Felszálló szakaszban van Magyarországon a koronavírus-járvány – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ismertette a napi adatokat, miszerint hazánkban 951 fertőzöttel nőtt a koronavírusos betegek száma, ezzel már 20 ezer feletti a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában elhunyt magyar koronavírusos betegekkel kapcsolatban igaz most is az a közismert tény, hogy mindannyian valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek.

A nyolc áldozat közül 48 éves a legfiatalabb, 69 éves a legidősebb

– mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos az elvégzett tesztekkel kapcsolatban közölte: ez a szám jellemzően lefedi majdnem közel a térítésmentesen lefolytatott laborvizsgálatok számát. Jelenleg 558-an vannak jelenleg kórházban, 35 fő van lélegeztetőgépen.

A járvány második hullámát éljük, sajnos egy felszálló szakaszban vagyunk egyelőre

– hangsúlyozta Müller.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre közölték azt is, hogy

most is van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki egyébként korábban jó egészségi állapotnak örvendett. Ez nem jellemző, de jelen van olyan eset is, amikor fiatal ember nagyon súlyosan betegszik meg.

Müller Cecília elmondta, hogy körülbelül egy hete napi ezer beteget tartanak számon. Ezért ismét felhívta a figyelmet az alapvető szabályok betartására, amelyek nélkülözhetetlenek az egészségünk megóvása érdekében. Kérte, hogy bárkinek, aki valamilyen légúti tünetet észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe, ez érvényes a gyerekekre is. Részletezte a maszkhasználat fontosságát, és kérte, hogy ne csak azokban az élethelyzetekben viseljünk maszkot, amelyeket jogszabályban meghatároztak. 

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet néhány olyan helyre, ahol nagyon fontos lehet a maszkhasználat:

ilyen a sorban állás, liftezés vagy idős emberek látogatása.

Amikor felhelyeztük a maszkot, nagyon fontos, hogy az orrot és a szájat teljesen takarja a maszk – ismételte el újra. Müller Cecília a helyes maszkviselés szabályairól szólva arra kért mindenkit, hogy

köhögés, tüsszentés után mindenképp cserélje le a maszkját.

Külön kitért arra is, hogy

aki esküvőre megy, az kerülje a menyasszonytáncot.

Mint mondta, egy szép fehér pamutkesztyű viselése ajánlott az esküvőkön.

Az országos tiszti főorvos elmondta, azért csökkentették a 14 napos hatósági házi karantén idejét 10 napra, mert rengeteg tapasztalat gyűlt össze az első hullám óta, és más országok példája azt mutatja, hogy a 10 napos közösségtől való távollét kellő biztonságot ad. Müller megjegyezte, mindez nemcsak a külföldről hazatérőkre vonatkozik, hanem a kontaktszemélyekre is.

Müller közölte: a védekezés egy kicsit nehezebb a második hullám idején, hiszen már közösségi terjedés van, de az egészségügyi ellátórendszert felkészítették. Tervszerű védekezés zajlik, a betegutak teljesen kijelöltek, jegyezte meg.

Müller Cecília arról is beszélt:

a kórházak ágykihasználtsága jelenleg 53 százalékos.

Jelenleg Budapesten a dél-pesti kórházban, a Szent János kórházban és a Korányiban fogadják a koronavírusos betegeket. Budapest határain kívül is meghatározták a régiós központi kórházakat. Müller Cecília kiemelte: a legfontosabb cél, hogy a vírusfertőzötteket egy helyre koncentrálják, tehát maradjanak „tiszta kórházak”.

Újságírói kérdésre közölték, hogy a hétköznapi életben hordott maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ezeket egy duplafalú zsákban körülbelül 48 órára el kell különíteni, ezt követően már nem életképes a vírus.

Szó volt arról is, hogy

a háziorvos által jelentett gyanús eseteket később „összefésülik” a többi adattal.

Ha igazolásra kerül a gyanús eset, akkor történik meg a kontaktkutatás, a szoros kontaktokat beazonosítják, illetve elrendelik a szükséges intézkedéseket.

Az influenza elleni védőoltások beadatása céljából fel kell majd keresni a háziorvost, tájékoztatják majd a nyilvánosságot, mikor igényelhető az oltás.

