A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Eszerint a pénzintézetek nyilatkoztathatják az ügyfeleket, hogy megfelelnek-e a hitelmoratórium szabályainak. A javaslat szerint a hitelező annak tisztázása érdekében, hogy az adós a hitelfelmondási tilalom vagy a törlesztési moratórium meghosszabításának feltételeinek megfelel-e, a szerződésben meghatározott módon, elsődlegesen elektronikus kapcsolattartás útján egyeztet az adóssal.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A munkanélküliek, a gyermeket várók és nevelők, a nyugdíjasok és a közmunkások gyakorlatilag ugyanazokkal a feltételekkel vehetik igénybe a törlesztési moratóriumot 2021. június 30-áig, ahogy eddig.

A cégek közül csak a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások élhetnek a lehetőséggel január 1-jétől, nekik – a lakossággal ellentétben – külön jelentkezniük kell hitelezőjüknél, és hogy melyek ezek a vállalkozások, azt külön kormányrendelet fogja meghatározni.

Továbbra is csak a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat a moratórium, a meghosszabbításából kimaradókra pedig a jövő év közepéig hitelfelmondási tilalom vonatkozik.

A Portfolio összeszedte,  mely lakossági adósok vehetik igénybe a meghosszabbítást:

- Azok a munkanélküliek, aki e törvény hatályba lépése napján, illetve 2021 első felében a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint álláskeresőnek minősülnek.

- A gyermeket várók és nevelők. Gyermeknek számít a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint mindaz, aki az adós vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja, és a 25. életévét még nem töltötte be vagy megváltozott munkaképességű gyermek, és az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

- Azok a nyugdíjasok, aki e törvény hatályba lépése napján saját jogú nyugellátásban vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülnek, illetve 2021 első felében válnak nyugellátásra jogosulttá.

- A közfoglalkoztatottak 

- Fontos, hogy adóstársak esetén elégséges, ha csak az egyik adóstárs tartozik a fenti kategóriák valamelyikébe.

A moratórium továbbra is önkéntes, az adós dönthet úgy, hogy kilép a moratórium védernyője alól. Az igénybevevőknek a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége 2021. június 30. napjáig él. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik.

A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. Fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.

A babaváró esetében a folyósított kölcsön alapján fizetendő kezességvállalási díjat a fizetési moratórium időtartama alatt nem kell megfizetni.

A vállalkozások esetében a vállalkozónak kell kérelmeznie a moratórium meghosszabbítását, illetve az abba történő belépést.

A hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell azokat az adatokat is, amelyek alapján megállapítható, hogy az adós a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendeletben meghatározottak alapján jogosult a hiteltörlesztési moratórium igénybevételére.

Január 1-je után is csak a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat a moratórium.

A hosszabbítás a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is.

Utóbbinál nem érinti a futamidő hosszabbítása a lízingbe vevőnek a lízingtárgyon fennálló használati jogát, továbbá a pénzügyi lízingszerződésen alapuló tulajdonszerzési jogosultságát. A fizetési moratóriumra vonatkozó rendelkezéseket az olyan – pénzügyi intézményen keresztül folyósított – munkáltatói hitelre is megfelelően alkalmazni kell, amely a nyilvánosság számára nem hozzáférhető.

Az adós 2021 első felében is bármikor dönthet úgy, hogy él a fizetési moratóriummal, a teljesítést pedig a szerződésnek a fizetési moratórium elrendelése előtt hatályos rendelkezései szerint kell jóváírni.

A moratórium igénybevétele továbbra sem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen, vagyis ki- és belépjen a moratóriumból/moratóriumba.

Forrás: Portfolio, Világgazdaság

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Az un. kormánykoalició, vagy mi tartozik egy valloMÁSSAL, hogy a betonszarkofágok helyett lakhatási válságban miért nem építettek bérlakásokat, példát véve például Wekerle Sándortól akinek a Wekerle-telep a világörökség része lett
.
www.google.com/search?q=Orb%C3%A1n+spotra+k%C3%B6lt%C3%B6tt+milli%C3%A1rdok&oq=Orb%
C3%A1n+spotra+k%C3%B6lt%C3%B6tt+milli%C3%A1rdok&aqs=chrome..69i57.15027j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
--------------------------------------
.
Ezekből az ezermilliárdokból fel is lehetett volna építeni az ócsai lakótelepen túl, amely, szokásukhoz híven, túlárzottan 2,4 milliárdjába került az adófizetőknek
.
www.google.com/search?q=%C3%93csai+lak%C3%B3telep+2%2C4+milli%C3%A1rd&oq=%C3%93csai+lak%C3%B3telep+2%2C4+milli%C3%A1rd&aqs=chrome..69i57j33i160.8538j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
-------------------------------
.
Ember legyen a talpán aki kiismeri magát az ötletelgetéses kormány útvesztőiben!
csipetke
Ez is egy nagy átvágás. Egy pénzügyi elemző nyilatkozott,hogy egy átlagos hitel sokmillió forinttal nőhet,ha igénybeveszik az emberek a moratóriumot.Nyilván sokuknak nincs más opció

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.