Közép-Európa felértékelődik, felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, és az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Kidricevóban, a Pince-Cirkovce elektromos távvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén.

Orbán: Amikor egy nép úgy dönt, hogy összeköti magát egy másik országgal, ahhoz kell némi bizalom

Orbán Viktor magyar és Janez Jansa szlovén miniszterelnök könyökérintéssel köszöntik egymást a 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték alapkőletétele előtt Kidričevóban 2020. október 14-én. A tervezett távvezeték a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része, a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében. A távvezeték létrehozza az első államközi kapcsolatot a magyar átviteli hálózattal, növeli a szlovén villamosenergia-rendszer, az átviteli hálózat és az import átviteli kapacitás megbízhatóságát, és előre nem látható események vagy működési problémák esetén javítja az ellátás megbízhatóságát. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kifejtette: arról olvasott 2010-es évek elején írt könyveket, hogy milyen lesz a 2010 és 2020 közötti évtized. Azért olvasta ezeket, hogy megértse, "az emberi elme előrejelző képességének hol vannak a határai".

Ezekben a könyvekben nem szerepelt a Donald Trump-féle amerikai fordulat, a Brexit, a migrációs válság és a járvány sem.

Mindez jól mutatja, hogy "csínján kell bánnunk, ha történelmi távlatban akarjuk valaminek a jelentőségét megjósolni" – mondta.

Mindazonáltal amit most itt csinálnak, be fog kerülni azokba a történelemkönyvekbe, amelyeket majd a 2020-2030 közötti évekről fognak írni.

Itt ugyanis nem egyszerűen csak egy energetikai összeköttetésről van szó, hanem "két fontos ország közötti, fontos pillanatban megvalósuló összeköttetésről" – jelentette ki.

Orbán Viktor azt mondta:

Közép-Európa felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába.

Már régen nem a német-francia tengelyről szól csak az EU, Nyugat-Európának a közép-európai országokkal kialakított kapcsolata legalább olyan kulcskérdés, mint a német-francia kapcsolat – mutatott rá.

Úgy látja, az egész közép-európai térség felértékelődik, és ha egy térség felértékelődik, akkor ott a nagy és erős országok befolyást próbálnak szerezni, így a fontos országok és térségek geopolitikai játszmák színterévé is válnak.

"Ilyenné lett a mi térségünk is" – tette hozzá.

A kormányfő szerint ma Közép-Európa éppen a felértékelődése miatt geopolitikai játszmáknak is a színtere. Ezt természetesnek kell tekinteni, ez nem egy probléma, hanem egy jó jel, hogy ez a térség fontossá vált – vélekedett.

Hangsúlyozta:

a geopolitikai játszmáknak Közép-Európában, de talán az egész kontinensen az energiapolitika "kitüntetett terepe és eszköze".

Kitért rá: amikor most összekötik a két ország villamosvezeték-rendszerét, megindítják az ehhez szükséges beruházást, akkor a geopolitikai játszmákban megerősítik a pozíciójukat. Ha sikerülne megegyeznie Szlovéniának Magyarországgal a gázvezetékrendszerről, annak szintén lenne geopolitikai jelentősége – fűzte hozzá.

Megjegyezte: ha sikerülne a vasúti összeköttetést a két ország között kapacitásában jelentősen megnövelni, annak is lenne geopolitikai jelentősége.

Orbán Viktor elmondta: mindez a két ország önállóságát, szuverenitását, a térség erejét növelheti, és a geopolitikai játszmákkal szemben is védettebbé tudnak válni, jobban érvényesíthetik saját érdekeiket.

Hangoztatta:

ami most itt történik, az közös, szlovén és magyar érdek, és egyben közép-európai érdek is.

Amikor egy nép úgy dönt, hogy összeköti magát egy másik országgal", ahhoz kell némi bizalom, különösen ha olyan létfontosságú eszközt kötnek össze, mint a villamosenergia-ellátás

- mondta.

