Több hazai magánszolgáltató lemondta vagy felfüggesztette a koronavírus-tesztelést a 19500 forintos hatósági ár hétfői hatályba lépése után.

Egy kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a magánegészségügyi szolgáltatók a koronavírus-fertőzés megállapítására szolgáló PCR-teszteket hatóságilag megállapított áron, 19 500 forintért kínálhatják. Pár napja jött már arról hír, hogy emiatt volt labor, amelyik felfüggesztette a tesztelést. Az Mfor.hu azt nézte meg, a magánegészségügyi szolgáltatók közül kik folytatják hatósági áron is a PCR-tesztelést, és kik nem.

Úgy tűnik, a magánegészségügyi szolgáltatók egy része szép csendben, minden kommentár nélkül javította PCR-tesztjeinek árát, így ma már 19 500 forintért találjuk meg a Wáberer Medical Center, a Róbert Magánkórház, a Medicover, a Kelen Kórház, az Aniron Egészségközpont, a Swiss Clinic, a Budai Egészségközpont, a Dr. Rose és a Neumann Labs honlapján is a szolgáltatást.

Több labor azonban felfüggesztette a tesztelést

A 444 tíz ilyen magánszolgáltatót talált.

Az Affidea Magyarország Kft. eddig négy budapesti kerületben, valamint Hatvanban, Miskolcon, Százhalombattán, Tiszaújvárosban és Zalaegerszegen vett mintákat PCR-teszteléshez. Azt írják, a maximalizált ár mellett átmenetileg nem tudják folytatni ezt a tevékenységet, csak a házhoz menő szolgáltatást hagyták meg, ami 50 ezer forintba kerül. Százhalombattán és Tiszaújvárosban így nem is maradt más mintavételi hely a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) listája alapján. Ez a helyzet Siófokon is, ahol az egyetlen szolgáltató, a Sió Medical ideiglenesen szünetelteti a tesztelést. 

A győri Kardirex Kft. október 15-ig biztosítja a mintavételt hatósági áron, utána viszont „szigorú gazdasági döntést” hoznak, mert „figyelembe véve a beszerzési árakat, a bér és az egyéni védőeszközök költségét,a PCR tesztelés a magánintézmények számára akár veszteséget is termelhet, ami egy gazdasági társaság esetében nem fenntartható”. Náluk húszezer forint a kiszállási díj, ha valaki házhoz hívná őket, erre jön rá a többi költség.

Egy nyíregyházi szolgáltató azt írja, a PCR-teszt vizsgálati díja és a biztonságos mintavétel költsége jelentősen meghaladja 19500 forintot, ezért határozatlan időre felfüggesztették a tesztelést. Így döntött két szegedi (1,2), egy budapesti, egy székesfehérvári és egy veszprémi magánszolgáltató is. Az önkormányzati fenntartású Zuglói Egészségügyi Szolgálat is csak korlátozottan vesz mintákat.

A Budapesten működő PentaCore pedig már múlt héten közölte, hogy leáll a tesztekkel

- teszi hozzá a 444.hu.

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint

a megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac.

Rékassy Balázs elmondta, a szabadáras teszteken a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot kerestek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése volt. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.

Hasonlóan nyilatkozott a 444-nek is egy a  piacot jól ismerő szakember, aki szerint

az új rendszer a kisebb szolgáltatók, egészségcentrumok kiesését okozhatja, ahol fajlagosan magasabb a munkaerő és a védőeszközök költsége.

Nem véletlen, hogy a felfüggesztést bejelentő szolgáltatók jelentős része is ilyen. 

Forrás: 444, Népszava, Mfor.hu, 24.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Namely: ,,Így kell érvelni."
Bravó, a magad vállon veregetése már megy. Az nem érvelés, ha sokadszor leírod a saját véleményed.
Én is leírtam az enyémet.
Namely
@Pálinkás Pál: már bocs, de az itthoni, akinek nincs tb-je, az nem parazita? De, azt. Ha a(z európai, fehéreket ellátó) célállomáson szükség volt ezekre, akkor semmi bajom ezzel, ha az itthoni ellátást ezzel nem veszélyeztetik. Az tudtommal nem került veszélybe.
Amúgy én 50 ilyenre emlékszem (portfolio.hu a többi oldal mesekönyv szintjén van), nem tartom soknak, gesztusértéke van (ha jól emlékszem akkor Kárpátaljára ment).
Ezzel együtt sem érzem helytállónak azt a kijelentésedet, hogy "mi tartjuk el a határontúli parazitákat". Az utolsó szót pedig egyenesen sértőnek találom, kiváló példája gyurcsótány és a libsikomcsik aknamunkájának.
Ahhoz pedig végképp nincsen köze, ahonnan indult a beszélgetés:
a hatósági ár egy kommunista csökevény, és az itt kommentelők nagy része az ingyenesség ábrándját kergetve maga is vérkommunista.
Namely
@Aki Én: Érvelni akkor kellene nekem, ha én írtam volna valamit a te hozzászólásodra, de nem így volt. Ennek ellenére minden kérdésedre feleltem.
Te semmire. Nem írtál ellenérvet.
Mert nincs érved.
Aki Én
@Namely: Hú baszod, veled sem könnyű. Te írtad, hogy ,,így kell érvelni" , erre reagáltam.
A többi buta kijelentésedre nincsenek ellenérvek azon kívül, hogy faszság. Ha azt mondod, hogy a fű kék, akkor arra nincsenek ellenérvek, csak a legyintés. Ez van most.
Erre gondolok:
,, ingyenesség ábrándját kergetve maga is vérkommunista."
Akinek itthon nincs tb-je, az nem parazita, mert itt fizet adót, itt dolgozik, termel... A külhoni csak kap a közösből, semmit nem ad bele. Ezt ugyan nem nekem címezted, de baromság.
vagy ez: "az ingyenes tesztelésnek, meg a hatósági árnak mi köze egymáshoz? " mind a kettő komcsi."
Ráadásul nem említettem olyat, hogy mindenkit kéne tesztelni ingyen.
De egy másik beszélgetésünknél szépen eltűntél. Nincsenek érveid?
Pálinkás Pál
@Aki Én: Már hogy lennének neki???/@Namely: /..minden válasz előtt nem hívhatja a pártközpontot,akkor hamar lekerül a fizetési listáról!!!
Pálinkás Pál
@Namely: válaszolt helyettem más...de kiemelem neked ,ha nem is fizet tb-t a világ legmagasabb áfáját fizeti a közösbe itthon...míg a román ,meg az ukrán csak a pénzt viszi!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.