Szerintük a tanköztársaságot nem lehet betiltani.

Az SZFE hallgatói szerint az illegitim vezetők gyakorlati eszközökkel is veszélyeztetik az oktatást – írja a 24.hu.

A tanköztársaságot betiltani nem lehet. Feltételeit rajtunk kívül senkinek sem feladata biztosítani. Ez egy eszme, melynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő. Nincsenek vezetők és nincs képviselet. Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen. Senki sem kötelezheti lojalitási nyilatkozat tételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat.

– kezdték beszédüket a Színház-és Filmművészeti Egyetemet szeptember elején elbarikádozó és elfoglaló hallgatók a szerda délután 3-kor tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátették,

az illegitim vezetőség vizsgálatot kért az oktatási hivataltól azzal kapcsolatban, hogy megfelelően folyik-e egyetemünkön az oktatási tevékenység.

A bizonyító erejű dokumentációt az egyetemi közösség összeállította és benyújtotta – hangzott el.

Szóba került, hogy az intézményben kedd estétől szerda reggelig nem volt internet, melyről a hallgatók úgy tudják, hogy szerdától az épületekben minden este 18 órától másnap reggel 7 óráig szüneteltetik majd a wifi-hozzáférést, bár hivatalos tájékoztatást nem kaptak erről.

Miközben az illegitim vezetők a nyilvánosságban rendre aggodalmukat fejezik ki az autonómia eltiprása mellett, immáron gyakorlati eszközökkel is veszélyeztetik az oktatásunkat. Az internetelérést este 18 órától reggel 7 óráig megszüntették az épületekben, ahol ebben az időben tanórák zajlanak és olyan kollégisták készülnek a másnapi óráikra, akik ezért a szolgáltatásért fizetnek az egyetemnek.

Elhangzott még, hogy zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy a tantermekbe ne engedjék be a hallgatókat, valamint az eseményről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése érdekében megtiltották a kép-és hangrögzítést egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik.

Németh Gábor egyetemi oktató elmondta, hogy Szarka Gábor magántevékenységnek nyilvánította a tanköztársaságot, mellyel több száz ember legitim és jogszerű munkáját nyilvánította magántevékenységnek

Az SZFE nem ő, az SZFE mi vagyunk. Megnevezett két személyt, Upor Lászlót és Csernai Mihályt, mint a tanköztársaság képviselőit. A tanköztársaságnak nincsenek képviselői, ezért őket felelősként megnevezni különös gesztusnak tűnik. Ötletgazdája van, én vagyok az

– tette hozzá.

Az SZFE új vezetése kedden közleményt adott ki, melynek értelmében befejezettnek tekintik a jelenleg működő tanköztársaságot, amit a blokád bevezetésekor hirdettek ki. Hozzáteszik, ha a diákok továbbra is folytatják azt, akkor azt a vezetés már nem tekinti az SZFE részének, hanem magánkezdeményezésnek.

SZFE- kancellár: van lehetőség a további párbeszédre

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 63 oktatója által az egyetem új vezetésének írt keddi levél olyan lépés a kommunikációban, amely megnyit egy kiskaput a további párbeszédre

- mondta a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja szerdán délelőtt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

"Az oktatók levelének szellemisége és olvasata azt mutatja, hogy alapvetően legitimnek tekintik a jelenlegi helyzetet, elfogadják a kancellárt, bár a két oktatási rektorhelyettes kinevezési módját nem" – tette hozzá Szarka Gábor.

A kancellár kitért arra, hogy az oktatók a párbeszéd hiányát kérik számon rajtuk, holott – fűzte hozzá – az egyetem vezetése korábban, az október 4-én nyolc pontban megfogalmazott kezdeményezésében rögzítette: mindenről hajlandó tárgyalni, egészen az autonómiáig.

"Mi végig a párbeszéd mellett voltunk, annyit kértünk csak, hogy szűnjön meg a blokád és ne fenyegessenek bennünket. Azt gondolom, a kezdeményezés lehetősége most a másik oldalon van, de el kell fogadni a kialakult jogi helyzetet, az egyetemi vezetőket és a tanköztársaság különböző elemei már nincsenek napirenden" – mondta.

