A jövő év felénél hamarabb nem lesz vakcina a koronavírus ellen, ezért "nekünk, magyaroknak is a következő év közepéig, júniusig, júliusig kell kibírni" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő jelezte, az EU – így Magyarország is – eurómilliárdokat fektet az oltóanyag-kutatásokba, de egyelőre az Európai Bizottság elnöke sem tudta megmondani, mikor lesz meg a vakcina, a dolgok pedig állnak, hogy

nem lesz ez hamarabb, mint a következő év fele

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "van mögöttünk hét hónap, és van előttünk hét hónap, tehát mostantól kifelé megyünk (...), egy-két hónap, és akkor kezdhetjük vágni a centit".

A "szabadulás" május-június-július tájékán ér Magyarországra

- mondta.

A járvány elleni gazdasági védekezésről azt közölte: Magyarország – a munkaalapú gazdasága miatt – a hangsúlyt a munkahelyekre és a beruházásokra helyezte, és nemcsak a vállalati, hanem a családi beruházásokra is.

A kormány felfogása szerint a legnagyobb gazdasági veszélyt a kivárás jelenti, mivel a gazdaság megáll, ha a vállalkozások és a családok kivárnak a beruházásokkal, a vásárlásokkal. Ezért is adott a kabinet nagyon sok pénzt több mint 900 vállalkozásnak beruházásra, ez "300-400 milliárd forintnál több beruházást jelentett", és megmentett 155 ezer munkahelyet – fejtette ki.

Most pedig a családi beruházások aktiválásához beindítanak egy építőipari, otthonteremtési motort, mert a legnagyobb értékű családi beruházás mindig az otthonteremtés és a lakásfelújítás – mondta Orbán Viktor.

Így az 5 százalékos lakásépítési áfa – és több más várható intézkedés, például lakásfelújítási kedvezmény – a válságkezelő logika soron következő lépése

- jelezte.

A járvány elleni magyar egészségügyi védekezésről is beszélt, kifejtve:

tavasszal Magyarország a legjobban védekező országok között volt, és ha egyszer sikerült, akkor "a második hullám esetében is tudunk győzni".

A győzelem pedig jelen helyzetben azt jelenti – folytatta –, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina.

Megítélése szerint annál sikeresebb a védekezés, minél később jön el az a pillanat – ha egyáltalán el kell jönnie –, amikor ütemezett műtéteket kell halasztani.

A következő három hétben ilyen lépésre nem kell számítani

- közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament egyhangúlag fogadta el az orvosbéremelést, Orbán Viktor azt mondta: ez a szavazási eredmény azért tűnik meglepőnek, mert a baloldal egyébként nemhogy nem segíti a védekezést, hanem ellene dolgozik, megtámadja a védekezés kulcsszereplőit, kamuvideót gyárt.

A baloldalnak nem az országgal, hanem a kormánnyal szemben kell ellenzékben lennie, de az, hogy járvány idején nem támogatja a közös védekezést, azt jelenti, hogy az ország ellenében tesz – mondta.

Elmondta: először, 2018-ban az ápolók bérének rendezéséről döntöttek, utána a kórházfelújításokról, majd most az orvosbéremelésről. Kiemelte: az orvosi kamara javaslatát fogadták el a bérrendezésről és a hálapénz megszüntetéséről.

A részletkérdéseket – a háziorvosok helyzetét, a magánpraxis kérdését, az állami alkalmazás viszonyát, az orvosválasztás lehetőségét – az év végéig rendezik – közölte.

Katarina Barley német EP-alelnök Magyarországot érintő bírálataira – például a korrupcióval kapcsolatban – a miniszterelnök úgy reagált: évtizedek óta úgy megy, hogy ha a baloldal veszélyes embert lát – "nem akarok dicsekedni, de az én esetemben erről van szó" –, akkor megpróbálja "levadászni". Felidézte,

1989-ben azt terjesztették róla a kommunisták, hogy fehér Mercedesszel jött haza Oxfordból.

Baloldali reflexnek nevezte, hogy jobboldali politikusokat korrupcióval vádolnak, ami szerinte "hatékony", mert az emberek mindig magukból indulnak ki, és azt ugyan nem tudják, történt-e korrupció, de hogy történhetett volna, az biztos.

Persze az ember aztán kiáll az igazáért, megvédi magát, a végén választást nyer, én is azért ülök most itt

- tette hozzá Orbán Viktor.

Közölte:

német nyelvterületen a korrupció nagyobb, mint Magyarországon, "bagoly mondja verébnek".

"Ausztriára ha rápillantok, vagy itt vannak a németek" – fogalmazott, megemlítve azt a globális pénzmosási botránysorozatot, amelynek középpontjában egy hatalmas német bank áll.

A korrupció ügyében "okoskodó" skandinávoknál bedőlt két-három akkora bank, hogy az magával rántott több kisebbet

- tette hozzá.

Ezért nem szereti – folytatta –, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik fel, hogy ők – csak azért, mert nyugatiak – hibátlanok például korrupcióban, a közép-európaiak pedig – csak azért, mert közép-európaiak – korruptak.

