"Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot – hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon – újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" – figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.

Áder: a mostaninál súlyosabb válságok is jöhetnek
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vajon sikerül-e tanulnunk a válságból, és hogy végre teszünk-e valamit azokon a területeken, ahol régóta tudjuk, hogy veszély fenyeget, régóta tudjuk, hogy mit kellene tenni, és azt is tudjuk, hogy a halogatással csak a kockázatokat és a költségeket növeljük – az államfő szerint ezek a mai kor legfontosabb kérdései.

Bevezetőjében a magyar államfő emlékeztetett arra, hogy milyen furcsa évforduló a mostani, mert – mint fogalmazott – "az ENSZ történetében most fordul elő először, hogy szokásos évenkénti találkozónkat virtuális módon kell megtartanunk".

"A felelős ezért egy szabad szemmel nem látható vírus, amely fenekestől forgatta fel az életünket"

- jelentette ki Áder János. Megjegyezte, hogy a vírusfertőzés nyomán kialakuló Covid-19 betegség egy pillanat alatt megváltoztatta a családi és a baráti kapcsolataink, a munkavégzésünk, a közösségi együttlétünk szabályait, és "súlyos válságot okozott".

Kiemelte, hogy az egészségügyi krízis rövid idő alatt gazdasági, majd társadalmi válsággá terebélyesedett, vállalkozások jutottak csődbe, munkahelyek vesztek el, drasztikus korlátozó intézkedéseket kellett hozni.

"Ki gondolta volna mindezt akár csak az év elején?"

- fogalmazott a köztársasági elnök.

Beszédében kifejtette: egyre többen mondják, hogy a mai helyzet az antropocén kor (új földtörténeti kor) válságának prototípusa, merthogy a XXI. század elejére mi, emberek váltunk a bolygó változásaira legnagyobb hatást gyakorló tényezővé.

Áder János hangsúlyozta: a Covid-19 ellen még nem tudunk védekezni, nincs gyógyszerünk, védőoltásunk, de más területeken már évek óta tudjuk, hogy mit kellene tenni. Példaként erre a vízügyet hozta fel.

Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ-ben is többször megvitatták már a napjainkban – ahogyan fogalmazott: "a szemünk előtt" – kibontakozó vízválságot.

"A sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámáját"

- mondta. Majd leszögezte: "mindannyian tudjuk, hogy az ENSZ fenntarthatósági céljainak többsége helyes vízpolitika híján elérhetetlen".

Áder János négy pontban fejtette ki az ezzel összefüggő feladatokat.

Mint mondta: amíg a világon minden hetedik ember nem fér hozzá a szennyezésmentes ivóvízhez, addig nem reménykedhetünk abban, hogy az elszegényedett térségekben nő a termelékenység, s amíg a vízszennyezéseket nem akadályozzuk meg, addig továbbra is a kórházi ágyak felét a szennyezések miatt kialakuló betegségekben szenvedők foglalják majd el. Leszögezte, amíg nem alakítjuk ki a fenntartható vízgazdálkodás feltételeit, nem lesz biztonságosabb az élelmiszer-termelés, addig nemhogy az újonnan születettek, de a már ittlévők ellátását sem tudjuk megoldani. Továbbá megállapította: amíg nem alakítjuk át energiatermelési rendszereinket, a szénerőművek nemcsak a széndioxid-kibocsátást növelik, de egymilliárd ember ellátására elegendő vizet is felhasználnak.

Magyarország államfője másik példával is érzékeltette az emberiség előtt álló feladatokat: "Régóta beszélünk arról, hogy az az életforma, amelyet kialakítottunk, fenntarthatatlan. Minden évben több erőforrást használunk fel, mint amennyit a természet pótolni tud. Azt gondolni, hogy a természeti erőforrások – víz, talaj, levegő, sokszínű biológiai környezet – korlátlanul, olcsón és az idők végezetéig rendelkezésünkre állnak, dőreség" – szögezte le.

Megoldásként a körforgásos gazdaságot javasolta. Azt a gazdaságot, amelyben – mint mondta:

- "a hulladék – például üveg, műanyag, fém – nem szemét, hanem újrahasznosítható nyersanyag".

