Augusztusban az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon, többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában a korábbiaknál kevésbé volt már érezhető.

Az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan alig változtak – 0,4 százalékkal nőttek –, ezen belül a feldolgozóiparban 1,9 százalékkal magasabbak, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Az élelmiszeripar belföldi értékesítési árai 4,5 százalékkal emelkedtek a járműiparé 6,2 százalékkal.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön a beruházási javakat gyártók ágazatokban 5,6 százalékkal, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,6 százalékkal nőttek az árak ezen belül a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 5,1 százalékos emelkedést mutatott.

Az ipari exportértékesítési árak 5,2 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparéi 5,7 százalékkal nőttek. A forint árfolyama tavaly augusztus óta 6,71 százalékkal gyengült az euróval és 5,74 százalékkal a dollárral szemben. Az élelmiszerek exportára forintban 8,2 százalékkal, a járműgyártásé 7,3 százalékkal emelkedtek, a villamosberendezések gyártói és a gépipari cégek 6,4, illetve 6,5 százalékos áremelést tudtak elérni, a számítástechnikai termékek előállítóinak csak 1,8 százalékos, a gyógyszergyártóknak 1,6 százalékos áremelést sikerült kivívniuk.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.