„Nem a koronavírus erősödött, sajnos mi lettünk lazábbak” – Merkely Béla a Vasárnapnak adott interjújában.

Merkely Béla: egyértelműen kevésbé figyelünk a védekezésre
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, mivel az első hullám során nem volt olyan magas a megbetegedések száma, az első ijedség után a koronavírus másodszori megjelenése nem váltott ki félelmet a lakosságból, ezért most sokkal kevésbé vagyunk fegyelmezettek-

Merkely szerint az idősek azért nem kapták el a fiatalokból nagyobb arányban a vírust, mert nekik más az életvitelük, ők jobban betartják a szabályokat.

"Előbb-utóbb persze lehetetlen megakadályozni, hogy a fiatalok körében dúló járvány ne érje el az idős korosztályt. Ez csupán idő kérdése”

– figyelmeztetett.

A védőoltással kapcsolatban azt mondta, reményre adhat okot, hogy az egyik legnagyobb gyógyszergyártó cég, az AstraZeneca nagy valószínűséggel még októberben befejezi klinikai vizsgálatait, és novemberben bejelentik az első sikeres háromfázisú vizsgálatokat, azaz megindul az egyik vakcina egészségügyi hatóságok által történő ellenőrzése.

Ezeken felül még hat különböző ígéretes szer van – tette hozzá. Ha az első engedélyeket decemberben kiadják, akkor onnantól kezdve a tömegtermelés jelentő mértékben felgyorsulhat, és szerinte már csak az lesz a kérdés, hogy mennyit tudnak majd gyártani, és milyen gyorsan juttatják el világszerte az érintettekhez.

Merkely Béla szerint védőoltás nélkül csak óriási áldozatok árán tűnne el a koronavírus.

"Jelenleg több mint egymillió halálesetről tudunk, miközben az átfertőzöttség a legtöbb országban csupán 10 százalék körül van. Nálunk ennél is kisebb az arány. Hatvanszázalékos átfertőzöttség, szeropozitivitás kell ahhoz, hogy a nyájimmunitás működjön, tehát a jelenlegi 10 százalék nem elegendő ahhoz, hogy jelentősen csökkentse a fertőzések számát"

– mondta.

A Semmelweis rektora ismét felhívta a figyelmet a maszkviselés és a kézmosás fontosságára.

(vasarnap.hu)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
@Csizmás Kond: azért nem említik meg, mert említésre sem méltó...ha tényleg hatásos lenne, akkor már a csapból is csak az arról szóló hír folyna...

Még néhányat alszunk az igazi, megbízható hatású szer alkalmazhatóságáig(persze világméretekben)
Csizmás Kond
@Horizont: Nem azt mondtam...de megvizsgálhatnák...mert egy kész anyagot szerintem sokkal könnyebb bevizsgálni mint előállítani...amúgy az amit elő fognak állítani mittudomhol arról milyen biztonság van ?...már vagy kettőnek a gyártását leállították próbaidőben...és gondolod hogy ebben a nagy kapkodásban nem csúszhat hiba ?
Csizmás Kond
@jesz: Szerintem csak hiszti meg pártelvüség az egész...amikor vészhelyzet van meg kéne ragadni minden lehetőséget nem nagyképűen várni hogy még többen haljanak meg.
tudode
Jobban tenni Merkely Béla ha a politikát nem engedné beleböfögni a járvány kezelésébe.
.
Olyan "Senki nem tud semmit" játszik őfélesége, aki a 250 éves ÁNTSZ-t is megbuzerálta, militarizálta a népegészségügyet is ahelyett, hogy pontosíttatta volna valakivel a Nemzeti pandémia tervet, amely 2009-ben lett pontosítva, és archivként lóg a levegőben:
.
www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/jarvany_archivum/Influenza_archiv/influenza_a_h1n1/nemzeti_infl.html
.
Helytelen az illetékesek helyett a társadalmat kárhoztatni amiatt, mert őfélesége még a kormánykereket is spéci módon forgatja, azzal együtt, hogy feltűnési viszketegségben is szenved!
Gazella
Vakcina még egy ideig nem lesz. De jönni fog más mutánsú vírus.
zorka
Béla, hiányoztál már, mint a felcsúti aréna bejárata fölé egy mozgásérzékelő!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.