Az európai uniós (EU) pénzügyi támogatások hatékony eszközt jelentenek a jogállami elvek tiszteletének biztosítására, ezért "ki kell éheztetni pénzügyileg" az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország – mondta az Európai Parlament egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

EP-alelnök: "ki kell éheztetni pénzügyileg" az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország
Katarina Barley – fotó: Youtube

Katarina Barley kiemelte, hogy

ebben a két tagállamban különösen súlyos a helyzet, a jogállami elvek megsértése nem egyedi, elszigetelt esetekre korlátozódik, hanem rendszerszerű.

A Deutschlandfunk hírportálján közölt összefoglaló szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa – a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere – a megerősítette az EP legnagyobb négy frakciójának bejelentéseit, amelyek szerint megakadályozzák a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés elfogadását, ha nem lesz megállapodás arról, hogy egyértelmű büntetőintézkedések járnak a jogállamiság megsértéséért.

"Ha most feladjuk, akkor hét éven keresztül olyan viszonyok lesznek Európában, amelyeket nem akarunk, amelyeknek semmi közük nincs az EU értékeihez"

- mondta Katarina Barley.

Az EP-alelnök elutasította a jogállamiság biztosítását szolgáló mechanizmusra tett német kompromisszumos javaslatot, amelyet a szövetségi kormány a tagállami kormányokat összefogó uniós intézmény, az EU Tanácsa soros elnökeként terjesztett elő. Mint mondta, a soros elnökség elképzelése alapján a jogállami elvek megsértéséért csak abban az esetben járna büntetés, ha a sérelem EU-s támogatásokat érint, ennek révén pedig "a mechanizmus lassan teljesen erőtlenné válik".

(MTI)

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: ...egyszerű tényközlés volt.
ómió
@Aki Én:Az volna a bolsi "tény", amit rám hazudsz? Hacsak úgy nem...!
Nils Holgersson
@Horizont: Szemléletesen! Na, és?! Ez a realitás! Ezért jutottunk ide!
Nils Holgersson
@Horizont: ok - okozat, érvelés, értékítélet, önismétlés, ...
verőce21
"...ebben a két tagállamban különösen súlyos a helyzet, a jogállami elvek megsértése nem egyedi, elszigetelt esetekre korlátozódik, hanem rendszerszerű."
- Még mindig nem tudom, egyezmény szerint mi a jogállam.
De szankciói és buta végrehajtói azok már vannak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.