Parkot neveztek el és szobrot avattak csütörtökön a két éve elhunyt Demján Sándor emlékére a Fejér megyei Sárszentmihályon, ahol a nagyvállalkozó első alkalommal töltött be önálló vezetői tevékenységet a Gorsium ÁFÉSZ elnökeként – közölte az MTI-vel a Masterplast Nyrt.

Szobrot kapott Demján Sándor
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Masterplast csapata így tiszteleg az egykori "Főnök" életműve előtt – hangsúlyozták.

A közleményben a Demján Sándor nevéhez köthető fejlesztések közül kiemelték a Pólus Center, a Westend City Center, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház felépítését.

A nagyvállakozó munkássága során számos cég létrehozásánál közreműködött: az MTI adatai szerint 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGranit Csoport megalapítása. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetekezti Szövetség elnöke volt.

A kultúra támogatására 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat, a Demján Sándor Alapítvány pedig több ezer nehéz helyzetben lévő diák, egyetemista ösztöndíját finanszírozta. A budapesti városfejlesztésében betöltött munkásságáért Demján Sándor 2003 óta Budapest Díszpolgára, a kultúráért, a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi

Méltóság kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Nyírfa: Meglehetősen féloldalas a cikk. mondhatni a kicsinyes irígység beszél belőle. A '70-es években elég közelről láthattam Demján munkáját: soha senkin nem gázolt át, viszont dolgozott...
Nyírfa
@Qqberci: Ő tanácsolta Orbánnak a kínai modellt: kicsi bér, sok munka, kicsi tanulás. Soha nem bocsátom meg neki.
Nyírfa
@Qqberci: Említi a cikk is, bár nem erre helyezi a hangsúlyt. Biztosan találtam volna durvább írást, de nekem ez is tetszett.
advocat
Nekem az elszállított Károlyi szobor jutott eszembe. Jobb szobrász nem volt? Persze aki megrendelte ő fizetett. Neki ez. De lehet, hogy rosszul látom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.