Megjegyezte ugyanakkor, hogy erről bizony már sok szó esett, "de sokkal előrébb nem jutottunk".

Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország eddig sem a meddő tanácskozások, hanem a cselekvés pártján állt, s ezért is szervezett háromszor is Víz Világtalálkozót Budapesten az elmúlt években.

"A találkozók sikere arra ösztönzött minket, hogy még nagyobb fába vágjuk a fejszénket. A következő esztendő végén egy fenntarthatósági expót szervezünk, amely a vízgazdálkodás mellett az élelmiszer-termelés, a közlekedés, az energia- és hulladékgazdálkodás, valamint az oktatás kérdéseivel is foglalkozik"

- jelentette be, és hozzáfűzte, hogy Budapest szeretettel vár mindenkit.

A válság legyőzéséhez a magyar államfő Winston Churchill szavait ajánlotta a Közgyűlés ülésszakának figyelmébe: "a pesszimista a nehézséget látja minden lehetőségben, az optimista lehetőséget lát minden nehézségben".

(MTI)

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Persze, Janó, majd mikor át kell költöznöd a Sanyi Plázából a Csillag Bútorgyár munkásszállójára...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Jeeee ez is előkerült ostoba seggszarjankó
tudode
Mit látok szemtükkel, pour, és homeo vagymuk mi má!
.
Aszonták mongya, amelyet mindenki érez már a saját bőrén, kivétel képezve egy bűv kört!
ű
Béla333
Bajszos, Te csak keresd továbbra is a vakondokat, ahhoz értesz!
Maffiatag vagy Te is!
Qqberci
Persze, Janó, majd mikor át kell költöznöd a Sanyi Plázából a Csillag Bútorgyár munkásszállójára...
csak úgy....
a jani, -két pecázás között tenyérböl jósol és rémhíreket terjeszt?
mondjuk abban igaza van,hogy lesz ennél még szarabb is,
de arra ott a sport és a 10 parancsolat...
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Mindezt Áder nélkül is tudtuk. Most megint mitől ő a Jani? Kussolj ott, ahol eddig sunyítottál te patkány.
Nessy
Tényleg Áder csak "sál a kirakatban"! (dekoráció).
Ehhez a jelenlegi fejetlenséghez, ellentmondó intézkedésekhez, oktalan pénz szóráshoz egy szava sincs? Neki ez így jó? Csak engedéllyel szólalhat meg, és még véletlenül sem az aktuális belpolitikai témákról?
Igy van a nem létező köztársaságnak köztársasági elnöke, de minek? Felesleges pénz kidobás!
Jozefina
Ez is csak kérdéseket tud feltnni, de egy normáls ötlete, javaslata nincs!!! Jobb ha nem szólel meg, amig le nem telik a mandátuma, mert a lemondásre nem képes!!!
Clavigo
@Horizont: Épp olyan szarházi ez is ,,mint a többi Kondatag.
namihami
Ha így folytatódik, akkor talán még a halak is kipusztulnak.
csipetke
Jé,előjött a szekrény mögül jankó?Valahol azt olvastam,hogy azért nem engedik megszólalni járványügyben,hogy orbán egyedül arathassa le a babérokat. Ha orbán,és kormánya eddigi ügyködését vesszük,nemhogy babért,de még disznóparéjt se arathatnának.Egy kalap [email protected] se ér se a ménkőnagy gazdasági tervük,se a mentőcsomagjuk.Emberek tízezrei vannak munka és mindenféle jövedelem nélkül. Akin segítettek,az lölő.és a saját pereputty. Baromságokra költik a pénzünket.
legott
De tényleg?
Áder dumája úgy jön át, hogy mindenki vigyázzon, figyeljen oda, legyen jó, és mondjon le mindenki mindenről, csak hogy ő jól és biztonságban élhessen az érdemtelenül kapott irreálisan magas juttatásából (Ádernek eddig valamiért nem sikerült a magyar nemzet -, a magyar emberek érdekeit képviselni - a nemzetrontó Orbánt, a Fideszt kiszolgálni pártkatonaként, méltatlanná teszi emberileg... kb. mindenre)
Áder fél.

