„Voltak ilyenfajta riogatások az első hullámmal összefüggésben is” – mondta Orbán Balázs péntek reggel az ATV-ben, amikor Jakab Ferenc szavairól kérdezte a műsorvezető. Jakab a pécsi virológuscsapat vezető kutatója, szeptember 21-én is ott volt az akciócsoportok ülésén Orbán Viktornál. Orbán Balázs szerint a magyar hatóságok nem elengedték a fertőzést, hanem a távolságtartást és a maszkhasználatot szigorúan betartatják. Van elég teszt és tesztkapacitás az országban – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a koronavírus-járvány második hullámának hazai kezeléséről is beszélt az ATV Start műsorában. Orbán a műsorban riogatásnak nevezte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetőjének gondolatait a második hullám kezeléséről és arról, hogy ha nem tesztelnek többet, akkor elszabadulhat a járvány – írja a 24.hu. A miniszterhelyettes szerint a számok stabilizálódtak, ráadásul – mondta – Magyarország háromszor annyit tesztet végez el, mint a WHO protokoll. Nemzetközi összehasonlításban nem állunk rosszul, folyamatosan tesztelünk és arra is van lehetőség, hogy ha orvosilag nem indokolt, ott is van lehetőség tesztelni – nyilatkozta a miniszterhelyettes.

Orbán Balázs azt mondta, azt az ajánlást követik, hogy „egy fertőzött esetre tízszer annyi teszt kell. Magyarországon harmincszor annyi ingyenes tesztet végzünk. És ezekben a számokban azok a tesztek, amelyeket egyébként hatósági áron el tudnak végezni az állampolgárok, nincsenek is benne”.

Ha így számolunk, a pénteki 1322 regisztrált fertőzöttre elvileg 39660 teszt jutott volna, hiszen ez a harmincszorosa. De még a tízszeresét sem érték el, 12394 mintát vettek.

Jakab Ferenc azt mondta, lassan kimeríti az ország a tesztelési kapacitásait, de

Orbán szerint „van elég teszt, és van elég kapacitás is”.

Az interjú egy másik pontján Orbán Balázs azt mondta,

a kormány azzal készült fel a járvány második hullámára, hogy kórházi eszközöket szereztek be, és tartottak egy nemzeti konzultációt. „Ez kulcsfontosságú, mert olyan védekezési stratégia nem lehet sikeres, amit az emberek nem támogatnak.”

Ez a stratégia pedig „nem azt jelenti, hogy elengedjük a fertőzést”, hanem, hogy betartatják a maszkhasználatra, távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Jakab Ferenc: Nagyon nem vagyok optimista, ez az igazság

Jakab Ferenc – akit tavasszal neveztek ki a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport élére – egy online beszélgetésen csütörtök este azt mondta,

ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle.

Hozzátette,

nem látszik, hogy a járvány csúcsosodna, a számok emelkednek.

Jakab szerint „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek”, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám.

A hvg.hu tudósítása szerint Jakab Ferenc, a koronavírus-akciócsoport vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok, Magyarország az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) már súlyosan veszélyeztetett országnak számít, és ha minden így marad, nem kerítenek sort komolyabb intézkedésekre, akkor drasztikusan emelkedni fog a fertőzöttek száma. Arra is figyelmeztetett, hogy a tesztkapacitás véges, és lassan elérjük a tetejét.

"Nagyon nem vagyok optimista, ez az igazság" – mondta Jakab Ferenc.

A virológus szerint egyre inkább az idősebb korosztályt fogja érinteni a koronavírus-fertőzés, több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz a haláleset is. Félő ráadásul, hogy a koronavírus be fog robbanni az idősotthonokban és a szociális intézményekben, ami csak növeli a nyomást az egészségügyi ellátórendszeren.

"Figyelni kell, hogy próbáljuk lassítani a járvány terjedési ütemét – megállítani nem fogjuk tudni –, de ha ilyen tendenciával rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni. Nem látjuk azt, hogy a járvány egyáltalán csúcsosodna. A számok emelkednek" – mondta a virológus.

Jakab Ferenc szerint az iskolai lázmérésnek „sem szakmailag, sem járványügyileg” nem látja értelmét, mert sok esetben nincs láz, főleg gyerekeknél, de felnőtteknél is csak ritkán, mert a tünetmentes fertőzötteknél egyáltalán nincs láz, viszont a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet egy beteg.

