakemberek két teszt alapján mernek biztos eredményt mondani – 160 ezer forintba kerül.

Hangsúlyozta:

sokaknál tünetmentesen zajlik le a betegség, amely úgy is képes fertőzni, ha nincsen látható jele a kórnak, ezért is van szükség az ingyenes tesztelésre.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője "maximális szomorúságát" fejezte ki amiatt, hogy "a kormány végigaludta és végigyachtozta a nyarat, a valódi problémákkal pedig nem foglalkozott", most pedig figyelmen kívül hagyja a legsürgősebb teendőket, köztük a széles körben elérhető ingyenes tesztkapacitás megteremtését.

Szerinte a jelenlegi helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy

hiányzik a politikai akarat a lépés megtételéhez, holott ez nem pártpolitikai, hanem népegészségügyi téma.

Megemlítette: a tesztelésnél sokkal drágább az, hogy Magyarország egy gazdasági összeomlás felé halad".

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője, alelnöke szerint a járvány első hulláma teljesen felemésztette az emberek jelentős hányadának tartalékait, hiszen a kormány magára hagyta őket a védekezésben, miközben nem pótolta kieső munkabérüket.

Felvetette, hogy

a nemzeti konzultáció helyett annak árából szájmaszkokat kellett volna küldeni az embereknek, a minél szélesebb körű tesztelés fontosságára hívva fel a figyelmet.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, pártigazgatója értetlenségének adott hangot,

"miért sajnálja a kormány a pénzt az ingyenes tesztelésre", amikor Orbán Viktor miniszterelnök tavasszal azt közölte: a védekezés büdzséjének nincsen felső határa.

Miből telik a rászorulóknak erre a drága tesztre? – tette fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy több vizsgálattal hatékonyabban lehet megelőzni a vírus terjedését.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Málna: Mert buta vagy és nem érted. Persze így sem :(
Málna
@Aki Én: Az újabb sablonszöveged...:-)
Aki Én
@Málna: Mert buta vagy és nem érted. Persze így sem :(
almalibre
Okés, a teszt ingyenes. A laborok előtt óriási tömegek várnak tesztelésre, majd várnak néhány hétig az eredményre. A negatív eredménytől némelyek megkönnyebbülnek és lazábra veszik a figurát. Mások tisztában vannak azzal, hogy akár a Covid-teszt sorbanállás közben bekaphatták a vírust, igy meg sem várják az eredményt, már mennek a következőre. Aztán vannak olyanok, akik félnek a tűszúrástól, vagy csak simán leszarják az egészet. A kormány kidob néhány milliárdot valamire, ami egyébként indokolt esetben, amúgy is ingyenes, viszont nem ér el vele semmit, vagy éppen azt éri el vele, hogy a virus jobban terjedjen. Persze az ellenzék dörzsöli a markát, hisz a balhét nem ők viszik el…
rokker33
Na akkor ellenzéki összefosás lehet menni a Ferihez meg a Klárihoz pénzért, mert nekik van sok és meglehet mutatni a fidesznek, hogy hogyan kell csinálni és nem ugatni kell habzó szájjal!!De lehet gyűjtést szervezni , hogy a szegény embereknek is lehetősége legyen 2 tesztet elvégezni!! Ne mindig a kormánytól meg Orbántól követeljenek mert úgysem fogják meghallgatni őket csak kinevetik a sok szerencsétlent!! Orbánnak nagy bíznisz van ebből a vírusból és nem fog engedni senkinek!!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.