Eddig 44 ellátott és 11 dolgozó, vagy kontaktszemély PCR tesztje lett pozitív a kiskunfélegyházi Csanyi úti idősek otthonában.

Az igazgató múlt pénteken a Félegyházi Közlönynek azt mondta,

összesen 44 ellátott és 11 dolgozó vagy kontaktszemély tesztje lett pozitív, a demensrészlegen van a legtöbb fertőzött.

Valószínűleg egy tünetmentes konyhai dolgozó vitte be a koronavírust a Csanyi úti idősek otthonába. 

A fertőzöttnek bizonyult idősek közül hárman meghaltak. Mindnyájan 80 év felettiek voltak, és alapbetegségekkel küzdöttek. A fertőzés miatt be kellett zárni a konyhát, és „mivel a fertőzöttekkel kontaktban álló munkatársaknak is karanténba kellett vonulniuk, egyszerűen nem volt, aki dolgozzon”. A központi önkormányzati konyha vette át a feladatokat, a karanténba került sofőrök helyett pedig a mezőőrök dolgoztak.

Nagyon megnehezíti a dolgunkat, hogy sok munkaerő kiesett a rendszerből a kontaktkutatások következtében elrendelt karantén miatt is. Túlzás nélkül mondhatom, hogy emberfeletti munkával tudjuk ellátni a feladatainkat. Iszonyatosan nagy teher van a dolgozókon lelki és fizikai értelemben egyaránt

- nyilatkozta Gálig Erzsébet intézményvezető.

Hozzátette:

A dolgozók megfelelően el vannak látva védőruhával, nagy hangsúlyt fektetünk a higiéniás előírások betartására. A pozitív teszteredménnyel rendelkezők szoros megfigyelés alatt állnak, számukra izolációs szobát tartunk fenn, az egyágyas szobában élők pedig a saját környezetükben maradnak. Rendszeres a testhőmérséklet-mérés, magasabb láz, gyengeség esetén kórházba küldjük a beteget. Mi egy idősotthon, és nem egészségügyi intézmény vagyunk, súlyosabb állapotú beteg ellátásához nem tudunk biztonságos hátteret nyújtani, ezért kénytelenek vagyunk őket kórházba utalni. A nem fertőzött lakókat is arra kérjük, hogy mindenki maradjon a szobájában. Ezt a demensrészlegen nehéz megvalósítani, nem véletlen, hogy onnan van a legtöbb fertőzött.

A 444 megkereste az egyik elhunyt lakó lányát, aki a lapnak mondta, szeptember 28-án érkeztek meg a pozitív teszteredmények.

Aznap este tudta meg telefonon, hogy az édesanyját a többi lakóval együtt a kiskunhalasi kórházba, majd október 1-jén a helyi börtön területén felépített járványkórházba szállították.

Úgy tapasztalta,

az idősotthonban tényleg mindent megtettek a lakók védelme érdekében.

Azt viszont nehezményezi, hogy

az önkormányzat több mint egy héttel a pozitív tesztek után közölt erről bármit nyilvánosan.

A 444 emlékeztet, hogy Csányi József polgármester október 7-én arról posztolt, milyen sikeresen kezelte a város a gazdasági válságot:

Tisztelettel jelentem, erre az évre megnyertük a meccset: Kiskunfélegyháza Város – Válsághelyzet: 1-0.

Keddi adatok szerint az országban 52 idősotthonban van jelen a vírus, és 640 fertőzött gondozottról tudnak.

Forrás: 444, felegyhazikozlony.eu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.