Jakab szerint viszont az is látható az adatokból, hogy nem az óvodai és iskolai közösségek a mozgatói a járványnak. Úgy véli, csak a személyi felelősségvállalással lehet csak eredményt elérni.

Visszamegyünk a régi módszerekig, a távolságtartásig, a karanténig, a kézmosásig, de ezek hatásosak.

Egészen addig kell ezt a módszert alkalmazni a szakember szerint, míg nincs vakcina:

ennek a járványnak egyetlen egy megoldása lesz, a védőoltások, más megoldás nincs.

Forrás: 24.hu, 444, ATV, Infostart.hu, HVG

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ő biztosan jobban ért hozzá, mint Jakab Ferenc.
Orbán Balázs András magyar jogász, politológus, okleveles kodifikátor, egyetemi oktató, kutató, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
No...jakab holnaptól már nem lesz vezető virológus...marhaságokat beszél most is...de ellent mond a ducenak??? hová fajul a világ???
kereső
Ő biztosan jobban ért hozzá, mint Jakab Ferenc.
Orbán Balázs András magyar jogász, politológus, okleveles kodifikátor, egyetemi oktató, kutató, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.
Nessy
@kereső: Csak ennyi? Virológus végzettsége nincs valahol a fiók mélyén? Az, hogy ezek az emberek ilyen orbitális ostobaságot mondanak, a kutyát sem zavarná, ha a saját bőrüket vinnék vásárra. De azzal, hogy a minimális védekezést, a valós számok ellenére csak riogatásnak tartja, még több renitens fog maszk nélkül a nyakadba lihegni tömegközlekedési eszközön, üzletbe stb., hiszen a parlamentbe a miniszterhelyettes mondta, hogy nincs probléma.
Aki Én
Olyan sokrétű vezetőink vannak. Van atomfizikus, virológus..., minden, amire szükség van. Ilyen egy felkészült, igaz nemzeti kormány
volvós
Hány " orbán " ugat bele a világhírű professzorok munkájába ??
Nem kellene ezt megengedni !!!
Pálinkás Pál
@Nessy: épp tegnapelőtt jelentette ki szlávik, hogy a maszk téged véd...ez az új hozzáállás...ha rajtad van,akkor nem mindegy hogy ki..hová liheg???
Nessy
@Pálinkás Pál: Maszkja válogatja! A síma sebészeti maszk "tőlem véd", a komolyabb, több rétegű, engem is véd. Viseltem eleget ifjabb év járataimban! Így most sem zavar különösebben. Nem fulladok meg a széndioxidtól, és a hőmérőtől sem sérül a hatodik csakrám.
Elítélhetsz, de kellemesebb halált is el tudok képzelni, mint megfulladni. Ha választhatok, maradok egy nagykiterjedésű, mellsőfali szívinfarktusnál, lehetőleg álmomban.
Pálinkás Pál
@Nessy: én nem ítéllek el...az a ti szokásotok minket...akik szerint a maszknak semmi értelme...
Nessy
@Pálinkás Pál: De ha mégis van, akkor potenciális fertőző lehet, aki nem viseli. Igaz, őt ez a legkevésbé sem érdekli.
Nyírfa
@Nessy: Ma a piacon kiröhögtek, amikor távolságtartást kértem. Az eladó szerint az 50 cm megfelelő. Ott hagytam az árut, a bódét, és csak annyit mondtam: röhögjenek csak.
Az emberek nem érzik a súlyát ennek a járványnak. Fiatal, idősebb, mindegy, annyian veszik félvállról, hogy olykor tehetetlennek érzem magam.
Tegnap a liftből szólt ki egy szomszéd, amikor nem szálltam be mellé: " Csak nem fél?"- és gúnyosan mosolygott. Maszk nem volt rajta, annyi cuccal jött, hogy csak váll váll mellett fértünk volna el.
Tisztelet a valóban kisebbségnek, de az a helyzet , hogy a magyar nép kritikus többsége, vagyis több mint 50 %-a kiábrándítóan kulturálatlan. Ilyenkor nagyon messze érzem Európát.
Nyírfa
@Nessy: 15.35

