Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől – jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 kulturális csatorna szerda esti műsorában.

Vidnyánszky üzent az SZFE hallgatóinak: "Fájó lesz a kijózanodás"
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje szerdán jár le.

A műsorban elhangzott: a kuratórium kedden Szarka Gábor személyében új kancellárt nevezett ki, őt azonban a hallgatók nem engedték be az egyetemre. A hallgatói önkormányzat továbbra is illegitimnek tekinti a kuratórium működését, döntéseit nem fogadja el.

Vidnyánszky Attila minderre reagálva hangsúlyozta: a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy

az egyetemen egy szűk kisebbség az, "amelyik ennyire elzárkózik és hatással van a többségre".

Mint mondta, a diákok a politika eszközeivé váltak, a baloldal pedig "reménysugárként" tekint az SZFE-n kialakult helyzetre.

Vidnyánszky Attila szerint a hallgatók azt kockáztatják, hogy érvénytelenné válik ez a félév.

"Fájó lesz a kijózanodás" – fogalmazott arról,

amikor a hallgatók majd azzal szembesülnek, hogy "elment" egy hónap.

A kuratórium elnöke szerint az egyetemen csütörtökön kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt.

Arról beszélt, hogy jelenleg válsághelyzetről van szó, intézkedéseik – például Szarka Gábor kancellári kinevezése – a válságot próbálják megoldani. A két új rektorhelyettes feladata lesz átlátni, hogy mennyire és hogyan tér el a működés a szabályszerűtől – mondta.

"Elszántan beleállunk az új campus megépítésébe" – mondta Vidnyánszky Attila, hozzátéve: az új kancellár, Szarka Gábor a közszolgálati egyetem campusának igazgatója volt, ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, ő a megfelelő ember azokra a célokra, amelyeket kitűztek maguk elé.

Hangsúlyozta: mindent el fognak követni, hogy normalizálódjon a helyzet, ha nem megy az egyetemen, akkor más helyszínen indítják be az oktatást, azonban, mint mondta, reménykedik abban, hogy az elkövetkező napokban sikerül az álláspontjaikat közelíteni. A jövő héten leülnek tárgyalni, szeretnének egyeztetni az egyetem filmes és színházi részén dolgozókkal.

"Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet. Muszáj, hogy szót értsünk"

- hangoztatta.

Kiemelte: nem küldtek el senkit, arra kérik a tanárokat, hogy folytassák a munkát.

Azok a diákok, akik benn vannak a rendszerben, azok a tanárok, akik őket tanítják, diplomáig elkísérhetik őket – mondta.

Kiemelte: a szakma érdeke az, hogy szakmai konzultációk kezdődjenek el.

El kell gondolkodni azon, hogy az egyetemen elindítsák "a színész résznél" a menedzserképzést. Beszélt arról is, hogy vannak területek, ahol túlképzés van, de például a vidéki színészeknek csak alig hatvan százaléka diplomás és "alig van" fiatal rendező is.

Az esetleges félreállására vonatkozó kérdésre Vidnyánszky Attila azt mondta: sok támogatást kap és úgy gondolja, hogy ezt végig kell csinálnia.

(MTI)

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
@Csizmás Kond: Gondolkodnak, hogy máshol lesz az idei felvételi! Szerintem nem is kell tartani! Aki nem jár órára, mehet a picsába, a helyére meg beülhet a jelenleg 12. osztályos végzős középiskolás...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@solidedge: szeptember 30., 23:24
Te meg miután magadévá tetted a gender elméletet, miniszoknyában fogsz rohangálni a Kossuth téren és a szőrös valagadba babapiskótát fogsz dugni és onnantól kezdve csak találgatni lehet, hogy fiú vagy-e, vagy netán kislány?!
TASzSz
@Eladott Ország: Ott én taposlak téged a többi libernyákkal együtt!
SystemError
@Pegero: "miniszoknyában fogsz rohangálni a Kossuth téren és a szőrös valagadba babapiskótát fogsz dugni és onnantól kezdve csak találgatni lehet, hogy fiú vagy-e, vagy netán kislány"

Szerinted, aki egy ilyet leír az fiú-e, vagy netán kislány?!
SystemError
@durbincs: Egy napon két hírt lehet beküldeni. Neked hogyan vannak olyan napjaid, hogy ennél sokkal többet is beküldtél a bányából? Bányászjogaid vannak a rendszerhez?

propeller.hu/tagok/durbincs/bekuldott
durbincs
@legott: = @Aki Én: Ha buzi is , olvasni megtanulhatott volna ? de nem a farpofájával maga banis bérköcsög ?...
+ Meg csak ez a @SystemError: A Bánya-anonim analfabéta S Ballonykabátos Pedófiló - sittes nevén csak Csudafurula ?
Pegero
@SystemError: tegnap, 00:31
Döntsd el, hogy fiú-e, vagy netán kislány?!
krauszemma.blogcdn.p3k.hu/files/2018/03/lmbt_osztalykep-300x300.jpg
De az is lehet, hogy ő a kis herceg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. October 27., 07:01
Elhunyt Jamie Foxx húga
Itthon - 2020. October 27., 06:14
Folytatódik a csendes, kellemes őszi idő