Szarka Gábor kérdésre válaszolva furcsának és szokatlannak nevezte, hogy igazgatási vezetőként nem engedik be a munkahelyére. Hozzátette: fenyegetőnek érezte, hogy amikor belépési kísérleténél megkérdezte, kivel tudna beszélni, a nagy csend volt a válasz. "Ezt az anarchikus helyzetet mindenképpen meg kell szüntetni" – jelentette ki.

A hallgatók saját intézményük ellen dolgoznak, amikor azt nem engedik működni, ami érthetetlen. A körülmények teljesen tisztázatlanok, alapvetően két nevet ismerünk, a tanköztársaságot meghirdető, vezetői posztjáról már lemondott Upor Lászlóét, illetve Csernai Mihályét, aki a HÖK elnöke. Nem tudjuk, kik vesznek részt az akciókban, az sem biztos, hogy hallgatók, mert nem ismerjük a neveket, akikkel tárgyalhatnánk. Ez egy jól felkészített, arctalan tömeg, amelynek tagjai szétzúzzák az egyetem belső működését

- jegyezte meg a kancellár.

Szarka Gábor szerint azok jártak el korrekt módon – név szerint Ascher Tamást, Enyedi Ildikót, Máté Gábort említette –, akik már a modellváltás meghirdetésekor lemondtak egyetemi állásukról. Hozzátette: ha valaki nem tud azonosulni az új helyzettel, a kuratóriummal és annak szellemiségével, akkor megteheti, hogy máshol keres lehetőséget. Kitért arra, hogy ezért keresik meg levélben az egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.

Mindenki arccal, névvel vállalja, egyetért vagy sem. Ha valaki elutasít egy legitim helyzetet, akkor annak nyilvánvalóan máshol lesz a helye. Senkit nem kényszerítünk arra, hogy velünk dolgozzon, de ha ezen az egyetemen ezt állami pénzből teszi, tanít vagy hallgató, akkor vállalja ennek kereteit

- hangsúlyozta a kancellár.

Forrás: 24.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A kancellárral ezek után beszélgessen Vidnyánszky, ők mégis egy szinten vannak. Igaz, a bányászbéka lenéz rájuk.
justhpeter
A kancellárral ezek után beszélgessen Vidnyánszky, ők mégis egy szinten vannak. Igaz, a bányászbéka lenéz rájuk.
tudode
Tárgyoéagpsam!!!
.
Nincs egyébről szó, mint a mindenreható az un. járványveszély "első hulláma/fázisa"-ra hivatkozva visszaélt az un.felhatalmazási törvénnyel, és akármilyen sarzsival vírusnak tekintve hét egyetemet, alapítványosíttatta:
.
Alapítványokba szervezi ki a kormány a felsőoktatást
.
------Egyetemek hitbizományba.
magyarnarancs.hu/belpol/egyetemek-hitbizomanyba-130584
--------------------------------
.
Ez a gyermekkori álma is a rötyipapírjának a revíziójába tartozik/hat/het:
.

------ Alkotmányrevíziót tervez Orbán (összekeverve a szezont a fazonjával, illetve a vírussal)
hvg.hu/itthon/20180608_alkotmanyreviziot_tervez_orban
------------------------------------
.
Így működik az EU bacilusa, hazájában mutálódva vírussá, és addig amíg van aki elvégzi a piszkos melót helyette, ez a Gánt-kő ki tudja hol áll meg, magyarok magyarok ellen, aki a konfrontációtól duzzad duplájára!
ómió
Igen! "Egy az eszme", efftársak! Ti meg a "rabjai"! De nem baj, hogy már 30 éve összeomlott?
balos
A családodat kéred számon csicska?
balos
Az ellenállás megszünésével,majd közmunkásokkal tőltik fel a kirugottak helyét!Ocsobb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.