Én egy békés átalvást kunyerálok az Élettől. :)
kereső
@Nessy: Ennyi. Ezek tényleg ott tartanak, amit csurka mondott anno " a szakértelem bolsevista trükk". Mert jön egy ilyen kis fideSS-es pöcs, aki orbán(isten) kegyelméből emmi miniszterhelyettes, és leugatja a nemzetközileg is ismert , elméleti orvstanból habitált, virolódus kutatót.
Az öntelt arrogancia, és kivagyiság nevében.Jó, hogy mindezt nem a koszos körmű sarlatán miniszter mondta el, bár ő még ajánlotta volna a rózsafüzésrt, meg egy vudu babát a virus ellen.
kereső
Csak rá kell erre is nézni. Nem tudom, mind ilyen hülyék tanultak a Pázmányon?
Nyírfa
@Aki Én: Kíváncsian várom, az űrvállalat - ilyen is van már! - melyik kormánytagot lövi fel az első adandó alkalommal. Egyelőre csak az Aranycsapat utazik egy időkapszulában - nem Széchenyi! -, de Orbán részt kíván venni a Hold javainak a kiaknázásában is. A Holdon még nem lopott, amondó vagyok, engedjük fel abban a reményben, hogy ott megtalálja a számításait. Szép, békés holdéveket kívánok neki a soha viszont nem látás reményében.
Pálinkás Pál
@kereső: ""A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány a Princeton Egyetem környezeti tanulmányokkal foglalkozó kara (PEI), a Johns Hopkins Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóinak, valamint a délkelet-indiai Tamilnádu és Ándhra Prades állam közegészségügyi szakembereinek közreműködésével készült

