Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Budapest XXII. kerületében lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten.

Orbán: az egyházi intézményeknek adott állami pénz a legjobb helyre kerül
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

"Minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza az egész magyarság oktatásban, nevelésben, kultúrában, családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában vagy éppen nemzetépítésben, határon túli magyar közösségek megsegítésében. Sok-sok területen, ahol az egyház és az állam ma egymás munkatársai"

- fogalmazott az egyházi intézmények állami támogatásáról a kormányfő.

Orbán Viktor – idézve Gyökössy Endre református lelkészt, író-költőt – azt is mondta:

"arra kaptuk a keresztény szabadságot (...), hogy homo christianusoknak neveljük" a gyermekeket, hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek.

A miniszterelnök szavai szerint "a mi nemzedékünk három feladatot kapott". Az első a megmentése és a megújítása annak, amit a magyarok az elmúlt ezer évben a Kárpát-medencében létrehoztak, ezért újultak és újulnak meg több száz éves templomok, közösségi terek, iskolák.

A második feladatnak nevezte új templomok, óvodák, iskolák építését határon innen és túl. Ezzel "kiépítve azt az erős védelmi vonalat, amely segít megtartani az utánunk jövő nemzedéket is kereszténynek és magyarnak"

- fogalmazott, hozzátéve: egyház és állam ebben a két feladatban egymás szövetségesei.

Végül a harmadik feladat – mondta a kormányfő – az eddig elvégzett munka megvédése, nem lehet ugyanis kitérni az elől a kérdés elől, hogy mi legyen a gyermekeinkkel, milyen értékek alapján rendezzék be az életüket, hogyan viszonyuljanak családjukhoz, magyarságukhoz, "sőt a tulajdon nemükhöz is".

Kijelentette: határozott választ kell adni arra, "mi az, amit mi akarunk átadni majd az utánunk jövő nemzedékeknek", hogy "ne szakadjon meg az a hagyomány, amely bennünket ezer év magyarjaival összeköt", hogy "megértsék, nekik is hozzá kell tenniük a számukra kiszabott időt ehhez az ezer évhez, hogy a következő ezer év se történhessen meg nélkülünk".

Ha az "Ön kicsoda és miért?" egyszerű kérdésére "tudjuk a megfelelő választ, akkor nagy baj már nem történhet velünk az életünkben. És mi azt szeretnénk, hogy ne történjen baj gyermekeink és unokáink életében sem"

- fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: ez az iskola a legalkalmasabb helyek egyike arra, hogy megtanítsa a növendékeinek, kik ők, kik vagyunk mi, magyarok, és miért, vagyis mi a küldetésük ebben az életben.

A miniszterelnök beszédében felidézte, legutóbb 77 éve adtak át Budapesten új református gimnáziumi épületet – a Lónyay utcait –, és azt is felelevenítette, hogy a budafokiaké volt az első református óvoda az országban. Ebből az óvodából idővel kibújt egy református általános iskola, abból pedig egy református gimnázium gondolata – tette hozzá.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere arról beszélt, az új iskola – amely új karaktert adott a környéknek – újabb bizonyítéka annak, hogy Budafok-Téténynek elhivatott református közössége van. Fokról fokra építették ki a református oktatás intézményeit, először az óvodát, majd átvették az általános iskolát, most pedig az új gimnáziumi épületért adhatnak hálát – mondta.

Nagy Péter lelkipásztor prédikációjában azt hangsúlyozta, hogy

a keresztény iskola keresztény világ- és emberszemléletre tanít, ezeken keresztül szemléli a szellemi, erkölcsi és anyagi javakat. Ugyan ma sem sima a keresztény tanítók útja, de "kiállunk minden valódi tudás, igazság, erkölcsi érték mellett"

- mondta.

Németh Géza gondnok a gyülekezet nevében méltónak nevezte, hogy a XXII. kerület első egyházi iskolája az 1962-ben elhunyt Demjén István református lelkész – a budafoki református templom építésének kezdeményezője és fő szervezője – nevét viseli, mert így megkésve, de rehabilitálják szolgálatát. Megjegyezte: az iskola tanulóinak létszáma ma közel 730. Az első gimnáziumi osztályt 2018-ban indították el – közölte, reményét fejezve ki, hogy elkészül majd az általános iskola bővítése is.

