Az általános maszkhasználat növelheti azok számát, akik ha meg is fertőződnek, tünetmentesek maradnak – derül ki a New England Journal of Medicine cikkéből, amelyről Merkely Béla készített összefoglalót a semmelweis.hu-n.

Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát

– derül ki a New England Journal of Medicine friss cikkéből, amelyről dr. Merkely Béla rektor készített összefoglalót.

A mindenkire kiterjedő maszkhasználat fontossága márciusban vált nyilvánvalóvá, amikor leírták, hogy

a preszimptomatikus (tünetek előtti) és az aszimptomatikus (tünetmentes) SARS-CoV-2-vel fertőzött betegek egyenértékű vírust ürítenek az orr-és garatváladékkal, mint a tünetes betegek.

A cikkben többek közt azt írják, hogy a maszkhasználat segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek. Ha ez a hipotézis beigazolódik, lehetséges, hogy

a mindenkire kiterjedő maszkviselés egyfajta „varioláció” lesz, amely immunitást generálhat, ezáltal lassíthatja a vírus terjedését.

A cikkből kiderül, hogy

a legújabb virológiai, epidemiológiai és az ökológiai adatok arra a hipotézisre vezettek, hogy a szájmaszk mérsékelheti a betegség súlyosságát is a fertőzött emberek körében.

Azaz, ha a vírusrészecskék száma meghatározza a vírus súlyosságát, helytálló a hipotézis, miszerint a maszkviselés csökkenti az átjutó víruspartikulumok számát, és ezáltal mérsékli a betegség későbbi klinikai lefolyását.

Mivel a maszkok (típustól függően) képesek megszűrni a vírusokat tartalmazó aerosolt, csökkenthetik a fertőzött ember által kilélegzett vírus mennyiségét.

Ha ez az elmélet beigazolódik, az általános maszkhasználat növelheti a tünetmentes SARS-CoV-2 infekciók számát – áll az írásban.

A CDC szerint a tünetmentes fertőzések aránya július közepén 40 százalék volt, de most 80 százaléknál is magasabb az általános maszkhasználatnak köszönhetően, ami a fenti hipotézist igazolja.

Mindezt alátámasztja, hogy azokban az országokban, ahol jobban elfogadott a maszk használata, kisebb a súlyos fertőzés és a halál aránya a társadalomban.

A pandémia elleni küzdelemhez a transzmissziós rátát, valamint a súlyos betegségek arányát szükséges csökkenteni, hangsúlyozza Merkely. Úgy tűnik, az általános maszkhasználat mindkettőre előnyösen hat.

Forrás: semmelweis.hu, 24.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Ehhez képest - szinte - minden második ember az orrára nem húzza fel a maszkot! És ezért még senki nem szólt. Viszont szeretett pártunk és kormányunk milliárdokat költ Sorosra és társai bírálatára. Ennyit róluk. És rólunk. Ennyi eszünk van. Mart ha az orr nincs takarva kb. annyit ér, mint halottnak a csók.
Eladott Ország
Azt is tudjuk, hogy akik Tirolban voltak, nem kell karanténba vonulniuk, mert őket nem támadja meg a vírus.
Rajta miért nincs? Zárt térben van, nem? Azzal van tele a tököm, hogy bort isznak és vizet prédikálnak. A szeme se áll jól a félig maláj, félig japán használt zokni kereskedőnek, még talán annak sem szabadna ezeket ... A maszkviselés csak a pánikhangulatot erősíti. Meccseken nem kell, mégsem betegedtek meg tömegesen a szurkolók! Gondolkodjunk már egy kicsit!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/111545801_2870447649732726_6282330087289479790_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=QAObItATT8gAX_6uoY-&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=d07cd539b43bab3bbfb3bf708cd41615&oe=5F7560CF
Gazella
Kisapám seggesnarancs vagy narancssegges.. elfelejted mindig, hogy a sima maszk semmit nem véd.. A műtéteknél is csak tompitja az erős illatú fertőtlenítők szagát slussszz ha nem piszkálják a maszkot akkor is kizárólag 3 óráig használható.
Pálinkás Pál
Eltűnt a reggeli hsz-em...nos megismétlem...Tehát ..Merkely annak örvendezik hogy a maszkhasználattól többen lesznek tünetmentes fertőzöttek??
"A CDC szerint a tünetmentes fertőzések aránya július közepén 40 százalék volt, de most 80 százaléknál is magasabb az általános maszkhasználatnak köszönhetően, ami a fenti hipotézist igazolja."
tehát ha jól értelmezem...az a cél hogy minél több tünetmentes fertőzött legyen??? úgy látom merkelynél is elgurult a gyógyszer,mióta miniszter akar lenni!!!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.