Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják – írja a HVG. Az orosházi központú választókerület országgyűlési képviselője nyolc és fél évi fegyházbüntetést is kaphat, valamint az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzásra tett javaslatot a bíróságnak arra az esetre, ha Simonka elismeri a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről. Ezt a fideszes politikus az előkészítő ülésen és a mostani tárgyaláson sem tette meg.

A januári előkészítő tárgyalás után kedden megkezdődött a költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt Simonka György büntetőperének érdemi része – számolt be a 24.hu és a HVG. Az első tárgyalási nap délelőttjén az első- és másodrendű vádlottakat hallgatta volna meg a bíróság, de ők nem kívántak vallomást tenni. Délután a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője harmadrendű vádlottként állt a bíróság elé, és

ezúttal nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fényképfelvételek készüljenek róla.

Ezt azzal indokolta, hogy a média komoly nyomás alá helyezte őt és a családját. 

A politikus egyben közölte, a nyomozás során tett vallomásait fenntartja. Azonban a vádirat vonatkozásában egy másik vallomást nyújtott be, amit a bíró olvasott fel. Ebben lényegében mindent tagadott, amit a vádirat a terhére rótt. Úgy vélte,

olyan személyek vallomásán alapulnak a vádirat, akik az ügyészséggel kiegyeztek, a mentesülésük miatt mondták azt, amit kellett.

A dokumentumból egyebek közt kiderült még, hogy Simonka szerint

- a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett,

- nem vezette bűnös szándék sem a vállalkozások alapításánál, sem vezetésénél,

- a kétezres évek közepén nem is reménykedhetett támogatásban, mert baloldali kormány volt hatalmon,

- a termelőszövetkezetek létrehozását a gazdasági válság indokolta,

- a 2000-es években vállalkozó volt és őstermelő, családi vállalkozásokat működtetett, továbbá tanácsokat adott más vállalkozóknak, de a döntést egyetlen esetben sem ő hozta,

- minden beruházás a tészek működését szolgálta, túlárazásról nem tudott,

- hamis az az állítás, hogy pénzeket osztottak vissza,

- nem az ő utasítása alapján történt a közös védekezési stratégia kialakítása,

- a vádiratban szereplő beruházások megvalósultak, és azokat szakszerűen végezték el

A politikus beszámolt arról is, hogy vádlott-társai közül többeket hogyan ismert meg, illetve hogy velük milyen kapcsolatban áll.

Kitért feleségére, és unokahúgára, akik szintén vádlottak.

Mint írta, önállóan végezték a tevékenységüket, ő pedig semmilyen törvénytelen vagy szabálytalan dologról nem tud munkájukkal kapcsolatban. Simonka írt arról is, hogy miként került kapcsolatba az ügy koronatanújával és csapatával, aki korábban a szintén becsődölt Mórakert TÉSZ esetében is adott tanácsokat.

A januári, előkészítő tárgyaláson Simonka szintén az ártatlanságát hangsúlyozta, és akkor azt is mondta, hogy 100 tanút szeretne meghallgattatni a bíróságon. Korábban a büntetőper több vádlottja beismerte bűnösségét, és elfogadta az ügyészség által indítványozott büntetést.

A vád szerint Simonka György és társai 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forintot csaltak el egy bűnszervezetben. Társaival arra specializálódtak, hogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igényelhető állami támogatásokat átláthatatlan céghálókon keresztül számtalan trükkel lenyúlják.

Forrás: HVG, 24.hu

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@NKF: Csak azok a léptékek is ugyanúgy összehasonlíthatóak lennének. Mert a lopás valóban ment, de egyetlen ellenzéki vezető barátja se lett négy év alatt az ország (hivatalosan) leggazdagabb embere. Ahogy egyiknek a veje, lánya se növesztett a papa/após regnálása alatt ""százlábat"". És a lány barátnője se diszponált milliárdok felett.
És ez a felsorolás még így mehetne tovább napestig.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Így jár aki korpa közé keveredik, és megkajálják a szia röfiKÁK!
namihami
Kifizeti az elmaradásait a megfelelő személyeknek. Aztán a per kicsit elhúzódik és 2040-re kiderül, hogy olyan ártatlan, mint a maszületett bárány.
Ha nem fizet, akkor 2 hét múlva megkapja a jogerős 30 éves fegyházát.
Cicamama55
Ez tévedés lesz! Soros szennyezhette be ezt a becsületes, jóra való embert! :(((
yazo64
Ezt az ártatlan nézést... mint a kutya amikor becsinál... hol a kaki szájmonka?
NKF
A komcsiknál is ment a visszaosztás.Most ugyanúgy.Minden megyében ez a helyzet.Sajnos.
Hisztek még a mesékben?
namihami
@NKF: Csak azok a léptékek is ugyanúgy összehasonlíthatóak lennének. Mert a lopás valóban ment, de egyetlen ellenzéki vezető barátja se lett négy év alatt az ország (hivatalosan) leggazdagabb embere. Ahogy egyiknek a veje, lánya se növesztett a papa/após regnálása alatt ""százlábat"". És a lány barátnője se diszponált milliárdok felett.
És ez a felsorolás még így mehetne tovább napestig.
simmering73
@NKF: Ezt az iparszerűen végzett országrablást összehasonlítani a szocialisták (kommunisták a fideszben ücsörögnek) lopásával, súlyos amnéziára utal.
csak úgy....
,hogy a polt nyomja rá az ártatlan billogot.
SystemError
Ezt a beszart óvodás fejű színjátékot, amit előad...:)
NKF
Ali Babának negyven rablója volt.850 milla ,ilyen van minden megyében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.