A Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa szerint Lázár Ervin meséiben olyan képzavarok vannak, amelyek nincsenek jó hatással a gyerekek egészséges fejlődésére.

Deák-Sárosi László, Phd, filmesztéta, költő, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa úgy gondolja, nemcsak a Meseország mindenkié című, a szélsőjobboldalt kiakasztó mesekönyv okozhat károkat a gyerekek fejlődésében, hanem Lázár Ervin is – írja a HVG.

A napokban jelent meg hazánkban az első LMBTQ-érzékenyítésre szánt mesekönyv, Meseország mindenkié címmel. A megjelenést heves tiltakozások követték, több cikk foglalkozik vele, vitafórumokon tárgyalják, tüntetéseket szerveznek ellene, és aki nem ért egyet a könyv ideológiájával, fizikai fenyegetéseket is kaphat

– kezdi a KDNP-s vasarnap.hu-n cikkét Deák-Sárosi László, a kormánypárti Magyarságkutató Intézet munkatársa.

Később azt írja

Lázár Ervin meséi mindig is taszítottak – a címadó mese, A hétfejű tündér különösen. Nem értettem, miért zavarja össze a gyerekeket valaki azzal, hogy egyetlen ellentmondásos semmilyen-karaktert formál a hétfejű sárkányból és a jó tündérből. A gyerekeknek abban a korban, amikor meséket hallgatnak vagy már épp olvasnak, szükségük van egy biztos értékrendre, amelyben a jó és a rossz különválik, és a jó győz. Ez alapozza meg a világlátásukat, a stabil értékrendjüket. Mindezt megerősíti a mesekutatás, de a pszichológia és annak a fejlődéslélektan-ága is.

Deák-Sárosi szerint a “hétfejű tündér”, mint kép “fogalomzavart és értékvesztést” is eredményez egy gyerekben. Azt is hozzáteszi, hogy a furcsa mesefigura kiterjedően okozhat károkat, mert például “sok jó mese tanulságát rontja el a „hétfejű tündér” és sok más képtelen alakzat”.

A Magyarságkutató Intézet munkatársa ezután A féreg meséjén is értetlenkedik.

Azt írja,

Az A féreg című mese talán a legelborultabb. Az olvasó nyomban rájön, hogy ez a Nagyapó répája című (orosz) népmese parafrázisa, csak Lázár változatában – répa helyett – egy férget kellett volna a szereplőknek kihúzniuk (nem sikerült nekik).

Hozzáteszi:

Minő zavart okoz ez a fejekben! A féreg népnyelven mindenféle kártékony állatot jelent; lehet a hengeres testű, gilisztaszerű élőlény, de akár kígyó, béka, egér, veszett farkas is. A lényeg tehát az, hogy valamiféle kártékony állatról van szó. Kérdés, hogy miért is kellene a többi, döntően rokonszenves állatnak kihúznia a fából a beszorult férget? Már ez értelmezhetetlen egy gyerek, de hozzátenném, egy felnőtt számára is. Mivel a mesék az érzelmekre hatnak, és a jó-rossz párharcáról szólnak, nehezen eldönthető, hogy akkor a gyerek – illetve a felnőtt – örüljön-e vagy sem, hogy végül nem tudták kihúzni a férget? Ha az a féreg olyan undok és kártékony, akkor talán jó, hogy ott maradt, na de akkor az állatok miért próbálták meg kihúzni? Erre semmilyen magyarázat nincs a mesén belül, de nem is lehet. Ráadásul ez a mese kudarccal zárul, ami akkor is rossz élmény lenne, ha egy rokonszenves kis mókust nem sikerülne megszabadítani a fogságából.

Majd odáig jut, hogy azok a felnőttek, akik Lázár “öncélú” képzettársításain tudnak nevetni, megrekedtek fejlődésük egy korábbi szakaszában.

Cikkét így fejezi be:

Léteznek tehát ilyen hasznos idióta írók és olvasók, akiket a konzumidiótákat kitermelő gazdasági háttérhatalom fel tud használni saját céljaira. Akik még vagy már nem értek el a formális műveletek szakaszába, illetve a kritikai reflexiónak egy szintjére, vagyis az arányosság és a fokozatosság józan paraszti ésszel is belátható állapotába, azokkal bármi elfogadtatható, még az is, ami a saját érdekükkel szemben áll.

