Sokszor irreálisan alacsony értéket mutatnak, egy szakiskolába valószínűleg "hüllők" járhatnak, mert rendre 32-35 fokos testhőt mérnek.

A Népszava cikke szerint bár a kormány eddig 41 ezer érintésmentes, digitális testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközt osztott ki az iskoláknak és óvodáknak azért, mert október elsejétől a járvány miatt kötelező a testhőt mérni (és 37,8 °C fölötti értéknél haza kell küldeni a gyereket), nem mindenhol elégedettek az eszközökkel. 

Nem mindig nem mérnek megbízhatóan a kormány által az iskoláknak kiosztott hőmérők

Egy diák testhőmérsékletét mérik érkezéskor a Bagaméri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bejáratában 2020. szeptember 29-én

Fotó, címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy miskolci tanár a lapnak elmondta, sokszor előfordult már, hogy irreálisan alacsony, 33-34 °C körüli értéket mutattak a hőmérők, és az a baj, hogy nincs idő alaposabban megmérni egy-egy gyereket iskolakezdés előtt. Egy másik vidéki iskola tanár hasonlót mondott a lapnak, náluk is 32-37,3 °C között ingadozik a mérési érték. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is több jelzést kapott arról, hogy nem mindig mérnek jól a kormányzattól kapott eszközök. Egy szakképző iskola oktatója a következőket írta nekik a tapasztalatairól: 

Haza senkit nem küldtek, mert hozzánk valószínűleg hüllők járnak, ugyanis jellemzően 32-35 fok közötti értékek születtek.

Több iskolában egyébként a tanárok mellett a nem pedagógus munkakörökben dolgozók is bekapcsolódtak a testhő mérésébe reggelente, de akadt olyan suli, ahol az igazgató is beszállt a mérésbe. Egy pedagógus szerint ugyanakkor baj, hogy félig a szabadban zajlik a mérés, szerinte a hideg idő ronthat a mérési eredményen. 

Az óvodákban sem egyszerűbb a helyzet a PDSZ szerint, egy óvodapedagógus azt írta nekik, hogy volt, hogy ötször mértek meg egy gyereket, és mind az ötször teljesen más értékeket kaptak. 

Verba Magdolna, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke a Népszavának arról beszélt, hogy náluk már hétfőn elkezdték a hőmérőzést, és a délutános óvónőknek is be kellett jönniük, hogy a lázmérést el tudják végezni és a gyerekekről is tudjanak gondolskodni. 

"Külön nehézséget jelent, hogy a szülők nem mehetnek be az óvoda épületébe, így a dajkák feladata lenne, hogy segítsenek a gyerekeknek átöltözni – ha nem lázat mérnek éppen.

Verba Magdolna is megerősítette, hogy a digitális hőmérők gyakran irreálisan magas vagy alacsony hőmérsékletet mérnek, ezért gyakran ismételni kell a mérést. Náluk eddig kétszer fordult elő, hogy haza kellett küldeni egy kisgyermeket, mert úgy tűnt, lázas, de később kiderült, hogy semmi baja nincs"

- olvasható a cikkben.