Emlékeztetett: Magyarországnak speciális történelme van, hosszú ideig inkább bizalmatlanság vette körül, sok energiát kellett arra fordítania, hogy bizalmi viszonyt alakítson ki a szomszédjaival. Ez változó sikerrel jár, vannak országok, amelyekkel a kapcsolatok nagyon jól állnak – vélte.

Úgy látja, Szlovéniával lemaradtak, "a két nép nem nagyon vett tudomást egymásról", egymást nem zavarva próbálta élni az életét az elmúlt 20-30 évben.

De "ez nagy luxus", mert ha van két nép, amely bizalmi viszonyban is lehetne egymással, összekapcsolhatja az erőforrásait, mind a két nép előrébb jut – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint azonban bizalmat építeni nem könnyű, és hosszú évekig kell energiát fektetniük ebbe a munkába, hogy a két nép között meglegyen az a bizalmi alap, hogy ilyen stratégiai beruházásokból újabbakat tudjanak létrehozni

- mondta.

Kiemelte: ez az összeköttetés a legnagyobb szlovén-magyar projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt, a szlovén-magyar barátság és bizalomépítés zászlóshajója. A magyar kormány teljes mellszélességgel áll e projekt mögött – jelentette ki.

Azt mondta: remélhetőleg ez a beruházás ráébreszti a két országot, hogy sokkal közelebb van egymáshoz, mint gondolni szokták.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ma a gáz Európában Magyarországon a legolcsóbb, és a villamosenergia ára a magánfogyasztóknak a második legolcsóbb. Fontos, hogy az energiarendszer lendületben legyen, rugalmas legyen, összekapcsolt legyen – közölte.

Kitért rá:

gyakran konzultál a vírushelyzet alakulásáról szlovén kollégájával, és sokat tanulhatnak egymástól.

Még mindig felszálló ágban van a járvány, de védekeznek – mondta. Hozzátette:

a számok tekintetében az egyik legjobb európai védekezés a szlovén, és egyelőre Magyarország is a jobban védekező országok közé tartozik.

A kormányfő hangsúlyozta:

győzni akkor fognak, ha lesz vakcina, de az nem holnap lesz, és addig a pillanatig el kell vezetni az országokat.

Jobban tudják teljesíteni ezt a kötelességüket, ha együttműködik a két ország a járvány elleni küzdelemben is, Szlovénia eddig is számíthatott Magyarországra, és "mi is számítottunk mindig Szlovéniára" – fogalmazott.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
ocsmâny vigyort megint elkapta az egérláz, elefántnak hiszi magát.
habár, ha így hízik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
,,Mindazonáltal amit most itt csinálnak, be fog kerülni azokba a történelemkönyvekbe, amelyeket majd a 2020-2030 közötti évekről fognak írni"

Merem remélni, hogy nem ez lesz a főtéma a történelem könyvekben... ;D
sgl
ocsmâny vigyort megint elkapta az egérláz, elefántnak hiszi magát.
habár, ha így hízik!
justhpeter
Minél sűrűbben beszél, annál nagyobb zagyvaságot hord össze.
Nessy
Már lassan utoléri Fidel Castrót a beszédeinek a hosszúságában!
tudode
Kötögetünk, kötögetünk, miközben utolsókként ballagunk szinte minden szinten
.
------ Nagyot zuhant a magyar gazdaság teljesítménye
hu.euronews.com/2020/08/14/nagyot-zuhant-a-magyar-gazdasag-teljesitmenye.
.
Dicsekszik, vagy panaszkodik, miközben
.
----- Orbán: Magyarország megáll a saját lábán, nincs szüksége más pénzére
propeller.hu/itthon/3323519-orban-magyarorszag-megall-sajat-laban-nincs-szuksege-mas
----------------------------------------
.
Háát! A bizalom megérne egy misét, ami vót nincs, fene bánja!
Nyírfa
És már megint a nép, a NÉP , az istenadta, hát, nem, Vktor. Nem bújsz mögénk, a mi nevünkben Te semmit nem kötsz össze.
Egyébként is csak a bankszámládat kötögeted, amíg a nép, és tényleg a NÉP rá nem csap a mohó mancsodra.
Béla333
Ma olvastam a Facebook-on:

