Soros György, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója közleményt adott ki, miután az Európai Bíróság mindenben helyt adott az Európai Bizottság kifogásainak a magyarországi felsőoktatási törvény hírhedt 2017-es módosítása, a lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásban. Az Európai Bíróság döntése után Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondta, elfogadhatatlannak tartják a kettős mércét.

Az Európai Unió Bíróságának hétfői döntése, miszerint Magyarország megsértette az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény 2017-es, Lex CEU-nak is nevezett módosításával, győzelem az EU alapvető értékeinek, de a CEU-nak már túl későn született

- mondta az Euronews-nak Soros György, az egyetem alapítója.

Már nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az érvényben lévő törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek

- tette hozzá az üzletember.

Közölte:

A magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az uniós jogot, a legújabb áldozat a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). Az EU jelenleg azon tanakodik, hogyan biztosítható, hogy pénzeszközeit a jogállamiságnak megfelelően használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy indítson próbapert Magyarországgal szemben.

CEU: az Európai Bíróság ítélete fontos erkölcsi és jogi győzelem

Fontos erkölcsi és jogi győzelmet jelent a Közép-európai Egyetem (CEU) és az akadémiai szabadság számára az Európai Bíróság friss ítélete, amely jogsértőnek minősítette a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítását

- jelentette ki az intézmény elnök-rektora kedd délutáni, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Michael Ignatieff hangsúlyozta, hogy olyan irányadó ítélet született, amely Európa-szerte megerősíti a szabad intézmények jogi védelmét.

Úgy fogalmazott:

A mai döntéssel a lex CEU érvényét vesztette. Az ítélet visszaállítja a szabadságunkat

Hozzátette, a verdikt teljesen egyértelmű, a legfőbb európai igazságszolgáltatási szerv hozta meg, az egyetem szabadon döntheti el, hogy milyen képzéseket tervez Magyarországon, és élni is fog ezzel a szabadsággal.

Elmondta, ennek ellenére továbbra is fenntartják az új bécsi kampuszt, a budapesti tervekkel kapcsolatban pedig még nem döntöttek, de elképzelhető, hogy indítani fognak néhány amerikai akkreditációjú programot.

Arra a kérdésre, hogy kérnek-e anyagi kártérítést a magyar kormánytól, az elnök-rektor közölte, noha a költözés mintegy 200 millió euróba került, erről túl korai lenne még beszélni.

Fodor Éva, az intézmény professzora, korábbi rektorhelyettese kijelentette:

örömmel nyugtázták a döntést, azonban az nem csak a CEU-ról szól, miután a kutatás és az oktatás szabadságát a kormány több más esetben is akadályozta az elmúlt években.

Példaként többi között a Magyar Tudományos Akadémia "állami kontroll alá vonását", illetve egyes egyetemek átszervezését említette.

Arról is beszámolt, hogy új kutatóintézetet hoznak létre Budapesten CEU Demokrácia Intézet néven, amelynek feladata a demokráciával kapcsolatos kérdések kutatása és megvitatása lesz minél szélesebb körben, minél több szempontból. Emellett meg kívánják erősíteni kapcsolataikat a magyar kollégákkal és más egyetemekkel.

Varga Judit: elfogadhatatlan a kettős mérce

Elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél

- mondta el az MTI-nek Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos, kedden nyilvánosságra hozott ítélete után.

A miniszter hozzátette: az Európai Bíróság ítéletét – mint mindig – Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani.

Kiemelte: a magyar szabályozás révén biztosítható, hogy az adott intézmény hallgatói valóban olyan végzettséghez jutnak majd, mint amilyen diploma megszerzését várták. A vonatkozó magyar törvény tucatnyi, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek a jogszabálynak – fűzte hozzá.

"A felsőoktatási intézmények megfelelő működése végső soron egy ország oktatási rendszerébe vetett bizalom, a felsőoktatási rendszer jó hírnevének a záloga, az annak eredményeként kiállított oklevél pedig ennek a megtestesítője. Nem postaláda egyetemekre van szükség" – hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: Euronews, Index, 444, MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Nagy valószínűséggel az öreg nem Magyarországot említette,hanem a magyar kormányt. Ami nagyon nem ugyanaz
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
"Felszólítom az EU-t, hogy indítson próbapert Magyarországgal szemben."
:D
Mondhatnám, hogy vicces, de a baj az, hogy az EU valóban az ilyenek kezében van, és ez a komoly probléma az egész Unióval. Hozzá képest a CCCP egy demokratikus tákolmány volt.
A lobbi konrét utasításokat ad az általa lefizetett bürokratáknak, akik meghozzák a döntést, és félretesznek minden jogot a végrehajtás során.
Sajnos az EU számára nincs jövő, hamarosan várható a minimum 3 részre szakadása.
Pipás
@verőce21: Jaja. Mennyire másképpen hangozna ez így : verőce21 "fölszólította az Európai Uniót…! :)".
Aki Én
@Csizmás Kond: @verőce21: Ti miért vagytok ennyire nyilvánvalóan buták? Hmmm...?
ómió
Bizony! Márpedig minden egyetemre külön törvény vonatkozzon! Sőt! Még az se baj, ha egymásnak ellentmondanak! Fő a "liberalizmus"! (De kár, hogy még nem főtt meg!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.