Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Budapest XXII. kerületében lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten.

Orbán: az egyházi intézményeknek adott állami pénz a legjobb helyre kerül
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

"Minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza az egész magyarság oktatásban, nevelésben, kultúrában, családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában vagy éppen nemzetépítésben, határon túli magyar közösségek megsegítésében. Sok-sok területen, ahol az egyház és az állam ma egymás munkatársai"

- fogalmazott az egyházi intézmények állami támogatásáról a kormányfő.

Orbán Viktor – idézve Gyökössy Endre református lelkészt, író-költőt – azt is mondta:

"arra kaptuk a keresztény szabadságot (...), hogy homo christianusoknak neveljük" a gyermekeket, hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek.

A miniszterelnök szavai szerint "a mi nemzedékünk három feladatot kapott". Az első a megmentése és a megújítása annak, amit a magyarok az elmúlt ezer évben a Kárpát-medencében létrehoztak, ezért újultak és újulnak meg több száz éves templomok, közösségi terek, iskolák.

A második feladatnak nevezte új templomok, óvodák, iskolák építését határon innen és túl. Ezzel "kiépítve azt az erős védelmi vonalat, amely segít megtartani az utánunk jövő nemzedéket is kereszténynek és magyarnak"

- fogalmazott, hozzátéve: egyház és állam ebben a két feladatban egymás szövetségesei.

Végül a harmadik feladat – mondta a kormányfő – az eddig elvégzett munka megvédése, nem lehet ugyanis kitérni az elől a kérdés elől, hogy mi legyen a gyermekeinkkel, milyen értékek alapján rendezzék be az életüket, hogyan viszonyuljanak családjukhoz, magyarságukhoz, "sőt a tulajdon nemükhöz is".

Kijelentette: határozott választ kell adni arra, "mi az, amit mi akarunk átadni majd az utánunk jövő nemzedékeknek", hogy "ne szakadjon meg az a hagyomány, amely bennünket ezer év magyarjaival összeköt", hogy "megértsék, nekik is hozzá kell tenniük a számukra kiszabott időt ehhez az ezer évhez, hogy a következő ezer év se történhessen meg nélkülünk".

Ha az "Ön kicsoda és miért?" egyszerű kérdésére "tudjuk a megfelelő választ, akkor nagy baj már nem történhet velünk az életünkben. És mi azt szeretnénk, hogy ne történjen baj gyermekeink és unokáink életében sem"

- fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: ez az iskola a legalkalmasabb helyek egyike arra, hogy megtanítsa a növendékeinek, kik ők, kik vagyunk mi, magyarok, és miért, vagyis mi a küldetésük ebben az életben.

A miniszterelnök beszédében felidézte, legutóbb 77 éve adtak át Budapesten új református gimnáziumi épületet – a Lónyay utcait –, és azt is felelevenítette, hogy a budafokiaké volt az első református óvoda az országban. Ebből az óvodából idővel kibújt egy református általános iskola, abból pedig egy református gimnázium gondolata – tette hozzá.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere arról beszélt, az új iskola – amely új karaktert adott a környéknek – újabb bizonyítéka annak, hogy Budafok-Téténynek elhivatott református közössége van. Fokról fokra építették ki a református oktatás intézményeit, először az óvodát, majd átvették az általános iskolát, most pedig az új gimnáziumi épületért adhatnak hálát – mondta.

Nagy Péter lelkipásztor prédikációjában azt hangsúlyozta, hogy

a keresztény iskola keresztény világ- és emberszemléletre tanít, ezeken keresztül szemléli a szellemi, erkölcsi és anyagi javakat. Ugyan ma sem sima a keresztény tanítók útja, de "kiállunk minden valódi tudás, igazság, erkölcsi érték mellett"

- mondta.

Németh Géza gondnok a gyülekezet nevében méltónak nevezte, hogy a XXII. kerület első egyházi iskolája az 1962-ben elhunyt Demjén István református lelkész – a budafoki református templom építésének kezdeményezője és fő szervezője – nevét viseli, mert így megkésve, de rehabilitálják szolgálatát. Megjegyezte: az iskola tanulóinak létszáma ma közel 730. Az első gimnáziumi osztályt 2018-ban indították el – közölte, reményét fejezve ki, hogy elkészül majd az általános iskola bővítése is.

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Állami forintokért Fideszvoksok.
Tényleg, hát valóban mi lehet ennél jobb hely? Vagy legalábbis számukra hasznosabb?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Kár,hogy orbánnál ez is pofára megy. Iványi Gábor egyházának nem pénzt adott,hanem elvett. Attól,aki az orbán-gyerekeket megkeresztelte, de mikor Iványi figyelmeztette,hogy rosz úton jár,attól fogva orbán ellenségnek tekintette. Iványi egyháza több iskolát tart fenn,nehezen kezelhető,árva,vagy intézetis gyerekeknek.Most orbán a járványra való tekintettel pénzt vont el tőlük,amit a jóérzésű emberek pótoltak. Orbán,és az infantilis bosszúja egyszerűen undorító
Józsipapa
30 évvel ezelőtt még az állam és az egyház
szétválasztásáról papoltál !!!
Józsipapa
az is igaz, hogy 20 - 30 éve még libernyák
voltál !!!
de hát változnsk az idők...
sgl
@Józsipapa: nem változik, már akkir is lopott székházat és csalt a lakàs kiutalással.
Horizont
"na de tényleg már ne bacca meg a világ. Most igazán elhánytam magam (virtuálisan) !!
"Ön kicsoda és miért?" Te ki vagy mivé lettél szemen köpne-e a '89-es 26 éves éned??
Hazaáruló, néped elárulója lettél a pávának az összes tolla kihullott, már csak rikácsolni tud. Szégyentelen.
" családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában"
Ezen meg röhögni se tudok te aljas!!!
ómió
Tuti jobbra, mintha efftársi típusú önfelszámolásra költenék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok