A hvg.hu szerint kedden este a kormány olyan határozatot adott ki, miszerint bármit is dönt a Fővárosi Közgyűlés, a Városliget beépíthető. 

Szerdán ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, amelyen szó lesz a Városliget beépíthetőségéről is, a tervek szerint átírnák a ligetre vonatkozó építési szabályzatot. 

A hvg.hu cikke szerint azonban ezt alaposan megfúrta a kormány azzal, hogy kedden kiadott egy rendeletet, amelynek az a lényege, hogy bármit is határoz a közgyűlés, annak ellenére is beépíthető marad a liget.

Akármit dönt a Fővárosi Közgyűlés, a kormány friss döntése szerint beépíthető marad a Városliget

Fotó, címlapkép: Az Új Néprajzi Múzeum építése – Forrás: YouTube/Liget Budapest

A lap emlékeztetett arra, hogy korábban a főváros átmeneti változtatási tilalmat rendelt el a ligetre, ám ezt tavasszal a kormány egy törvénnyel felülbírálta azt. Pedig tavaly az önkormányzati választás után Orbán Viktor még arról beszélt, hogy "Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak." Ilyen fejlesztés a cikk szerint az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi városligeti Színház.

A mostani kormányrendelet szerint az említett építési helyeken "épület és építmény létesíthető" a rendeletben meghatározott részletes beépítési szabályok mellett. 

"Például 40 méter lehet a legmagasabb pont, az „A” jelű építési helyen (azaz a Nemzeti Galériánál) összesen négyzetméter meg nem haladó területű lapostető kialakítása megengedett zöldtető létesítése nélkül is, a „B” és „F” építési helyeken (ez a Fővárosi Városligeti Színházat és a Magyar Innováció Házát jelenti) eredeti tervek alapján újraépülő épületeken nem kell zöldtetőt létesíteni, és a területen „kizárólag közel nulla energiaigényű” épületek tervezhetőek és kivitelezhetőek.

A rendelet lényege pedig ez, értelemszerűen a jövőben elfogadni kívánt önkormányzati szabályozásra vonatkozóan is: „ha a Városligeti Építési Szabályzat vagy az OTÉK [Országos Településrendezési és Építési Követelmények] a beépítés [e jogszabály] (2)–(6) bekezdésében, valamint a 4/A. §-ban meghatározott sajátos szabályaival ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni"

- olvasható a cikkben.

Az Új Néprajzi Múzeum nemrég érte el a legmagasabb pontját:

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Mit is mondott Orbán a választások után? Bármit dönt a főváros, elfogadja! Na, ennyit drága miniszterelnökünk szavahihetőségéről, jelleméről! Gondolom, a Galéria elköltöztetése fontos cél. Kell a palota visszaállítása, hogy beköltözhessen. Életrajzi regényének címe: Putritól a palotáig!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Giovanni Alba
@Shikari: Ennyi? Te csak ennyit tudtál a csökött agyaddal felfogni az egészből? Mondd, kísérőt kapsz, mert szerintem ennyi ésszel haza sem találsz egyedül.
Nessy
Árulja már el valaki, hogy a Városliget Orbán igérete ellenére történő beépítésének és a homoszexualitásnak mi köze van egymáshoz? Jó fantáziám van de sehogy sem tudom a két témát összekapcsolni! Ötletem van, de azt nem illik leírni.
Lepényleső
Tipikus báni demokrácia? Amit mondok megszavazzátok,vagy az lesz amit én akarok?
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.