A Népszava megkereste a Klebelsberg Központot, hogy a tankerületek által fenntartott iskolákban hányszor fordult elő, hogy a lázmérés után haza kellett küldeni egy gyereket, de a KK azt válaszolta, hogy ilyen setekről nem vezetnek adatgyűjtést. Azt is hozzátették, hogy a visszajelzések szerint zökkenőmenteseken zajlanak a mérések, az intézmények betartották a szabályokat.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Oposit
A lányomnak tegnap 39-et mért elsőre, másodikra 35,5, harmadszorra 36, utána röhögött az iskolaőr és továbbküldte. De a többieknek is ilyeneket mértek.
Vicc.
szaboria1
Májusban mikor Szegeden megmérték a lázam akkor kértek egy másik mérőt mert csak 34 fokot mutatott.
Én javasolom a szülőknek reggel otthon is mérjék meg a gyerekeket.
RonaGyuri
igazi orbáni tempó, ahogy a lélegeztető gépeknél; nagy tételben az egyedi ár többszöröséért és szarokat vettek! =))
Aki Én
Nem is lehet tudni semmit a beszerzésükről. Tapasztalat alapján ez is egy jó üzlet lehetett valamelyik csókosnak.
orbánt is valami 34 körül mérték a repülőtéren tavasszal. Lehet ebben a hüllő dologban valami...
Málna
Rendben, időben lezajlott első nap a lázmérés, "sajnos" nem álltak órákig az utcán a gyerekek. Akkor írjunk cikket arról, hogy a milliós nagyságrendű mérésből nem mindegyik sikerült tökéletesen.
Nessy
Ezek a "lázmérők" nincsenek kalibrálva. Nekem is mértek még az elején a rendelő kapuban 34,2 fokot. (Azóta más mérő rendszert vettek.) Ez így viccesen hangzik, de komolyra fordítva a szót, felesleges idő és energia pocsékolás, hiszen nem valid a mért érték.
Nessy
@sgl: Nekem nyáron a +30 fokban mérték a 34,2 fokot!
namihami
Petink kínai biznisze. Haszna, pontossága megegyezik a többi ""baráti"" áruikkal.
Igaz viszont, hogy az ""alkotmányos"" gazdagon megvolt minden egyes darabon.
Aki Én
@Málna: Rendben, nagyjából rendben lezajlott az első nap, tehát ne írjunk arról, hogy rengeteg lázmérő egy kalap szart sem ér. orbánnak is hasonlókat produkált, de ne foglalkozzunk vele, hogy megbízhatatlan eszközöket szereztek be. A beszerzés részleteit sem ismerjük, de ne beszéljünk a fideszt kellemetlenül érintő dolgokról.
Tulajdonképpen ne beszéljünk semmi kellemetlen tényről, csak a fidesz sikerpropagandájáról, mert ehhez vagy szokva.
Miért nem az M1 oldalán olvasgatsz, ott nem zavarnak össze ilyesmivel.
ómió
Na, majd az "efftársi kalibrálás"...! Az majd "helyreteszi"...!
advocat
"Baráti áron" vett készülékek. Mire számítottak?
RonaGyuri
a cím - persze ösmervén a propit véletlenül - pontos: "Nem mindig nem mérnek megbízhatóan " azaz előfordul, hogy véletlenül jól mérnek! =))
Málna
@Aki Én: De, beszéljünk mindig kizárólag a negatív dolgokról. Ha nem jött be az, amire annyira vártunk - órákig tartó lázmérés - akkor keressünk valami mást. Azonnal.
silber13
@ómió: látom dühöng a "szakértelem" benned!:-))))))))))
Aki Én
@Málna: Nem erről van szó. De miért szeretnéd, hogy ha valami hibás, a propaganda ellenére megbízhatatlan, akkor azt eltagadjuk, ne beszéljünk róla?
Nem igaz, hogy csak a negatív dolgokról van szó, de ez a cikk, itt és most erről szól.
Nem igaz talán?
Nessy
Megnéztem egy ilyen hőmérséklet mérőt. Ezzel sok mindent mérnek, csak mindig be kell állítani, hogy mit. Más beállítás kell egy öntvényhez, más egy vascsőhöz. Bocsánat, de a gyermekem műszaki mérésekhez használja, így erről beszélt. Átállítva megmérte a lázamat, 36,5, digitális hőmérővel mérve 36,6. Igaz a beállítás nekem, mint műszaki analfabétának már magas volt, mint majomnak a zongora.
ómió
@silber13: A bennetek dühöngő "eszmét" valaminek csak-csak illik "ellensúlyoznia"! -)))))))))
silber13
@ómió: Igaz, igaz. de engem éppen úgy hidegen hagy a lenini szófosás mint a te elmebeteg csúti főnököd illiberális zagyvaságainak soksága.
ómió
@silber13: Ne "huncutkodj"! Az efftársi rizsából, amit tolni szoktál, nem ez jön le!
vacsi
Mit jelent az, hogy "nem mindig nem mérnek..."?!
Béla333
Nem az a lényeg, hogy egy hőmérő pontosan mérjen, hanem a vásárlásért fizetett csúszópénz!
Az a lényeg! Vesznek is a maffia vezetői mindent, mint egy részeges gróf...
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Ezek a hőmérők majdnem olyan jók, mint a lélegeztető gépek, melyek nem felelnek meg az elvárt funkciónak, de legalább személyzet sincs egyikhez se. Lényeg, hogy van! Az, hogy láz mentesen is lehet a virust hordozni, a kutyát se érdekli...nem értem, mit kötekedtek... De komolyan. A Kormány a javatokat akarja.
... ne adjátok oda...
adrenalink
Tanár barátunknak 2 nap óta 32 fok a mért hőmérséklete...
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Csizmás Kond
Mindenekelőtt nem ártana valamelyest tanulmányozni az effajta hőmérők működését és azután osztani a butaságot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.