A Nemzeti Népegészségügyi Központ újabb vizsgálata szerint ismét több településen emelkedett a szennyvízben az új koronavírus örökítőanyagának mennyisége. A 39. héten hét szennyvíztelep mintáiban mutattak ki növekedő tendenciát, így Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs és Eger, illetve Budapest északi, déli és központi területén kell számítani több betegre.

Budapesti agglomerációs települések szennyvizében is vizsgálja a koronavírus kimutathatóságát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)

- írta a koronavirus.gov.hu pénteken.

A közlés szerint az elmúlt hetekben újabb mintákat vettek, és már a fővárosi agglomeráció területéről is csatlakoztak települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta – a mintavételhez.

Kitértek arra is, hogy több szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében. Ezek:

Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi, déli és központi területei.

Az eddigi vizsgálatok alapján kiemelték:

a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen.

A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása.

A kormányzati portálon hangsúlyozták: akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak. Lehetőleg tartsák a szociális távolságot, ahol nem lehet, ott viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot. Viseljék a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás, vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

"Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését" – fogalmaztak.

Forrás: 24.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Kormany.hu/Árvai Károly

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
spanyolok a tavaly áprilisi szennyvízben találtak...hol ,maradt tavaly a fertőzés?
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.