"Ez nem felel meg a valóságnak. Egyikünk sem hibátlan, de együnk sem eleve bűnös" – mondta, úgy összegezve: a magyar gazdaságban jól hasznosultak a beruházott EU-s összegek.

A miniszterelnök a nemzetközi támadások közös nevezőjének Soros Györgyöt nevezte, aki "megveszi a nyugat-európai politikusokat", hogy pénzt keressen, növelje a befolyását.

Az Európai Bizottságban is ülnek olyanok, akik az ő "tenyeréből esznek" – tette hozzá, kijelentve:

amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondanunk, hogy az unió korrupt", és majd ha "kiteszik" őt, akkor az a korrupció elleni harc komoly lépése lesz

Arra a kérdésre, hogy Soros Magyarország megbüntetésére szólította fel az EU-t, a kormányfő azt felelte: "nyílt csata van, bent vannak az emberei, és kiadta a parancsot".

Közölte: a baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, ez esetben a németekkel és a cseh Vera Jourová bizottsági alelnökkel.

"A baloldalnál legalább száz éve kitapintható, hogy saját fajtájával szemben az idegenek oldalára áll" – mondta.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
A szabadulás akkor ér Magyarországra , amikor téged ,meg a sleppedet sittre vágnak!!! addig csak kínlódás van az egyszerű embereknek...
simmering73
Ennek a Nostradamusnak is kijárna már egy sürgősségi grázi agymosás.
Cicamama55
Évzáróig semmit, utána nyáron mindent szabad! Úgy mint idén! Konzerváljuk a vírust évekre... :(((.
csak úgy....
viktor a táltos fehér lovat áldoz ,-sok magyar fehér lovat..
ómió
Pedig az efftársak április 4-én szokták "ünnepelni"! Csak egy ideje már "leszerénykedik"!
Gazella
Kérem sürgössen keresse fel a pszichiátriai orvosát..elmebeteg diagnózissal. Utána lehet felkeresni a seggeseivel és pereputtyával a Szegedi csillag börtönt.
Aki Én
@ómió: Akár ünnepelhetnék akkor is, neked akkor sem tűnne fel, hogy ezek ugyanazok.
Mi van, ma túlórázol?
Józsipapa
vajákos biri néni megint megjósolta a tutit !!!
Clavigo
Nem lenne egyszerűbb,,megrugdosni ezt a cigányt ??? Ahogy a cigánykőbányász faterja szokta,,,,,???,,...,,,mikor nevelte ezt a rühest...
teuton
Ennyi baromsagot hogy lehet egyetlen adasban összehordani? Persze Soroson kivül egyetlen nevet sem mert emliteni, mindig csak ugy altalanossagban brüsszeli bürokratakat meg Brüsszelt emleget.. Öt viszont mindig mindenki neven nevezi ha diktatorrol, vagy korrupciorol van szo...
RonaGyuri
@RonaGyuri: Egy érdekes elemzés a demokráciáról,

de igen nagy hiányossága, hogy a „beteg” kimaradt

Talán nem véletlenül került reflektorfénybe „Metz Rudolf a Corvinus Egyetem Politikatudományi Tanszékének tanársegédje, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatárs. „A politikai vezetés három arca” című könyve, ami 2020. szeptemberében jelent meg”.
A szerző számol be a különféle
deliberatív demokrácia,
aggregatív-pluralista demokrácia,
és a vezérdemokrácia
felfogásokról. Nos az egyértelmű, hogy az első kettő igencsak távol áll Őfeneségétől, de be kell látnunk azt is, hogy a harmadik is a mai magyar rögvalóságtól.
„a követőknek nincs kifinomult politikai érdekük és akaratuk, nincsenek kompetenciáik, hogy hatásosan ki tudják fejezni a véleményüket. Ilyenkor jön képbe a vezető, aki képes becsatornázni, megformálni ezt az akaratot.” – írja . Ami egyértelműen nem igaz ránk. S nem csak azért, mert a követőinek, pontosabban a vezér híveinek nincs semmiféle kompetenciája, így nincs mit becsatornázni, akinek meg lenne az lekomcsizzák, Soros-bérencezik, de minimum hazaárulózzák.
Ami pedig ezt az retardált dagadt törpe műveletlen parasztsuttyót illeti; mi sem áll tőle távolabb, mint „Képes megmenti az országot válsághelyzetben, jó döntéseket hoz és rendelkezik praktikus erényekkel is: határozott, fifikás, kreatív, és az innováció sem áll tőle távol.”! =))
ómió
@Aki Én: Ott vagy és mégis elkerüli a figyelmedet, hogy azt efftársilag Internacionálé-éneklés közben szokták ünnepelni? Hogy ki az "ugyanaz", ebből azonnal lejön! Állítólag ennek - nem úgy, mint a munkásnak - még máig se fordítottatok hátat! Vagy "rosszu értesült" volnék?l
Aki Én
@ómió: ,,Vagy "rosszu értesült" volnék?l"

Példátlanul :(
simmering73
Vagy valamikor 2021 január és december között. És ha nem, nagy ügy. Akkor 2022-ben. Köszönjük more ezt a kimerítő elme(háborodott)futtatást.
ómió
@Aki Én: Látom, az Athina Híradóhoz "viszonyítasz"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.