Vigyázzunk az idősekre!

Koronavírus: Ezt az elképesztően fontos figyelmeztetést adta ma Müller Cecília

Egyértelműen a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakasza figyelhető meg Magyarországon, amelyben kiemelten ügyelni kell az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre – mondta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Müller Cecília emlékeztetett, az elmúlt 24 órában 1374 esettel nőtt az igazolt fertőzöttek száma és 20 állampolgár hunyt el a vírussal összefüggésben.

Kiemelte: 1174-en szorulnak kórházi kezelésre, 110-en vannak lélegeztetőgépen, ami jelentős és folyamatos emelkedést mutat.

A tisztifőorvos elmondta, az elhunytak mind 60 év felettiek voltak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek.

Nagyon fontos, hogy ne lazuljon a védekezés, továbbra is ki kell tartani a maszkviselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés mellett, az idősekre, krónikus betegekre pedig különösen vigyázni kell – húzta alá Müller Cecília.

Hangsúlyozta, hogy a járványban eddig elhunytak több mint 50 százalékánál azonosítanak valamilyen szív- és érrendszeri betegséget, valamint számosan szenvedtek daganatos, vagy valamilyen anyagcsere megbetegedésben, például cukorbetegségben.

Számukra különösen magas kockázatot jelent a koronavírus, ugyanis sok esetben szorulnak kórházi kezelésre, amelynek során lélegeztetőgépre is kell kerülniük – tette hozzá.

A tisztifőorvos nagyon fontosnak nevezte, hogy a koronavírusból otthon gyógyulók ismételten jelezzenek háziorvosuknak, amennyiben romlik egészségi állapotuk, például nehéz légzést, magas lázat tapasztalnak.

Súlyosabb tünetek esetén mindenképpen igénybe kell venni a kórházi kezelést, mert az úgynevezett középsúlyos állapot nagyon gyorsan változhat, és akkor már intenzív terápiára van szükség – mondta.

Müller Cecília kitért arra is, hogy a PCR-tesztek száma folyamatosan nő, és továbbra is bővítik a kapacitásokat, így a tesztelést mindenkin elvégzik, akinek arra szüksége van.

Elmondta, a szociális otthonokat viszonylag jól körülhatároltan tudják védeni, ugyanakkor teljesen hermetikusan nem tudják lezárni az intézményeket, amelyek közül jelenleg 45 helyen jelent meg a koronavírus. A tisztifőorvos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az otthonok nem váltak gócpontokká, a gondozottak mindössze 10 százaléka, az ápolóknak pedig kevesebb mint 5 százaléka érintett, a 130 kórházban kezelt betegből pedig senki nincs lélegeztetőgépen.

Müller Cecília az időseket is nyomatékosan arra kérte, hogy vigyázzanak egymásra, kerüljék a zsúfolt helyeket és akár külterületen is viseljenek maszkot. Emellett fontosnak nevezte, hogy az idősek folyamatosan konzultáljanak orvosaikkal meglévő betegségeik karbantartása érdekében, és vitaminbevétellel erősítsék immunrendszerüket.

A tiszaújvárosi építkezésen kialakult gócpontról szólva elmondta, változatlanul három nagy csoportban izolálták az érintetteket.

Megjegyezte, dinamikus, órára pontos adatszolgáltatást várnak a kórházaktól, hiszen nagyon fontos tudniuk az intézmények leterheltségét, kapacitását.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, továbbra is az a céljuk, hogy a kórházakban mindig legalább kétheti védőfelszerelés álljon rendelkezésre.

Forrás: MTI

Kép: kormany.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Mindenki vigyázzon magára- ahogyan tud, mert ettől az operett törzstől, meg a kormánytól nem számithat semmiféle segitségre. Elérte az ország a "szúrési kapacitás" maximumát- ezért aztán csökkken az esetszám. Komolyan mondom, megáll az eszem. Cecile, nem azzal kellett volna tölteni a nyarat, hogy fel-és visszaszerveznei az általatok lerombolt járványügyi hálózatot, és laborokat? Milyen tiszti főorvos vagy te? Tudjuk, semmilyen- miattad fognak meghalni olyanok is, akiknek még nem kellene.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nevemnick
@Giovanni Alba: nem a Fridi, hanem a Fábry. :)
Giovanni Alba
@nevemnick: Köszönöm! Úgy látszik keverem, és ebből meg az látszik, hogy nem nagyon érdekelnek. Most hogy mondod, tényleg Fábry, aki úgy poénkodott, hogy úgymond megtisztítja Gyurcsány arcképét, és más nem lévén kéznél, egy jó nagyot ráköpött, miközben vigyorogva figyelte a hatást.
nevemnick
@Giovanni Alba: az a két adásból, amit láttam tőle, ennyi ragadt meg. Nem foglalkoztam vele évek óta, lehet, hogy már nincs is műsora.
kissé felnőttem
@karma1: A stadionok voltak fontosabbak nem az emberek mert ahogy a számitógépre kerültek az adtaink lehetett volna célirányosan dolgokkal foglalkozni. Nálunk pl az előző orvos 10 éve nyugdijas. Az oldalon ma is az ő rendelési ideje van erre sem értek rá hát akkor ránk?
az ágycsökkentés meg az elvándorlás meg a beteg széf. aztán ?
az illetékeseket nem zavarta, akkor ma és holnap itt mit várhatnánk, kánaánt ?.ezektől?
300 év kéne nekik erre is? A saját nyugdijukat bebiztositották a bérükkel ezt meoldották. a tőbbi nem számit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.