Egy keresztény nem fél - soha semmitől.
Áder, nem keresztény.
csak úgy....
@csipetke: jó ez a szekrény hasonlat ! a jani egy antik bútordarab a fideszes raktárban, ha tollat nyomnak a kezébe akkor aláír, ha beszélni köll,akkor beszél..,kész fönyeremény.
volvós
A csornai Charles Bronson legnagyobb ellensége, ha a koronavírus eléri
a kedvenc horgász-stégét...neki az a legfontosabb " válság "
Eriksson
Tetszik ez a Csörcsili megállapítás: "a pesszimista a nehézséget látja minden lehetőségben, az optimista lehetőséget lát minden nehézségben".
voltmárjobbis
"Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot – hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon – újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" – figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán"
Nahát, ez a gazember tud valamit, mert csak nem tudós? A vírusról, vagy a fidesz/orbáni népnyomorító intézkedésről beszélt ?
csak úgy....
@Eriksson: vén kurafi! te csak a málnának akarsz imponálni..
legott
A 6000 darabos teljesen fehér puzzle-ból, szeretnék kirakni pár tucatot.
Szóval, Isten anno javíthatatlanul rossznak találta az emberiséget, és ezért elhatározta a megsemmisítését (az emberiség kiiktatását).
Akkoriban éltek az angyalok és az emberek hibrid különösen erőszakos gyermekei is, a nefilimek, és akkoriban az emberek 300-900 évig éltek, és akkor még meg volt az Édenkert is. (ugye milyen érdekes ez az új infó a számodra?)
A kiirtott emberiség között bizony voltak öregek, nők, gyerekek. (Oké, aláírom, hogy ez rosszul hangzik elsőre, de te nem ismered az akkori állapotokat, azt a mérhetetlen gonoszságot, ami akkor uralta a világot, és ami menthetetlenül zsákutca lett volna végül.
Az a jó kérdés, hogy most hol tartana a világ, ha Isten akkor nem pusztítja el? Akik arra tippeltek, hogy most sokkal rosszabb lenne, vagy ami még valósabb, mostanra már egyáltalán nem lenne, azok nyertek egy pár hangszórót !!!)
DE!!!
Isten sok évtizeden keresztül figyelmeztette az akkor élőket. Épült a bárka az óceántól qrva messze, Noé dörgedelmesen osztotta az észt. De vagy le sem [email protected]ák, vagy kinevették - mit akar ez a vén hülye zsákruhában?!
Aztán úgy alakult, hogy a vén hülye a családjával együtt megmenekült, az egész emberiség meg elpusztult.

Most mi az ábra?
"A melyek által az akkori világ vízzel elboríttatván elveszett: A mostani egek pedig és a föld, ugyanazon szó által megkíméltettek, tűznek tartatván fenn, az ítéletnek és az istentelen emberek romlásának napjára."

Már régóta épül a "bárka", már régóta hangzik a figyelmeztetés. De mindenki csak nevet, meg gúnyolódik...
És akkor most vegyük elő újra a két ítéletet (azért zavaros a keresztények, a katolikusok tanítása, mert nem értik, mert nem különítik el egymástól a két ítéletet).
Az egyik ítélet, ennek a világnak a pusztulásáról szól, ahogy anno a vízözön is annak a világnak a pusztulásáról szólt.
A második ítélet - a végső -, az új földön (new beginning), a második esélyt kapott feltámadt emberek végső...
legott
...pusztulása.

Azt tudtad, hogy eddig csak egy angyal halt meg?
Igen, Jézus.
Sátán és a démonok, akik a romlást hozták a mennyre, a földre, még élnek, csak le lettek fokozva (ki lettek taszítva).
Szerinted ez igazságtalan Isten részéről?
Ha most azt gondolod, hogy igen, akkor életed legnagyobb tévedésében vagy!

Ha nem hiszel nekem, kérdezd meg a papod orvosát, gyógyszerészét.

Nem baj, még van sok száz, ezer fehér puzzle darab a tarsolyomban, amit kirakok neked, te meg azt rajzolsz rá, amit akarsz.
legott
@Szeparepa2: Sajnálom, hogy csalódást okoztam!
Első körben, Jézus fogja levágni őket az angyal seregével.
Második körben, maga Isten, lesz a Pusztító.