Forrás: vasarnap.hu, HVG, 24.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ezt a kártékony embert (0rbán) már rég el kellett volna zavarni, így is rengeteget ártott a magyarságnak. Mivel az ilyen mamelukok mint ez a Deák-Sárosi, feladatuknak érzik 0rbánhoz és beteg elméjéhez simulni - és sajnos nagyon sokan vannak ilynek.

A Meseország mindenkié nem az LMBTQ-érzékenyítésre, hanem mindenféle mássággal, sőt, mindenféle sérültséggel élőkkel kapcsolatos érzékenyítésre szánt mesekönyv, nem kéne már erről ennyit hazudozni és a melegségre kihegyezni. Az meg, hogy "aki nem ért egyet a könyv ideológiájával, fizikai fenyegetéseket is kaphat", csak féligazság, mivel aki meg egyetért, az már kapott is komoly fenyegetéseket!

Lázár Ervin pedig arra vezeti rá az olvasóit, hogy nem csak a tündérmesék léteznek, hanem bármilyen élőlény, akár egy féreg is lehet mesehős, és bizony az életben nem mindig a jó győz a rossz felett - lásd NER és 10 éve tartó elvetemültség Magyarországon.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Deák-Sárosi...te vagy a kép meg a fogalomzavar...Szülőhazádba Romániában lehet hogy ti nem értitek a mesét...de otthon okoskodj román paraszt!!! Qrva sokat képzeltek magatokról hogy minden magyar dologba beleugattok...főleg egy ilyen senki ,mint te...Lázár Ervinnek még a cipőfűzőjét sem köthetnéd be!!!
ómió
Efftársilag mindegy is az! Csak ártson!
Aki Én
@ómió: ...akkor te ezen nevelkedtél? Vagy más ártott ennyire? Bántottak gyerekkorodban, amikor még dübörgött a szoci, és orbán is csak álmodozott ifjú kommunistaságáról?
Aki Én
Hallani egy ideje, hogy a könyvterjesztést is leakarják nyúlni. Gondolom ennek az előjátéka lehet ez.
Majd jön a ,,majd mi rendet teszünk ebben a fertőben" című.
kereső
Ezt a barmot ugyan honnan szalajtották? Ezt leirni? Érti -e ő legalább, amit leirt? És ez Phd???

"Léteznek tehát ilyen hasznos idióta írók és olvasók, akiket a konzumidiótákat kitermelő gazdasági háttérhatalom fel tud használni saját céljaira. Akik még vagy már nem értek el a formális műveletek szakaszába, illetve a kritikai reflexiónak egy szintjére, vagyis az arányosság és a fokozatosság józan paraszti ésszel is belátható állapotába, azokkal bármi elfogadtatható, még az is, ami a saját érdekükkel szemben áll."
kereső
Na ez is egy migráncs:Deák-Sárosi László (Deák László) (Székelyudvarhely, 1969. október 18. –) magyar költő, filmesztéta, klasszikus gitáros
És ezek osszák itt nekünk a hülyeségeiket, jó pénzért.
sokanvagyunk
Gyerekek, ha akartok igazi mesét olvasni, olvassatok választási pártprogramokat.
Sziszifusz
A következő célpont a "Micimackó" mivel nem tudni, hogy fiú e vagy lány.
Nincs mese, megindult az offenzíva, a könyvkiadás feletti uralomért. Először illibernyák módszerekkel "hazavágni", majd jutányos áron mindent megszerezni.
Nyírfa
Hűha! Elvileg elég lenne legyinteni: Magyarságkutató Intézet, de olvasva ezt , a gyermekek fejlődésért aggódó irományt, csak fogom a fejem.
Ez az ember a fekete-fehér, a jó-rossz igazságát akarja beleszuggerálni a a világra még nyitott kis buksikba, mintha a világ, az élet nem maga lenne a mozgás, a változás folyamata. Mintha nem lennének átmenetek, árnyalatok, rugalmasság, hajlékonyság, csak merev, rigid tanokhoz kötött, mesterségesen létre hozott szabályosság.
Uram, az élet nem ilyen. Az Ön "szellemi" vagdalkozása tele van téves állításokkal , amelyeket nem átall biológiai , pszichológiai tanok mögé bújva kinyilatkoztatni, ezzel végletesen hiányos műveltségének tanúbizonyságát adva.
A fantázia teremtő, színes, válaszokat kereső, de mindenekelőtt kérdéseket feltevő világát pedig hagyja a gyermekekre és a gyermeki énjükre még emlékező felnőttekre.
SystemError
Orbán azért kiadta most rendelesen a média elterelési parancsot a náci patkánykáinak. Ha szarul áll a széna, akkor kicsit megy cigány, zsidó, buzi röfögés és amíg azon mindenki háborog ilopja mindenki szemét. Ahogy öregszik egyre jobban látszik rajta, ami az apja arcvonásain is.. Na most ilyen etnikai háttérrel különösen 1G!
Qqberci
Nem lehetne ezt az egész Agyarságtutató bűnbandát bezárni valami félreeső helyre?...
nemkati
Ezt a kártékony embert (0rbán) már rég el kellett volna zavarni, így is rengeteget ártott a magyarságnak. Mivel az ilyen mamelukok mint ez a Deák-Sárosi, feladatuknak érzik 0rbánhoz és beteg elméjéhez simulni - és sajnos nagyon sokan vannak ilynek.

