Elkaszálta a Lex CEU-t az Európai Bíróság. A Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított a CEU miatt Magyarország ellen, amiről hamarosan döntenek.

Mindenben helyt adott az Európai Bíróság az Európai Bizottság kifogásainak a magyarországi felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, a lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásban – derül ki a luxemburgi székhelyű testület kedden nyilvánosságra hozott ítéletéből.

A Magyarország által bevezetett feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek

– olvasható az Indexhez eljuttatott közleményben.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni.

A döntésről elsőként beszámoló EUrológus hozzáteszi, hogy

a jogszabály-módosítás Magyarországon csak a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet érintette, ezért nevezték el lex CEU-nak.

A bíróság ítélete szerint a lex CEU összeegyeztethetetlen az uniós joggal.

Mivel az egyetem időközben Bécsbe költözött, ezért a döntésnek valószínűleg csak jogi következményei lesznek: a vitatott részeket a magyar parlamentnek hatályon kívül kell helyeznie.

Az Európai Bíróság a következő területeken állapított meg jogsértést:

a lex CEU sérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött, a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt,

sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elveit, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet,

a kifogásolt rend elkezések a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

A Bíróság az ítélet indokolásában egyenként és részletesen elutasította a magyar kormány ellenvetéseit – teszi hozzá a HVG cikke.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a CEU miatt Magyarország ellen, erről hamarosan hoz döntést az uniós döntéshozó testület.

Ha a magyar kormány nem teljesíti az ítéletben foglaltakat, vagyis nem hozza összhangba saját jogát az uniós joggal, akkor az Európai Bizottság újabb, pénzügyi szankciók kiszabására irányuló keresetet indíthat.

A lex CEU-t 2017-ben szavazta meg a parlament, ami után tömegtüntetések voltak Budapesten.

Forrás: HVG, 24.hu, Index

Címlapkép: GoogleMaps

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
- Ön nem azért járt a CEU-ra hogy tanuljon?
- Kovács Zoltán: És? Sikerült?
uploads.disquscdn.com/images/e786b54fc4ce68008e52728eaa0ebe1641bfcf7933e8f2c79d43a0e568f826c3.jpg?w=600&h=491
Mit nyer azon a fidesz, hogy miközben a világ bármely pontján vígan, dalolva befogadnák a CEU-t (több ország jelezte még anno, hogy bármikor), egész Európa azon csámcsog, hogy milyen sötét barmok lehetnek azok, akik egyetemeket üldöznek el mondvacsinált politikai indokokra hivatkozva, ahelyett, hogy tisztelnék a tudományt és legalább megpróbálnának úgy tenni, mintha az oktatást a lábtörlőnél egy fokkal fontosabb ágazatnak tekintenék?! Nem kell ide egyetem, nem kell ide ellenkező vélemény, nem kell ide kutatási, oktatási szabadság, tudományos műhelyek, nemzetközi teljesítmény. Majd az lesz, amit a pálinkától és birkafejtől hülyülő, középiskolás fokú erkölcsösséggel és intellektussal felvértezett, megélhetési büdöstahók akarnak. A saját ostobaságába belefulladó, elmeroggyant szuverenitási harcok mögé bújó, félművelt, bosszúszomjas csürhe. Az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere, Andrásfalvy Bertalan írta alá a CEU elhelyezéséről szóló szándéknyilatkozatot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
Bizony az anyabaszó Orbáni tolvaj náci diktatúra az EU-ban nem járja.
ómió
Ez ám az anarcholiburnyák "kunszt": úgy "költözött el", hogy közben itt működik!! Akkor biztos, a "többi szempont" is ennyire "fix", efftársak! De az azért "bíztató", hogy a kiéheztetés brüsszelita "ajrópai értékeit" idehaza semmilyen "lex haladás" nem veszélyezteti!
ómió
@Eladott Ország: Megint elborítottak az Athina Szonáták, tetüfi? És még mindig nem fulladtál beléjük? Ja, hogy ugyanabból az "anyagból vagytok gyúrva"!
Lepényleső
Csak hat jogsérelemmel járt egyetlen egy törvénykezésük? 2010 óta hány törvényt hoztak,- szor min.6?
Szép teljesítménye az állítólagos 2/3-nak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.