Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapest Economic Forum 2020 online konferencián csütörtökön.

Varga Mihály: Magyarország túljutott a válság mélypontján
Fotó: MTI/Mónus Márton

A politikus a Portfolió tanácskozásán kiemelte: a következő hetekben várhatóan újabb intézkedéseket jelentenek be. Megerősítette, hogy a válságból lassabb kilábalásra kell készülni,

a magyar gazdaság 2019 első negyedévi teljesítménye 2022 első fél évében tud visszatérni számításaik szerint.

A továbbra is gyorsan terjedő járvány visszafogja a globális gazdaságot, egymillió fölött van az elhunytak száma, az újonnan fertőzöttek napi száma folyamatosan csúcsokat dönt – mondta, hozzátéve: a járvány második hulláma W alakú vagy elhúzódó kilábalást eredményezhet a magyar gazdaságban.

A politikus kitért arra, hogy a világgazdaságot törékeny állapotban érte a koronavírus-válság.

A növekedési lendület kifulladt 2020-ra egyes, Magyarország számára fontos partnerországban, a német gazdaság növekedése például mínusz 11,3 százalékra zuhant a második negyedévben, az EU27 országokban pedig mínusz 14 százalék közelébe.

Világszerte azonnali, grandiózus fiskális és monetáris lépések történtek hasonló elvek mentén, a gazdasági kilábalás, talpra állás érdekében. A magyar kárenyhítő csomag mérete jelentős, eléri a 2019-es GDP 20 százalékát

- mondta.

Varga Mihály megismételte, a járvány okozta visszaesés sokkal kedvezőbb helyzetben érte a magyar gazdaságot, mint a 2008-as pénzügyi válság.

A gazdasági fundamentumok erősek, 2019-ben 4,6 százalékos volt a gazdasági növekedés, míg 2008-ban 1,1 százalék, a devizahitelek aránya a 2008-as 62 százalék helyett alig 1 százalék lett 2019-re. Az ország külső adósságában is óriási különbség van – tette hozzá.

Az ország erős belső fundamentumaira nemcsak a járvány első szakaszában, hanem a másodikban is lehet építeni, amikor kormányzati kilábalási programokat fogalmaznak meg – húzta alá, jelezve: a tárca becslései szerint 3-4 százalékkal fékezték a GDP-visszaesést a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel.

Magyarországot a válság "relatív nyertesei" közé emelheti költségalapú versenyképessége. Az elmúlt években a munkát és jövedelmeket terhelő adók csökkentésére és a fogyasztási típusú adók emelésére alapozó adófilozófia eredményesnek bizonyult, ez versenyképességi előnyt adott

- közölte.

Varga Mihály szerint a fordulópontot a 2021 május-júniusi időszak jelentheti.

A vállalkozásoknál változott a gazdasági szerkezet, ennek egyik fontos eleme az otthoni munkavégzés, vagy az ellátási láncok rövidítése, ezekre az újdonságokra a magyar gazdaságpolitikának is reagálnia kell – mondta.

Kedvezőnek nevezte, hogy a cégeknek van befektetési terve, a beruházási ráta kimagaslónak számít, a termelő beruházásokban sincs visszalépés, a pozitív vállalati döntések folyamatosak.

A kormány 2016-ban elfogadott, majd 2018-ban megújított versenyképességi programját "következetesen végig kell vinni"

- jelentette ki.

A növekedés szerkezetében felértékelődnek egyes iparágak, ilyen az egészségipar, vagy az IT-szektor, ezek jelenthetik a növekedés forrását a következő időszakban, ezért ezekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni – mondta Varga Mihály, hozzátéve: a társadalmi stabilitás megteremtése – például a lakástámogatási program – létfontosságú a nemzetgazdasági célok eléréséhez.

A stabil kormányzati felállás mindig segíti a gazdasági kilábalási időszak lerövidülését. Magyarországon a politikai felhatalmazás lehetővé teszi, hogy a kilábalás gyorsabb legyen az Európai Unió más országainál – összegezte.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A negatív növekedés is növekedés, tehát az ország adósság állománya is növekedett. Ezt másképp nem lehet értelmezni, legalábbis én nem tudom. Persze fideszéknél másképp működik a matematika. A nyolcast gyűlölő, keresztbe álló szemű MNB vezető másképp számol. Eléggé szarul állunk, de sanszos, hogy még sokat fog romlani a helyzet, hiszen a gazdasági válság elején járunk. Se baj, majd Rózika néni ezt is elintézi... A pénztárcámban de nincsen pénzem csuhajja / Ha nincs benne, majd lesz benne / A miniszter ... Az Orbán Viktor majd tesz bele / de csuhajja.
youtu.be/OYj9_2j6vOs
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Látom a hazugság folyamatosan megy nektek narancsosok.
solidedge
Való igaz néha zagyvaságokat álmodik az ember.
Oposit
Megnyugtató, mikor ez a balfasz hebeg-habog. Látszik a tudása.
justhpeter
@solidedge: Na de ekkorákat ? És muszáj ezeket kibeszélni ?
Béla333
Persze Misi!
Éppen most állunk be orral a betonba...
Pálinkás Pál
és ez a idióta birka a pénzügyminiszter!!!
ágimami
Ez az ember el is hiszi, ami össze-hadovál???
Bárcsak a fele lenne igaz!!!
simmering73
A te erkélyedet is meg kellene nézni Misi. Nem rejtegetsz te tudatmódosító növényeket?
Eladott Ország
A negatív növekedés is növekedés, tehát az ország adósság állománya is növekedett. Ezt másképp nem lehet értelmezni, legalábbis én nem tudom. Persze fideszéknél másképp működik a matematika. A nyolcast gyűlölő, keresztbe álló szemű MNB vezető másképp számol. Eléggé szarul állunk, de sanszos, hogy még sokat fog romlani a helyzet, hiszen a gazdasági válság elején járunk. Se baj, majd Rózika néni ezt is elintézi... A pénztárcámban de nincsen pénzem csuhajja / Ha nincs benne, majd lesz benne / A miniszter ... Az Orbán Viktor majd tesz bele / de csuhajja.
youtu.be/OYj9_2j6vOs
kereső
@ágimami: Ez már tényleges javulás a 2. negyédévi tény adathoz képest- amikor is 13,5 %-os volt a visszaesés. Szerintem nem született meg még az a közgazdász, hogy az éves tényleges visszaesést meg tudja jósolni. A járványhelyzet napról-napra romlik, és ha ismét leállni kényszerülnek- most nem központilag, hanem a fertőzések miatt a vállalatok, akkor megjósolhatatlan, hogy mi lesz.
csipetke
Varga mitől ilyen optimista?Nyakig vagyunk a sz@rban,és azt mondja,hogy túl vagyunk a nehezén?Persze a fidesznyikek bukszájába nem onnan dől a lóvé,ahonnan az eccerű embernek csak csepeg
Eladott Ország
@trebjudna: @Maria24s: A bárca azt jelenti, hogy nemi és egyéb fertőző betegsége nincs. A bárcás kurva az tisztességes volt. Volt a bárca bitorló kurva. Ők valakinek a bárcáját kölcsön kérték. Tehát lehetek nemi betegek is. Ezért a bárca bitorló kurva az egy szemét kurva volt.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/118303740_3334237313292750_7942245345389798020_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=u0LQdimrZQ4AX-k2Xz1&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=e891da05e2a5746370b5f1fa9fad049a&oe=5F844AAF
1904 TÜRELMI BÁRCA KÉJNŐ RÉSZÉRE
static.darabanth.com/images/9/4/940442.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.