Oké, kicsit előreszaladtam, meg kivetítettem (még mindig nem kizárt, hogy a Jézus vezette bosszúálló angyalok seregében kapok némi pozíciót - pl. én leszek a vizesnyolcas)
De hidd el, mag fog történni, hogy mennek a gonoszok a levesbe, és kemény lesz.
Ott kő-kövön nem marad !!!

Minden megtörténik, amiről írtam, amit te szeretnél (le lesznek vágva, mint a disznók), de kérlek légy türelemmel.

Egy motivációs shit dakota duma alapján: Minél jobban nyomod a falat, a fal annál jobban nyom vissza.
Érted, a fal visszanyom.
csak úgy....
@legott: mit mondjak erre? rettenetesen sajnálom,hogy egy cinikus véneber lettem és..., nincs és!
www.youtube.com/watch?v=D_58CL1JpFY
volvós
itt valamilyen primitív köcsög kommentelő " Csörcsilt " írt, hát
miért nem kérdezi meg a bunkó, hogy kell helyesen írni ???
Megsúgom neki...CHURCILL !!
legott
@Szeparepa2: Aki egy embert öl meg, az gyilkos,
Aki sokakat megöl, az király.
Aki mindenkit megöl, az isten.

Hidd el, Isten egy badass. Simán kinyír mindenkit, aki hátráltatja a nagyobb tervét - mert istennek van egy nagyobb terve a nagyobb jóért.
Minden háborúban vannak áldozatok (a polgári lakosságot tekintve is).

Orbán Viktort a magyar polgári lakosság termelte ki.
Mindenki megy a levesbe!
legott
De ne féljél, miután maghaltál csúnyán, feltámadsz - ha akarod, ha nem.
Életed legkeményebb 1000 éve vár rád!
Nincs füvezés, bebaszás, félrekúrás, horoszkóp, film - és sorozatnézés, játékgépezés, káromkodás, és ami a legrosszabb, minden nap meg kell fürödnöd és tiszta alsót kell venned (ha van fogad, azt is meg kell mosnod - minden egyes áldott nap. Twice!)
Eriksson
@volvós: 00:05 Segítek: Egészen pontosan Winston Churchill az illető teljes neve.
De ha azt mondod a komádnak, hogy ezt "CHURCILL" mondta, nem fogja tudni, kiről van szó. :)))
volvós
@Eriksson: ...hozzád nem szóltam buzikám, úgyhogy POFA BE !!!
Eriksson
@volvós: Ha-ha. Ki is a "primitív köcsög kommentelő bunkó" buzikám?
"Megsúgom neki...CHURCILL"
csak úgy....
@Eriksson: te azért vagy primitív mert azt hiszed magadról,hogy van valami a buksidban,közben egy nagy nulla!
volvós
@csak úgy...: Azért is bunkó, mert elfelejtette a tegnapi 21:53-as irástudatlan kommentjét...:-))))
volvós
@Eriksson: 10:39...arról nem tehetsz, hogy analfabéta maradtál...:-))))))))))
csak úgy....
@volvós: nem lehet analfabéta! max. hiányzik egy kereke és a pótkerék is defektes..
csak úgy....
@ómió: azért vagy korlátolt,hogy legyen mibe kapaszkodj.
ómió
@csak úgy...: Az efftársi latrinában fuldokolva, tetüfi, állandóan csak a "korlátot" keresik a reflexeid? Nem bírod már a "saját miliőt" se?
ómió
@Eladott Ország: Ha egy bolsi tetübanda már évtizedek óta nem akaszthat, akkor mindig ilyen "kínokat áll ki", vagy csak az Athina Műveket "dübörögteti"? Efftársi "pótcselekvés"? A hazudozás már kevés?
csak úgy....
@ómió: még durbincsnak is gyöngécske vagy,hát még ómijónak.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
ómió
@Eladott Ország: Elszakíthatatlan vagy az Athina Szonátáktól?
ómió
@csak úgy...: Józanodj ki, gyökérfi! Hátha könnyebb lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.