Ferenc pápa harmadik, Mindannyian testvérek című enciklikáját ma hozták nyilvánosságra. Ebben radikális nemzetközi társadalmi, politikai és gazdasági fordulatot sürget, többek között a piacgazdaság újragondolását, valamint az ENSZ reformját.

Ferenc pápa radikális gazdasági fordulatot sürget

Fotó: Franco Origlia / Getty Images

Ferenc pápa vasárnap déli beszédében úgy foglalta össze az enciklika üzenetét, hogy a koronavírus-járvány időszaka megmutatta, az emberi testvériség és a teremtett világ gondozása képviseli az integrált fejlődés és a béke egyetlen útját.

"A pandémia nem isteni büntetés, de rávilágított a hamis bizonyosságokra" – jelentette ki az egyházfő. Az enciklikát Ferenc pápa szombaton Szent Ferenc városában, Assisiben írta alá, szövegét azonban csak vasárnap közölték.

Ferenc pápa korábban társadalmi enciklikának nevezte a dokumentumot, amelynek központi témájaként a testvériséget és a társadalmi barátságot választotta. A Mindannyian testvérek (olaszul Fratelli tutti) kezdetet Szent Ferenc műve, az Intelmek egyik sora ihlette.

A nyolc fejezetből álló enciklika a katolikus egyházfő pápasága első hét éve összegzésének számít, több a pápa által korábban is felvetett és most elmélyített témával. A dokumentum arra az alapkérdésre keres választ, miként lehet igazságosabb és testvériesebb világot teremteni a mindennapi kapcsolatoktól kezdve a szélesebb társadalmon át egészen az államok és intézmények közötti kapcsolattartásig. Nem titkolt célja a testvériség megteremtése a világban, mivel "testvérek vagyunk, egy Isten gyermekei, mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és egy globalizált és szoros kapcsolatban álló világban csakis együtt menthetjük meg magunkat".

Az enciklikában felvázolt akcióterv ferenc pápa szerint mindenekelőtt "jó politikát" jelent, amely pénzügyi érdekek helyett a közös jót, az emberi méltóságot és a munkateremtést tartja szem előtt,

valamint populizmus helyett az emberi jogokat részesíti előnyben. Ferenc pápa hangoztatja, hogy a koronavírus-járvány a korlátok nélküli piacgazdaság hiányosságaira is rámutatott.

A "globális problémák globális megoldást" igényelnek Ferenc pápa szerint, aki az emberi lelkeket és a társadalmat is manipuláló és torzító, az egyedül a piaci nyereség logikáját követő, a "falak kultúráját" hirdető "zárt világ" helyett "a nyitott világ" gondolkodását és megteremtését javasolja. Úgy véli, betegnek és analfabétának számít a szenvedésnek hátat fordító társadalom, amely selejtnek tekinti a gyenge és törékeny embereket.

A pápa az ENSZ reformját kezdeményezi úgy, hogy a szervezet "nemzetek családjává" alakuljon át. Szorgalmazza a szegény államok adósságának eltörlését és egy éhezés elleni világalap felállítását. Ferenc pápa a halálbüntetés világszintű eltörlését kéri, valamint az általa az emberiség kudarcának tekintett háborúk azonnali leállítását. Sokat ismételt nézetét hangoztatja, miszerint a béke nem a háború hiányát jelenti.ú

Portfólió

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.