„Ha valaki pofozkodni áll, abban sok minden benne van” – mondta a Telexnek Horváth Szatmár, a Szegedi Tudományegyetem volt pszichiáterprofesszora. Az orvos arra célzott, hogy Rovó László, az egyetem rektora ellen indított etikai vizsgálat mellett más is közrejátszhatott abban, hogy hétfőn azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól.

A 24.hu írta meg elsőként, hogy Rovó László hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Horváth Szatmárt, aki a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának elnöki tisztét is betöltötte. Ez a testület döntött arról, hogy vizsgálatot indít a rektor ellen, miután Rovó a gyanú szerint koronavírusosan operált.

Rovó márciusban magáncélú utazáson vett részt Tirol déli részén, Sölden mellett. Az osztrák síparadicsom volt az egyik első európai település, amit a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt lezártak, és felszólítottak minden korábban ott járt turistát, hogy vonuljon karanténba. A szegedi egyetem rektora ehelyett bement dolgozni, sőt műtött is, mielőtt kiderült róla, hogy koronavírus-fertőzött.

A Horváth Szatmár vezette csongrádi testület egyébként összeférhetetlenség miatt átadta a vizsgálatot a győri etikai bizottságnak, amely felmentő határozatot hozott az ügyben, azaz szerintük a rektor nem követett el mulasztást.

Horváth a Telexnek elmondta,

hogy az egyetem februárban meghirdette a Pszichiátriai Tanszék tanszékvezető pozícióját, amire a hat éve regnáló tanszékvezető mellett ő is pályázott, mert szerinte „látszott, hogy a pszichiátria rossz irányba megy”. A pályáztatás egy ideig párhuzamosan folyt a rektor ellen indult etikai vizsgálattal. Horváth hiába érdeklődött telefonon és köremailben is pályázata elbírásáról, azt állítja, soha senkitől nem kapott választ.

„Aztán a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor. Úgy voltam vele, hogy ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne” – mondta  lapnak.

Elmondása szerint az el nem múló feszültséggel a légkör nem kedvezett az állásának, hétfőn pedig a tanszékvezető és az egyetem jogi osztályának vezetője közölte vele, hogy azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól.

A professzort 22 pontban alkalmatlannak találták.

Ezek között szerepelt többek között, hogy Horváth az egyetem rossz hírét keltette, és az is, hogy megkérdezte, ki a tanszékvezető, holott az teljesen nyilvánvaló volt.

A rektor megállapította a közalkalmazotti létre való alkalmatlanságomat, amit különösen nehezményezek, már csak azért is, mert elmeorvos szakértő vagyok. Lehetőségem sem volt tisztázni magam

– mondta a Telexnek Horváth Szatmár.

Horváth 16 évig dolgozott az egyetemen, most viszont elmondása szerint kénytelen meglépni, hogy külföldre menjen, úgy fogalmazott:

Három gyerekem van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni.

A telex.hu a Szegedi Tudományegyetemet is megkereste az ügyben. Azt közölték, hogy "az egyik foglalkoztatottjukkal kapcsolatosan írt félrevezető, valótlan tartalmú sajtómegjelenésekkel összefüggésben” az alábbiakat közlik:

A cikkek, nyilatkozatok hamisan összemossák a jogviszony megszűnésének kiváltó okait a munkavállaló közéleti szerepvállalásával. Ezt az Egyetem határozottan és egyértelműen visszautasítja. A munkáltatói intézkedéseknek intézményünkben minden esetben alapos és megfelelően alátámasztott indokai vannak. A híreszteléseket jelen tájékoztatáson felül nem kívánjuk kommentálni

Forrás: Telex, 24.hu

Címlapkép (illusztráció): Pixabay CCo

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Évek hosszú során keresztül alkalmas volt. És hirtelen 22 pontban alkalmatlan lett.
Szerintem csak 1 (azaz egy) ponton hibázott. Vizsgálni mert egy orbáncselédet. A maradék 21 megtalálása már szimpla pártfeladat lett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
creativehun
"A híreszteléseket jelen tájékoztatáson felül nem kívánjuk kommentálni" Nem is kell kedves naracs csinovnyikok...aki nem tök hülye vagy vak...az úgy is ponotsan látja mi és hogyan zajlik ebben a "szép új" orbáni világban!
namihami
Évek hosszú során keresztül alkalmas volt. És hirtelen 22 pontban alkalmatlan lett.
Szerintem csak 1 (azaz egy) ponton hibázott. Vizsgálni mert egy orbáncselédet. A maradék 21 megtalálása már szimpla pártfeladat lett.
kereső
Ez az egész olyan végtelenül szomorú, és elkeseritő!Csodálkozunk, hogy vigan él a NER- mert végtelen számú kiszolgálója van.
Gyütt Mönt
Felségsértés, egyébként nincs itt semmi látnivaló.
moareka
Aki még itthon maradt, azokat így zavarjuk el, mert megtehetik az Orbáni csicskák, Róvó félék... Aztán kedves Kasler úr, meg tetszene mondani, kik jönnek haza a fene nagy béremelés hatására?
sokanvagyunk
Hibázott. Elmeorvosként látnia kellett volna környezetében ezt-azt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.