A fogyasztóvédelem ellenőrzi a PCR-tesztek hatósági árának betartását.

A fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket

- idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Schanda Tamás parlamenti államtitkárt.

Schanda Tamás hozzátette, hogy

az egészségügyi intézmények továbbra is ingyenesen végzik el a tesztet azoknak, akiknél ezt a járványügyi előírások meghatározzák.

Az a szolgáltató, amelyik nem tartja be a szabályokat, akár több millió forintos büntetést is kaphat.

Csak együtt, összefogással fékezhetjük meg a koronavírust, ezért is lenne megengedhetetlen, hogy bárki nyerészkedni próbáljon a teszteken

- mondta az államtitkár.

A minisztérium emlékeztetett: a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére leginkább alkalmas PCR-tesztek elvégzése szeptember 21. óta hatósági árhoz kötött. A mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében igénybe vevőktől legfeljebb 19 500 forintot kérhetnek a szolgáltatók.

A jogszabály hatályba lépése óta a piacon PCR-tesztet kínáló vállalkozások sokféleképpen alakították ki, módosították gyakorlatukat. A fogyasztóvédelmi hatóság az ITM elrendelése alapján országosan vizsgálja a hatósági ár betartását, a fogyasztók tájékoztatását.

Ha a szakemberek azt tapasztalják, hogy a vállalkozás a megengedettnél drágábban kínálja a tesztet, a jogszabály betartására kötelezik a céget. Ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások – például kiszállás, hétvégi mintavétel – miatt magasabb, akkor is egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről.

Előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki, így a fogyasztó egyértelműen látja, miért fizet

- írták.

A fogyasztóvédelmi hatóság 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig, több millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ha nem egyértelmű árfeltüntetést tapasztal vagy egyéb megtévesztő gyakorlatot fed fel. Az ITM várhatóan október végéig összegzi a vizsgálati eredményeket, tapasztalatokat – olvasható a közleményben.

Forrás: 24.hu, MTI

Címlapkép: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Nincs szükség Orbánnak a konkurenciára elég,ha ő és családja zsebeli be a profitot!A tiszaújvárosi krumpliárust mikor fogják ellenőrizni ,hogy legálisan árulta e a fideszes krumplit meg olcsó babot!!
ómió
Pedig az efftársak tuti a "piacra" bíznák!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.