"ORBÁN SZAKADÉKBA VEZETTE MAGYARORSZÁGOT
EURÓ árfolyam = 362 forint
GDP csökkenés = 14,5 %
Új MUNKANÉLKÜLIEK = 420 ezer fő
INFLÁCIÓ = 4 % (a legmagasabb az EU-ban)
KÖLTSÉGVETÉSI hiány = 1837 milliárd forint
ÁLLAMADÓSSÁG = 30838 milliárd forint
Ekkora méretű gazdasági katasztrófára Magyarországon még soha nem került sor békeidőben, csak kizárólag háborúban. A "vezénylő tábornok" elbukott."
kereső
Ezek szerint a "nép" döntött úgy, hogy összeköti magát az oroszokkal, és a kinaiakkal,Csupán a "bizalom"-ra alapozva.Pedig a nép már nem egyszer megszivta ezt a fajta "bizalmat".
creativehun
"az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik" Ez a retardált majom tényleg ennyire debil?
kereső
@Béla333: A vezénylő tábornok él és virul, és még ezek után késziti elő a finomabbnál, finomabb falatokat a NER tálkájából.
Nyírfa
@kereső: Élni él, de tábornokként ez már az utolsó vacsorája lesz.
kereső
@Nyírfa: A NER már "önjáró"- bizonyitja a kirúgott szegedi professzor. Az az utolsó vacsora álom messze van.
Nyírfa
@kereső: A németek - a nácik - akkor is pusztítottak, házról házra gyilkoltak, amikor már tudták, hogy a háborút elvesztették.
Ez a veszettek megoldása, és Orbán közéjük tartozik.
simmering73
Ha jóslatokra vagy kíváncsi, olvass Nostradamust.
advocat
Azért mert két "villanyvezetéket" összekötnek, még nem egy világraszóló esemény. De lehet dumálni, hogy milyen f..k vagyunk!
ibn Said
@Béla333: ma, 18:22

Jó...De a "szemkilövető Gyurcsányt" kihagytad, mert ugye az "emúlt 10 év..." akkor volt csak igazán szakadék szélén az ország!
fck u
Orbán: Amikor egy nép úgy dönt, hogy összeköti magát egy másik országgal, ahhoz kell némi bizalom

A II. világháború hadviselő felei a két fő tábor egyikéhez tartoztak: vagy a tengelyhatalmakhoz, vagy a szövetségesekhez. A tengelyhatalmak három fő tagja Németország, Olaszország és Japán volt. Együttműködésük alapját két közös cél jelentette: 1) katonai hódításon alapuló, az I. világháború utáni nemzetközi rendet felülíró területi terjeszkedés és birodalomépítés; valamint 2) a szovjet kommunizmus lerombolása vagy hatástalanítása.

Magyarország 1940. november 20-án, Románia pedig november 23-án csatlakozott a tengelyhatalmakhoz. Szlovákia - melynek Németországtól függött „önálló” államként való fennállása politikailag és gazdaságilag is - november 24-én követte a példájukat. Bulgária 1941. március 1-én, Jugoszlávia március 25-én csatlakozott a tengelyhatalmakhoz.

encyclopedia.ushmm.org/content/hu/article/axis-alliance-in-world-war-ii-abridged-article

Orbán háborús retorikát alkalmaz minden szinten, irracionális mértékben fegyverkezik, és sokakban újra keltette és fenntartja a reményt a határok átrajzolásához, a területi terjeszkedéshez.

Konzekvencia?
Van?
Nincs?
ómió
Bizony, efftársak, ez nem a proletár internácizmus!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.