A “WHO és én sem ajánlom a gumikesztyű használatát tömegközlekedési eszközökön. Inkább fertőtlenítsenek. Hamis illúziót kelthet a gumikesztyű használata” – mondta Müller Cecília pénteken operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Járványügyi gócpont alakult ki egy tiszaújvárosi építkezésen, 1717 elvégzett koronavírustesztből 242 pozitív lett. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház felkészült a betegek fogadására, a városból egy embert ápolnak az intézményben

- közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília a sok tiszaújvárosi koronavírus-fertőzöttel kapcsolatban elmondta, a vizsgálatok során 173 embert nyilvánítottak a hatóságok szoros kontaktnak.

Az emberek elkülönítése a szálláshelyeken megtörtént, a cél, hogy ne vigyék be innen a fertőzést a városba

- emelte ki.

Közölte, a járványügyi bevetési egység azonnal megkezdte a helyszínen a munkát, a honvédség pedig megkezdte a terület fertőtlenítését.

A szakember hozzátette:

a járványra már hetek óta a közösségi terjedés a jellemző, tehát bárki, bárhol elkaphatja a fertőzést, azonban ennek ellenére gócpontok, "esethalmozódások" kialakulhatnak. A tiszaújvárosi helyzet is ilyen.

Beszélt arról, hogy csütörtöktől új, dinamikus adatszolgáltatást nyújtanak a kórházak a járványhelyzetről. A pandémia második hullámában fontos a naprakész információk begyűjtése a szükséges intézkedések, a védőeszközök eljuttatása és a kórházak kijelölése miatt – mondta Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet arra, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, és a beteg állapota középsúlyosból rövid idő alatt súlyossá válhat. Továbbra is azt kéri, ha bárki bármilyen – a fertőzésre utaló – tünetet észlel magán, jelentkezzen a háziorvosánál, hogy elvégezzék nála a laboratóriumi tesztet.

Az országos tisztifőorvos elmondta,

megtörtént a koronavírusról szóló nemzeti konzultáció kiértékelése, amelyből kiderült, hogy a lakosság a legnagyobb arányban a maszkviselésre irányuló intézkedést támogatta, amely egybecseng a járványügyi intézkedésekkel és szabályokkal.

Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy lenne olyan "levél", amelyben arra kérnék az orvosokat, hogy többször is használják az FFP2 maszkokat. Müller Cecília elmondta, a kórházparancsnokoktól rendszeres jelentést kapnak az egyéni védőeszközök mennyiségéről. Jelenleg minden intézménynek kétheti tartaléka van ezekből.

Arra a felvetésre, hogy az iskolákban eltérően használják a járványprotokollt, Müller Cecília azt mondta, a köznevelési intézményeknek kiadott előírás tartalmazza a szabályokat és ajánlásokat.

De ezzel együtt minden intézményben a helyi viszonyokra alkalmazva kell meghozni a szükséges intézkedéseket. "Általában azt lehet mondani, hogy egy osztályközösség hasonlóan bírálandó el, de ez sem jelenthető ki minden esetben" – mondta.

Az adott iskolára vonatkozó aktuális járványügyi intézkedések attól függenek, hogy a hatóság kit minősít szoros kontaktnak -

jelezte.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi adatok ismeretében a hatóságok kézben tartják-e a járványt, az országos tisztifőorvos igennel felelt. Közölte:

minden fertőzésgyanús esetet kivizsgálnak, és aki rászorul, megkapja a kórházi ellátást a kijelölt intézményekben.

Szintén kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy

a tömegközlekedési eszközökön nem ajánlja a gumi- és más kesztyű használatát, sokkal célravezetőbb a gyakori kézfertőtlenítés.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy akit koronavírus-fertőzéssel kezeltek kórházban, hazaengedése előtt ajánlott, hogy a PCR-tesztet végezzenek el nála. Ha egyéb betegség miatt volt kórházban valaki, akkor nincs szükség PCR-tesztre.

A járványügyi adatokról elmondta, 1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 35 222-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 15 beteg, így az elhunytak száma 913-re emelkedett.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elhunytak között többen többféle krónikus alapmegbetegedésben szenvedtek, és öt embernél vírusos tüdőgyulladást neveztek meg halálokként, tehát – mint mondta – a közvetlen halálok koronavírusos megbetegedés volt.

Kórházban 993 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: MTI, 24.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
a tömegközlekedési eszközök fogantyúin minen előfordul. a szaros, hugyos kéz, a szétkent takony, a frissen otthagyott prosti nunájának tripperes váladéka, és a friss nátha váladéka(is)
namost a who lehet hülye, de kegyed ne kövesse azokat a barmokat...

igenis kell a kesztyű...tessék felszállni egy buszra, aztán meglátja kinek milyen a keze.
jóreggelt kívánok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Pálinkás Pál: akkor te az a nyugdijas típus,kit a semjénnel köll kilövetni! ?
csak így tovább !
Pálinkás Pál
@csak úgy...: no...azért annyira még nem vagyok öreg...semjén meg legjobban tenné ha saját magát lőné le...:)
jesz
tisztelt főorvosasszony!
Nézzen körül a kesztyűkínálatban...azt hiszem le teccett ragadni valami gumikesztyűnél...a tömegközlekedéssel elmennek az emberek a piacra, használják a wc-t, kézmosás nincs...aztán felszállnak újból a villanyosra..se kézmosás, se fertőtlenítés
Például holnap az mdf piacon érdemes lenne ellenőrizni a wc -t, és környékét.
csak úgy....
@Pálinkás Pál: akkor dúrr neki szerintem is!
Lepényleső
...kivéve persze a focimeccseket,s mindent amit a fydes megszerveztet? Na ezen kívül fertőz mindig és mindenhol?
Járványügyben a lakosság tudja mi a teendő,összecseng a lakosság és a szakértő? Mese ez,vagy meglepő?
Lepényleső
Várható akkor hogy a közeljövőben kötelező lesz mint a maszk esetében volt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.