A tanulmány szerint annak az esélye, hogy egy koronavírus-fertőzött – kortól függetlenül – egy közeli kontaktszemélynek továbbadja a vírust,
közösségben 2,6 százalék, egy háztartáson belül 9 százalék. "
megfelel??? ez nagyjából ugyanaz amit a "kis fideSS pöcs" állít!!!
vacsi
@kereső: Ha már ránéztél, láthatod, hogy súlyos baj van vele! Nem rá kell hallgatni, hanem a szakemberre!
Nyírfa
@Horizont: Nem Te voltál koronás, ugye?
Giovanni Alba
Nyirfa; Nessy Megihlettetek.
Az az álmom, hogy a Halál
Majd álmomban jön el
Csendesen kopog
Leül mellém, s figyel
Megvárja míg átpörgetem életem
Mint egy filmet
S ha végére értem, nyújtja csontkezét
Jövel
tudode
Na jó!
.
Vannak a jogÁSZOK, akik mindent megmagyarÁZNAK, és a szakavatott emberek!
kereső
@Pálinkás Pál: A jovő héten meg jön a cáfolata. Tudod én is figyelek ám, és mostanság nagyon rövid idő kell ahhoz, hogy egy kutatási eredményt??? ez a virus megcáfoljon.Nem , nnem másik kutatócsapat, hanem a virus- és eddig mindent , amit az ember felkutatott róla, fölülirt.Úgyhogy ennyit a kis pöcsről, meg arról, hogy hogy igenis a kormány virus ügyben a lovak közé dobta a gyeplőt, de úgyis mondhatnám, ahogy esik úgy puffan. Ez a meglátásom. Te , mint fő-fő szkeptikus bizonyára meg vagy elégedve, de ez engem nem hat meg.És akkor is jobban hiszek annak, aki szerintem nem csak elméletileg követi a virust, hanem gyakorlatilag is. És a számok- bár "hazudnak a gyöngybetűk a hófehér papiron" eddig őt igazolják.
Nyírfa
@Horizont: Nem írtál róla, vagy én maradtam le? És hogy vészelted át? A környezeted?
simmering73
1322 új fertőzött és 17 halott egy nap alatt. És azt mondja ez polihisztor f@sz, hogy minden oké.
Nyírfa
@Giovanni Alba: Szép! :) De nincs a végén csontkéz. Egy szerető családtag vagy a védangyalunk, valaki, valami, aki, ami kedves nekünk, ott lesz velünk, és átvezet.
Apám a távozása előtti napokban látta, ahogy elmennek az emlékei. Ilyet még nem is hallottam. Anyám Buddhát látta, érdekes, hogy az egyetlen spirituális tárgy, amit megtűrt maga körül, az Buddhához kötődött.
Én apámat várom az utolsó pillanatban, de viszontlátásra készülök az anyósommal, akit anyámként szerettem, és még vannak, akiket alig várom, hogy léleköleléssel üdvözölhessek. :)
lampa laz
@Horizont: Nagyon jó egészségét Neked és a családnak is. Döbbenettel olvastam, mert tudom, h rettenetesen féltél ettől. Remélem nem volt túl kemény és semmi utóhatása sem maradt.
Pálinkás Pál
@kereső: Mit igazolnak? semmivel nem halnak meg többen,mint tavaly...minden évben ősszel megugrik a halálozás...semmi nem változott,csak hiszti van...
justhpeter
A kormány mindent jobban tud, ezt kéretik tudomásul venni.
Qqberci
@kereső: Mert mindenhez IS jobban ért...
namihami
A tudás (hát még a jobban tudás) bizony hatalom!
És a Fidesz-kormány tagjai élnek is vele--így!
human
Ő csak tudja, hisz eleve Orbánnak hívják. Szerintem sonkát is tud főzni.
kereső
@Pálinkás Pál: Nem "igazolnak", hanem a virus igazol. Minden más virustól eltérő viselkedésével, reakciójával a kezelésekre, és gyógyszerekre, Olvasd már el, hogy mit irtam ott fenntebb.Nem halottakról irtam, hanem arról, hogy minden eddigi feltételezést a viselkedéséről- a terjedésről, hogy egyáltalán ki lesz az akit megfertőz , mindent elsöpört . Ha ezt nem érted, nem tudok mit mondani, Te csak fújd a magadét.
Pálinkás Pál
@kereső: nos az hogy kiket fertőz meg lényegtelen,ha nem jelent igazi veszélyt rájuk.../ fiatalok,egészségesek..stb/ gondot továbbra is az öregeknél,és a súlyos betegeknél okoz...de ez így volt az elején is...a több megbetegedés,meg esetleges halál meg betudható az ősznek...ez minden évben így van...
kereső
@Pálinkás Pál: Pali!!! Nem erről beszéltem, irtam- rojtosra a számat.
Nessy
@human: Ő is Orbán. Nomen est omen!
SystemError
Amikor a kis fidesz csicska takonyos politikus leugatja a PTE TTK virológus professzorát, aki történetesen a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője.
Pálinkás Pál
@kereső: egyfolytában mondod,mekkora a veszély...az lehet,de ugyanarra a rétegre, akire tavasszal,meg nyáron is bajt jelentett...akkor mi változott?
lusta
@kereső: Lemaradt. Okleveles NER polihisztor
Giovanni Alba
@Nyírfa: Elnézést a hiányosságokért, hirtelen fellángolás, saját kútfő.
Nyírfa
@Giovanni Alba: Hiányosságok? :) Gyönyörű gondolatok!
csipetke
