Ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működésének elindulását, lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az MTI-nek Budapesten, mielőtt elindult az európai uniós csúcstalálkozóra, Brüsszelbe.

Orbán: "most mindjárt indulok Brüsszelbe"
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A kormányfő várakozása szerint a találkozón – formálisan vagy informálisan – biztosan szó lesz arról a nyáron meghozott döntésről, amely szerint a szokásos hétéves költségvetésen túl egy nagy arányú pénzügyi alapot hoznak létre a bajba jutott gazdaságok, az európai országok megsegítésére. Ennek a végrehajtásáról éles viták zajlanak, többen össze akarják ezt kötni jogállamisági kérdésekkel – jelezte.

A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy "most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal"

- közölte Orbán Viktor.

Így rossz ütemezésűnek és rossz időzítésűnek nevezte azt a szándékot, amely össze akarja kötni a jogállamisági kérdéseket pénzügyi kérdésekkel.

Ha a viták mégis megakadályoznák – folytatta –, hogy a mostani keretekben megindulhasson a Következő Nemzedék nevű alap működése, akkor még mindig ott van az a lehetőség az európai államok előtt, hogy ezt a pénzügyi alapot kormányközi alapon hozzák létre, tehát az EU intézményein kívül, kormányközi megállapodással. Így tehermentesíthető az unión belül folyó vitáktól, és gyorsan el lehet juttatni az összeget a rászoruló országoknak

- magyarázta.

Arról is szólt, hogy a mostani EU-csúcson a tervek szerint alapvetően inkább külpolitikai témák szerepelnek a napirenden, így a Törökországgal kialakítandó kapcsolat, a Kínával való hosszabb távú kapcsolat kérdése és a Fehéroroszországban kialakult helyzetre adandó uniós válasz. Utóbbival kapcsolatban a visegrádi négyeknek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) van egy önálló kezdeményezésük, egyfajta európai Marshall-segélyt szeretnének nyújtani a fehéroroszoknak – emlékeztetett.

"Még nem kaptam választ, de most mindjárt indulok Brüsszelbe, és majd ott nyilván kapok"

- mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy néhány napja levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben arról tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával, és álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

Orbán Viktor az MTI-nek hangsúlyozta: a magyar álláspont továbbra is változatlan, az Európai Bizottság tagjainak, ideértve Vera Jourovát is, a törvények szerint pártatlannak és objektívnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy nem beszélhet tiszteletlenül egyetlen országról sem és egyetlen ország polgáraival sem.

"Magyarország polgáraival sem beszélhet tiszteletlenül egyetlen tisztségviselője sem az Európai Uniónak"

- jelentette ki.

A kormányfő kiemelte: a kettős mérce elkerülendő, mert ha a biztos asszony ilyen hangot ütött volna meg és ilyen tiszteletlenül beszélt volna a németekről vagy a franciákról, akkor "biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen percig sem maradt volna a hivatalában", mert a németek és a franciák nem tűrték volna ezt el. És ha nem lehet a franciákkal és a németekkel így beszélni, akkor a magyarokkal sem lehet ilyen tiszteletlenül beszélni, és "ehhez az álláspontunkhoz továbbra is ragaszkodunk" – nyomatékosította.

(MTI)

80 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kookas
@csak úgy...: nem gyarló hanem geci!
ómió
@human:Diktatúrát? Többpártrendszerben, amikor mindenki arra a pártra szavaz, amelyikre akar? Szándékosan kevered a jelent Rákosi meg Kádár efftársaitok "kurzusaival"? Mert akkor voltak a komcsik és passz! Lehetett közülük "választani"! Na, az volt a diktatúra, mielőtt még másokra hazudnád! Aki meg itt a nyilas korszakot sírta vissza, azzal az efftársi pártjaitok most éppen koalícióznak - talán ráismersz a jobbikos bolsevista-nyilas "formációra"! A gerinchiányotok másikra hazudása helyett talán ebben kéne "elmélyedned" a diktatúra jobb megértése végett!
kokopelli
@human: az Orbán-féle választásra "meghívott" idegenvoksolók valahogy megzavarják a demokrácia jelentését!?
Az utaztatott bérvoksolók és a 40%=2/3-al is valahogy egy matematikai huszárvágás,úgy magyarosan! Az EU többi tagállamai,meg fogják be a szájukat,mert ők nem ismerik azt a virtust! Küldjék a lóvét oszt annyi! (;-).. demokratikusan!
human
@ómió: Na, annak külön örülök, hogy legalább abban egyetértünk, hogy a Rákosi és a Kádár korszak diktatúra volt.

A következő mondatod nem igazán értem. Azt hiszem elég egyértelműen leírtam, hogy fidesz szavazó volt a nyilas bácsi akivel vitáztam. Ezen mit nem lehet érteni?

Azt persze értem, hogy a kormánypropagandát ideidézve próbálod a jobbikot beállítani, mint nyilas vagy náci vagy akármi párt. Én is pontosan így gondoltam rájuk pár évvel ezelőttig. De ha figyeltél kicsit, akkor láthattad, hogy a pártból kivált a náci szekció és Mi hazánk néven alapított pártot ami láss csodát többségében egyet ért Orbán intézkedéseivel és támogatja azokat. A Mi hazánk és a FIDESZ kapcsolatáról pedig maga Budaházy György beszélt:
streamable.com/gd58u

De nézzük a nyíltan kommunista Munkás Pártot Türmer Gyulával az élén.
A Munás Párt majálisán hangzott el:
- Örül-e a FIDESZ győzelmének?
- Természetesen örülök, de jobban örültem volna, ha a Munkás Párt nyer.
Itt a felvétel róla: youtu.be/QgrjbwAsYrs

Látod, látod. A kommunisták és az újnácik is Orbán eszméivel értenek egyet, együtt menetelnek. Ezekkel vállalsz közösséget. Gondolkodj el ezen!
ómió
@human: Ha az tényleg "nyilas bácsi" volt, akkor max. Jobbik (mára Ballik?) szavazó lehetett, nem kell ezzel "szerénykedni"! Ráhazudni valamit meg pláne nem! Ezzel a "kiválással" meg az a "gond", hogy a "nem kiváltaknak" is volt már számos olyan echte náci "megmozdulása" a korábbiakban, ami mára legfeljebb bolsevista-nyilassá teheti őket! Ez az "eszmebiztosság" a "baloldalon" komoly "vonzerő" lehet! Az meg, hogy Budaházy, vagy éppen Thürmer mit beszél, mivel ért egyet, mivel nem, az ő dolguk! Orbán egyikkel se koalíciózik! Nem úgy, mint Böszméék kisnyilasékkal! Te viszont ezeknek a soraiból próbálod "osztani az igét"! Fel se tűnt?
human
Jajjj. Hát ez nagyon erőltetett volt :) Tehát szerinted a fórumon a fidesz mellett kardoskodó kommentelő az jobbikos
Köszönöm. Nincs több kérdésem :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. October 28., 06:34
A járvány miatt nem tudják eladni Gesztesi Károly házát
Szórakozás - 2020. October 27., 20:16
Eljegyezték Gwen Stefanit
Szórakozás - 2020. October 27., 17:19
Igazi Bob Dylan relikviák kerültek elő