Még egy hétig, október 2-án 16 óráig jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok az érintett választópolgárok, akik az október 11-ei tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson jogosultak voksolni, de aznap nem tartózkodnak Magyarországon.

A Fidesz kétharmadát bonthatja le a tiszaújvárosi időközi választás – még egy hétig lehet a külképviseleten jelentkezni
Fotó: Facebook/Jakab Péter

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc (Fidesz). Ha az ellenzéki Bíró Lászó győz, a Fidesz elveszíti a kétharmados többségét a parlamentben.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 11-ére tűzte ki az időközi választást. Az általános országgyűlési választáshoz hasonlóan az októberi időközin is lehetőség van arra, hogy azok az érintett választók, akik aznap nem tartózkodnak Magyarországon, az ország kijelölt nagykövetségein, konzulátusain szavazzanak.

A választópolgárok október 2-án 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, eddig ezt nyolcan tették meg. Az októberi időközi választáson 65 külképviseleten lehet majd voksolni.

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, azt egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy a voksoló ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelyén is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe felvétele után meggondolhatja magát. Ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, október 7-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon vagy a www.magyarorszag.hu honlapon lehet benyújtani.

A külképviseleti névjegyzékbe felvételhez a választónak meg kell adnia személyes adatait és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén akar szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nem csak a lakcímére kér értesítést.

A külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, október 10-én tartják majd a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@legott: Az tényleg nem rossz csillagjegy! De hogy jön ide?
Eladott Ország
@ómió: Senki sem olyan veszedelmes mint egy bukott eszme haszonélvezője.
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/10/73168443_2380495785523440_4709470105791102976_n.jpg
“A fideszesnél kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem fideszes ember számára. A fideszes nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A fideszes eltorzult lélek! Egészséges szellemű magyar ember nem lehet fideszes! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy fideszes szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a párt érdeke vagy a fideszesek személyes boldogulása így kívánja.”
lusta
@jesz: Igen, egy próbát valóban megér. Különösen annak fényében, hogy a választók hogyan nézik az eseményeket és a jelöltet. Úgy is mondhatnám, főpróba lesz. A választók gyakorlatilag egy dilemma elé lettek állítva. Ez a dilemma a választási törvényből következik. Csak egy jelölt lehet a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk reális legyőzője. Ha a választó azt akarja, hogy ezt a maffiát el kell zavarni és tisztában van, ez kompromisszumok nélkül nem megy, akkor a dutyiba zavaráshoz az első lépést megtette a józan ésszel rendelkező választók csoportja.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
ómió
@Eladott Ország: Na, fajgyökér efftárs! Athinátok "újrafeldolgozta" Szolzsenyicint?! A mocskot a tetübandádról le- a Fideszre meg ráhazudva? Látod, ez már "igazán efftársi"! Érik a Lenin Díjatok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.