A Meseország mindenkié nem az LMBTQ-érzékenyítésre, hanem mindenféle mássággal, sőt, mindenféle sérültséggel élőkkel kapcsolatos érzékenyítésre szánt mesekönyv, nem kéne már erről ennyit hazudozni és a melegségre kihegyezni. Az meg, hogy "aki nem ért egyet a könyv ideológiájával, fizikai fenyegetéseket is kaphat", csak féligazság, mivel aki meg egyetért, az már kapott is komoly fenyegetéseket!

Lázár Ervin pedig arra vezeti rá az olvasóit, hogy nem csak a tündérmesék léteznek, hanem bármilyen élőlény, akár egy féreg is lehet mesehős, és bizony az életben nem mindig a jó győz a rossz felett - lásd NER és 10 éve tartó elvetemültség Magyarországon.
RonaGyuri
ez jellemző a Magyarságkutató Intézet -re!!! =))
ómió
@Aki Én: "Mindössze" ismerem a mocsokbolsi fajtátokat! Bár ne ismerném!
Nyírfa
@kereső: 13.09, 13.11

Kritikai reflexió! :) Előbb az önreflexióra kéne fókuszálnia, ha már belekontárkodik a pszichológiába.
És tényleg vérlázító, amit a határon túliak megengednek maguknak, akkor is, ha már áttelepültek, akkor is, ha még nem, de lehetőleg ne is jöjjenek, mert számomra megtestesítik a modortalan, hívatlan vendég modelljét: beállítanak vacsora közben, letelepednek az asztal mellé, vesznek maguknak a tálból, mintha az övék lenne, majd lekicsinylően közlik a háziasszonnyal, hogy a főztje ehetetlen.
Nessy
Mi köze a "magyarság kutatásnak" Lázár Ervin meséihez? Vagy nem találtak még kiadót a saját "meséikhez", és most irigykednek? Ezek szerint most minden mesekönyvet el fognak olvasni, és ha egy mondat nem felel meg a harmatos lelküknek, ledarálják, széttépik?
Segítek! A könyvek 451 Fahrenheit fokon égnek! (Bradbury)
Aki Én
@ómió: Én nem azonosítom magam ezzel, de értem, hogy te ismered. Már hogy ne ismernéd...
surdilloFUJT
@ómió: BUZIK GYÖNGYE,AZ ERDÉLYI BARNAMEDVE húzzon a himbilimbijére,hogy "nyeregben "érezd magad!
vitriol
Hiába, na! A megoldás az, hogy teljesen új meséket kell kitalálni az "Egyszer volt, többször se lesz királyfiról". Ezeket aztán összegyűjtve ki lehetne adni "Dúró Dóra Darálója" címmel.
csak úgy....
@vitriol: ifjusági regényt is darálhatna a dóri: orbán viki kalandjai huckleberry lölövel
ómió
@Aki Én: Te nem kell, hogy azonosítsd magad az "eszmétekkel"! Azonosítanak azzal téged a kommentjeid! Még, ha időnként másra hazudnád is az "összefüggést"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.