Becarás,hogy orbán mellett akadt még egy önjelölt virológus,és migráncsszakértő...Ja,most látom,hoy ez is orbán. Ez a szőrmók vajon tudja,hogy mekkora ganéban van az egészségügy?Bár honnan is tudhatná,nekik telik a magánklinikára
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
evacica
@kereső: Szomorú! És ennyire lökött!A diplomájával együtt!
Jozefina
Nagytudású aktakukac!!! Itt az általad "riogatásnak" nevezett cáfolata!!!
nlc.hu/eletmod/20201003/koronavirus-adatok-oktober-3/
kissé felnőttem
a gazdád szerinted nem azt teszi kicsi maki csak fokozottan
kissé felnőttem
meg sürün jár a jósdába ha nem jön be akkor?
Qqberci
@kereső: Az kimaradt a felsorolásból, hogy "s*ggfej"...
Nessy
Elfelejtették a vírussal is megbeszélni, hogy ő csak riogatás, és nem okoz járványt, nem halnak bele emberek a fertőzésbe! Viszont úgy néz ki, hogy az emberi hülyeség véd a fertőzés ellen.
csak úgy....
@Nessy: ezekkel egy rendes vírus nem áll szóba,mint lassan európában már senki!
karma1
Ne nagyon mondogasson ilyeneket Jakab ur, mert orban meg fogja mutatni orszagnak-vilagnak, hogy bizony, csokkennek a szamok - hiszen ezt o mar kitalalta, hogy jovo nyarra a jarvany eltunik - vagyis o megy az Adriara a pereputtyaval (na meg a miniszterei is!), es kulonben is kell a bevetel a meszaros szalloiba a nyaron, tehat igenis CSOKKENI fognak azok a szamok - elvegre ha nem tesztelunk annyit, nem lesz annyi uj beteg sem, ertheto igy? Buta magyar!
kereső
@Nessy: @Qqberci: Akkor legyen , kivánság szerint: scheggfej!!!
csak úgy....
@karma1: orbán egy isten és ha a pénzt elbírja tüntetni,akkor a vírust miért nem?:) nem azt köll figyelnünk,hogy mit mond,csak azt amit csinál!
Nessy
Szóljon már valaki Selmeczi Gabikának! Ha a vírust is úgy "megvédi", mint a MANYUP pénzt, akkor pár nap múlva egyetlen fertőzött sem lesz! Eltűnik az utolsó vírus is, nyomtalanul!
csak úgy....
@karma1: köztünk maradjon ,te sem bízol ebbe a volt kiszes varázslóba!?
kár,hogy rendszeresen banyázod merkelt,én is az elsö 4 évében banyáztam de közben kiderült (nálam) és sokaknál,hogy jobb nem is történhetett volna németországgal! nem egy harácsoló típus és egy igazi fizikus,aki a hatás ellenhatás törvényt ismeri!
gina
Ez is egy elmebeteg Orbán. egy kutya másik eb... azt hiszik mindenhez értenek de csak 1 dologhoz de azt nagyon, LOPNI mindenek felett
karma1
@csak úgy...: En tavaly augusztusig a leheto legjobb velemennyel voltam rola, - aztan szepen elszolta magat a Paneuropai Piknik 30. evfordulojan tartott beszedevel. Hornt, Nemethet nem emlitette meg - utobbit meg sem hivtak az esemenyre - viszont keres nelkul beleszotte a beszedjebe, hogy orban viktor milyen kitunoen hasznalja fol az Uniotol kapott penzeket! Mondom magamba: MI VAN??? Hogy a turoba jon ez ide? Mi koze van orbannak a Fal lebontasaban? Aztan szepen osszeallt bennem a kep. Le mernem fogadni, hogy ahogy lekoszon merkel a posztjarol jovore, es mas lep a helyebe, orban szabad preda lesz - meg lesz ra a kilovesi engedely, mert nem lobbizik erte tobbet a merkel anyo! Majd priviben kifejtem Neked, de most mar le kene fekudnom, mert hajnali 5.15 van. Udv es jo keszulodest a holnapi napra! Kellemes karacsonnyal, sokkal jobb ujevvel!...:)
csak úgy....
@gina: az is egy müvészet! lásd: arsène lupin
legott
Amíg van nekünk egy lepukkant mulatós zenészünk Szlávik János személyében - háttérben a csodaszarvassal vagy valami hasonló - haza meg van mentve

Szlávik János 1980-ban: i.ytimg.com/vi/MHsUbz0MKMQ/maxresdefault.jpg
Jozefina
Ez egy idióta!!! Majd lásd a számokat orbán karácsonya után, ha nem hamisítjátok azokat!!!
karma1
@Jozefina: Semmikeppen nincs biztositva, hogy NE hamisitsa az adatokat! Sajnos, ok nem a hiteles tajekoztatasban erdekeltek, mint egy normalis orszag hiteles kormanya, hanem olyan szamokat rajzol - a hordohasara utve - ami majd alatamasztja az o allitasait. Nana', hogy egy 20 ezres nemzetkozi focimeccs elott jo alacsony szamok lesznek, de amikor arrol akarna beszelni, hogy az ellenzek nem csinal semmit sem a hospice-okban, meg ahol kene, ezert magasak a szamok - szoval azt hiszi a morcos torpe, hogy o fujja a passzatszelet... Hat nem! De ez hamar ki fog bukni...:(
Peller Anikó
@sgl: A miszterhelyes meg egy hazug sarlatán buta bunkó törleszkedődő g.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.