Forrás: 24.hu, Index

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Ez a nő semmi értelmeset nem tud csinálni és mondani sem!!! Aggasztó!!! Jobb lenne ha csak a híveinek beszélne valahol a keleti országrészen!!! Az ő lelkén is szárad, hogy nem készült fel az ország időben a második hullámra!!!
444.hu/2020/09/23/koronavirus-951-uj-fertozott-700-folott-van-az-osszes-aldozat-szama
Gazella
Mi van a sok félre teszteltekkel... mi van azokkal akiknek a második teszt negatív... ők nem aktív fertőzöttek ám cecilke... felesleges nagy számokat kamuzni.
Gazella
Elfelejtettrm... még mindig kérdezem hogy hány évesek azok akik a lélegeztetőn vannak.
Gazella
Jah a maszk. Azt alapból 3 óránként jell cserélni. Upszt..
Gazella
Még valami az FFP3 véd ..ha véde de az is csak 4 órán keresztül.
Pálinkás Pál
Nyomja itt a kamu dumát a "fiatalokról"..közben a kisgyermekeknek, szinte nulla immunrendszerrel továbbra sem kell maszk,mert nem veszélyes rájuk ezek szerint!!! maszk megszállottak, többször feltettem már ezt kérdésnek, valahogy egyikőtök sem igyekszik megválaszolni...miért is nem kell maszk 6 éves kor alatt??? ? szívesen hallanám szlávik,jakab, vagy a többi fideszes megmondóembertől erre a választ!!! nem érdekes a dolog???
Málna
@Pálinkás Pál: Azért, mert nem tudsz rávenni egy páréves gyereket, hogy maszkot viseljen. De ha mégis, akkor is piszkálni fogja. Teljesen felesleges nekik.
jesz
azt hiszem eddig nem figyeltem a tisztifőorvos külsejét, inkább ittam minden szavát..
...most mintha ajakrúzst vélnék felfedezni rajta...a szájliszt akcióban?
Pálinkás Pál
@Málna: aha...és ezért hagyjuk a "veszélyes" vírustól megfertőződni...ez még tőled is rossz válasz!!!
Málna
@Pálinkás Pál: Miért, mi mást tudsz velük csinálni?
Pálinkás Pál
@Málna: ha valóban veszélyben lennének,mondjuk otthon tartanám őket, tudod..."maradj otthon" ahogy egész tavasszal szajkóztátok...pl szigorú karantén annak aki nem tud maszkot viselni,hogy ne veszélyeztesse a saját ,se a mások életét!!! ismerős ez a szöveg??? ez is a ti dumátok!!! a helyzet az, hogy kb a lakosság 20 %-a veszélyeztetett.../idősek..súlyos,akut betegek/...a többinek max egy kiadós influenza...persze akkor nem lehetne marha rendeleteket hozni!!! legszebb böfögés a mai merkely volt...aki azért javasolja a maszkhordást, mert bebizonyosodott hogy akkor sokkal több tünetmentes fertőzött lesz!!! hurrá, még többen legyenek látens fertőzők, igaz??? ezen látszik,már belezavarodnak a sok kamuba!!!
Málna
@Pálinkás Pál: Nem lehet otthon tartani őket, a szülőknek dolgozni kell. Egyébként sem ők vannak nagy veszélyben, sőt, a 6 év alattiaknak még a szüleik sem, hiszen nem idősek.
Azt pedig egyáltalán nem baj, ha a maszk - amellett, hogy eleve csökkenti a fertőzések számát - még annak lefolyását is enyhíti. A maszkot hordó fertőzöttek amúgy is kevésbé veszélyesek másokra.
Ppóbálj meg higgadtan gondolkodni, ne keress mindenhol összeesküvést, és akkor sok mindent meg fogsz érteni.
Pálinkás Pál
@Málna: nos ..most kimondtad az igazat...az aggokon meg a betegeken kívül senki nincs veszélyben,mégis szivatják az egész lakosságot!!! erről beszélgettem március óta...pontosan tudom hogy 60-70 év alatt ,egészségesen senki nincs nagyobb veszélyben mint a 4 éves gyermek...csak akkor ezt be kellene vallani,nem ilyen hülye kifogásokkal jönni amit te állítasz, hogy nem lehet rajta tartani a maszkot,meg piszkálja..egész egyszerűen ez a járvány alatt folytatott kormánykommunikáció,és főleg a tettek, valószínű a 2 millió agyhalott fidesz szavazón kívül mindenkinek felnyitották a szemét!!!
Málna
@Pálinkás Pál: Valamilyen szinten mindenki veszélyben van, Pali, mert nem lehet tudni, hogy melyikünk lesz a nem veszélyeztetett korosztályon belül az az elhanyagolható százalék, akinél súlyos lefolyású lesz a vírus. Mert minden korosztálynál előfordul ilyen eset. Nekem mindegy, ki mennyire veszi komolyan, amíg másokat nem veszélyeztet. Én mindenesetre nem szeretnék megfertőződni.
Pálinkás Pál
@Málna: no akkor jól figyelj..igen teljesen egészséges fiatalok is meghalnak néha hirtelen...de nem a kivételek alapján hozok szabályokat...bár ez a fidesznél megszokott...tavasztól szigorú karanténba lehetett volna tenni a veszélyeztetetteket, persze ellátni őket állami szinten... a sok ellopott, meg a haszontalan lomokra költött pénzből vígan kijött volna többször is!!!
persze akkor nem lehetett volna horribilis áron horkolásgátlókat venni...szerinted mennyit osztottak vissza a kínai cégek???mindegy ,befejeztem..egy dologba egyetértünk engem sem érdekel ki mennyire veszi komolyan...
Qqberci
Nyunyu! Általában ha valaki megbetegszik, az korábban egészséges volt!...
Eriksson
@Jozefina: 14:27
Nem tudom kik értenek Müllerül és kik nem:
esotanc.hu/korona-magyar-terkep.png

Egyébként engem kicsit fáraszt, hogy olyan szájbarágósan magyaráz mint jó anya a hülye gyerekének, de úgy látszik sokan még így se értik meg mit szeretne tudatni a világgal.
csak úgy....
@Eriksson: pedig neked köll az a szájbarágós duma..
Eriksson
@Qqberci: Mindennek és mindenkinek meg van a maga logikája, szerintem. Az más dolog, hogy ki, mit ért meg belőle.
Az is lehet, hogy csak akarat kérdése.
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: tegnap 16:50 ♦
Összezavarodtál a társadalmi távolságtartástól, akkor használ ezt a döntési fát... és maradj otthon
m.blog.hu/ko/kozossegi-media-mindenkinek/image/me_m27.jpg
A rendőrség a lakásból végzi a sebességmérést
m.blog.hu/ko/kozossegi-media-mindenkinek/image/me_m19.jpg
Itt a pilóta beszél. Otthonról dolgozom...
img.ifunny.co/images/ada2456fdc001f31905837e697305e0e9716d95f5871186fbb4613a130b52ea9_1.jpg
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.