Eddig tisztázatlan okból nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről – értesült a DO. A portál úgy tudja: a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították fel.

A dunaujvaros.com azt írja, 

négy mentőhelikopter és több mentő is érkezett a helyszínre.

A lap úgy tudja, 

több súlyos és még több könnyű sérültje van a balesetnek. 

Hozzátették a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították föl, de

egyelőre még tisztázatlan, mennyi és milyen gáz ömlött a légtérbe a Dunaföldvár északi határában üzemelő gyárból.

Az Index ugyanakkor azt írja, a lapuknak Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere azt nyilatkozta,

a szivárgó klórgáz mennyisége és koncentrációja nem olyan magas, amely miatt lakosságvédelmi intézkedéseket kellene tenni 

A város vezetője megerősítette, hogy a Pannon Bio Zrt. gyárterületén gázszivárgás történt a reggeli órákban, de mint Horváth Zsolt elmondta,

a katasztrófavédelem szakemberei jelenleg is a helyszínen vannak, folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét.

A város első embere Facebook-oldalán később egy videóban számolt be a történtekről.

Tájékoztatása szerint egy 6 köbméteres tartályban 4500 liter hipót kevertek össze 400 liter salétromsavval, a két anyag reakciója során keletkezett klórgáz került a légtérbe az üzem területén.

Hozzátette:

a lakosságnak nincs teendője, a gondok jórészt az üzemi területre koncentrálódtak, biztonsági intézkedésként arra adott utasítást, hogy az újabb, remény szerint megnyugtató eredményekig a város oktatási intézményeiben ne szellőztessenek és ne engedjék ki a szabadba a gyerekeket.

A polgármester mindenkit óvott a pletykák, közösségi oldalakon terjedő félinformációk terjedésétől – azt kérte a város lakóitól, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak, és mint ígérte, amint új fejlemények látnak napvilágot, tájékoztatni fogják a városlakókat – írja a DO.

A Pannonia Bio honlapja szerint a baleset helyszíne, vagyis a dunaföldvári biofinomító gyár Kelet-Közép-Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, amely világszínvonalú termelési eljárások alkalmazása révén élen jár az új biomassza alapú technológiák fejlesztésében is. A termelés 2012-ben indult útjára a bioetanollal.

Az üzem a kezdetek óta közel háromszorosára emelte termelőkapacitását, új termékekkel is bővítette kínálatát. Napjainkban élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. A biofinomító egyben Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó üzeme is, amely a hatékonyságot illetően a világ élmezőnyéhez tartozik.

Dunaföldvár önkormányzata a közösségi oldalán azt írta, hogy

ipari baleset történt Pannonia Bio Zrt. területén, és a katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak.

Később hozzátették:

A Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy 6 m3-es tartályból. Az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a Paksi Katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelik a kialakult helyzetet.

Közölték azt is,

a kiértékelés alapján Dunaföldvár közigazgatási területén lakosságvédelmi intézkedés megtétele nem szükséges.

A mentőegységek a helyzetet a Pannoina Bio Zrt. területén kezelik, a sérültek ellátása megtörtént. A szükséges intézkedéseket a Pannonia Bio Zrt és a Katasztrófavédelem munkatársai megtették.

Azt írják,

a gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasoltjuk, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eddig annyit közölt, hogy a térség lakói nincsenek veszélyben, a baleset csak az üzem területén dolgozókat érintette – teszi hozzá a DO.

FRISSÍTÉS:

A Telex értesülései szerint minimum 15 sérültje van a földvári ipari területen történt balesetnek.

A DO azt írja 17 súlyos sérültet szállítottak kórházba a helyszínről (többeket mentőhelikopterrel), míg a könnyebb, helyszínen ellátott sérültek száma meghaladja a 30 főt.

Forrás: DO, 24.hu, Index, Telex

Címlapkép: Pannonia Bio Zrt / youtube

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
...de a szelet,a napot nem hasznosíthatod mert ingyen van? Ezek kellenek meg az atom,
hogy megmaradjon a feltétel nélküli korlátlan uralom?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.