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Állami forintokért Fideszvoksok.
Tényleg, hát valóban mi lehet ennél jobb hely? Vagy legalábbis számukra hasznosabb?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Állami forintokért Fideszvoksok.
Tényleg, hát valóban mi lehet ennél jobb hely? Vagy legalábbis számukra hasznosabb?
justhpeter
A fideSS-kdnp-t támogató egyházak nem "bevett egyházak", hanem a koprmánymaffiába bevett egyházak, s mint így komplett bűnbandát alkotnak.
Qqberci
Annál már csak a Pénztáros Lőrincnek adott pénz van jobb helyen?...
Gyütt Mönt
Jobb lenne, ha betartaná az Európai bíróság ítéletét, mely szerint az Iványi Gábor tiszteletes által vezetett egyházat is el kell ismerni és ki kéne fizetni részére a kártérítést. Ha már egyszer jogállam vagyunk. Vagy mégsem?
Giovanni Alba
A közoktatás és a közművelődés állami feladat, és az állami fenntartású intézményeknek világnézetileg semlegeseknek kell lenniük. Szegregáció. Csúnya szó, pedig az egyház és az állam szétválasztását jelenti. Felelős vezető nem jelentheti ki az egész országot hitbizománynak tekintve, hogy márpedig a magyar emberek mélyen vallásos keresztények, mert ez tudatos hazugság.Az egyház(ak) ne pofázzon(zanak) bele az ország irányításába, az állam ne avatkozzon bele a hitéletbe. Aki templomba akar járni mesét ...izé, misét hallgatni, tegye. Én se rángatom el erőszakkal egy író-olvasó találkozóra, ahol a felvilágosodás és annak tagadása a téma. Nem mellesleg mindenki támogathatja az egyházakat adója egy százalékával, tehát jó lenne már abbahagyni ezt az osztogatást, ingatlanok térítésmentes átadását határon innen és túl.
Gauntlet
@Gyütt Mönt: homályos nekik a jogállam ! megoimdta a nagy felchooti mufti ! jogi diploma kuka !
Gazella
Most már rohadj el te dagadék pávatáncos!! Pffff mint a csúszó mászó kétszínű kölönyegforgató hányadék!!!
advocat
És ugyanaz az ember mondja, aki még térdre, imáhozzal köszöntötte őket. Persze ennyiért az egyház is felejt! Mert azért Vatikánban is van némi vagyon. Gyarapodjon az itteni is.
És ezek után nem szégyelik magukat! Én a helyükben! De, lásd fentebb.
Nessy
Persze, hogy átvállalja az oktatást, dupla pénzért, mint az állami! A havi költség, a bekerülési egyszeri befizetés egy egyházi idősotthonban , jóval több, minr egy önkormányzatiba. Tudom, mert tavaly körbejártam a témát. A szegényeken meg majd segít, ki táplálja az ég madarait, és ruházza a mezők liliomait, nem az egyházak. Karácsonykor előbb pénzt gyűjtenek, aztán abból "segítenek" a szegény családokon!
gina
Sötét putris csak szórja a pénzt, de ha van Isten akkor is a pokolba jutsz te tolvaj mocsok
vitriol
A magyarok nagy része jobb helyet is tudna a közpénzeknek, amivel a kormány felelőtlenül /gazdálkodik/, vagyis inkább garázdálkodik!
kissé felnőttem
érdekes szöveg, és itthon akkor miért nincs orvos ápoló rendőr mozdonyvezető ? mert nincs mani:?
csak igéretek és mit ér itt és most a nyugdij lassan szart sem akkor imádjunk téged vagy majd miénk lesz a mennyek országa? Ja bezzeg a csókosokat kell segiteni kitömn,i a tőbbi? ja a plebejusok ? az nem számit?
havi 1 millió kinek telik magániskolára? haviban vagy évesben? amikor kenyérre sem kerül.
tudode
Nem azért, csak azért!
.
Ha összehasonlítjuk azt, hogy mennyit költött ez a politikai szélhámos az egyházakra, és a betonszarkofágjaira, amelyben ki tudja hány egészségügyi intézmény, szociális lakás lett bebetonozva, felsejlik az átkosból egy emlék:
.
--- Ilyen volt az élet a Kádár-korszak paneljeiben.
www.nosalty.hu/ajanlo/ilyen-volt-elet-kadar-korszak-paneljeiben
.
"""Az apró fürdőszobák, a strangcsövön terjedő hangok és a panelek közötti játszóterek sokunk gyerekkorát meghatározták. Neked milyen emlékeid vannak a panelekről? """
-----------------------------------
.
Több évtizedes közszolgaként, un. kormánytisztviselőként panelproliként emlékezem, és nézek ki a fejemből, hogy milyen módon varázsolt őfélesége zsibvásárt az államból!
Clavigo
Az ököranyádat neveld homo krisztiánusznak... meg a purdéidat ,te köcsög. Kaletát meg fogadd fel pesztrának valamelyik unokád mellé...
Peller Anikó
Akkor dobjál a perselybe putris, de a fizetésedből ám. Ne a mienket bazd el sötét csaló lopós geci.
Giovanni Alba
@Giovanni Alba: Mindenkitől elnézést kérek, vitt a lendület. Mentségemre szolgáljon (gyenge mosakodás) hogy a helyes szó is "sz"-el kezdődik. Szegregáció helyett szekularizációt akartam írni.
Bár, most hogy jobban belegondolok ... de nem, nem, ismerek hívő embert, aki nagyon jó ember, és nem akar boldog-boldogtalant a maga hitére téríteni, elve az élni és élni hagyni. Hoppá, de hiszen ez egy liberális!!!
csipetke
Kár,hogy orbánnál ez is pofára megy. Iványi Gábor egyházának nem pénzt adott,hanem elvett. Attól,aki az orbán-gyerekeket megkeresztelte, de mikor Iványi figyelmeztette,hogy rosz úton jár,attól fogva orbán ellenségnek tekintette. Iványi egyháza több iskolát tart fenn,nehezen kezelhető,árva,vagy intézetis gyerekeknek.Most orbán a járványra való tekintettel pénzt vont el tőlük,amit a jóérzésű emberek pótoltak. Orbán,és az infantilis bosszúja egyszerűen undorító
Józsipapa
30 évvel ezelőtt még az állam és az egyház
szétválasztásáról papoltál !!!
Józsipapa
az is igaz, hogy 20 - 30 éve még libernyák
voltál !!!
de hát változnsk az idők...
sgl
@Józsipapa: nem változik, már akkir is lopott székházat és csalt a lakàs kiutalással.
Horizont
"na de tényleg már ne bacca meg a világ. Most igazán elhánytam magam (virtuálisan) !!
"Ön kicsoda és miért?" Te ki vagy mivé lettél szemen köpne-e a '89-es 26 éves éned??
Hazaáruló, néped elárulója lettél a pávának az összes tolla kihullott, már csak rikácsolni tud. Szégyentelen.
" családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában"
Ezen meg röhögni se tudok te aljas!!!
ómió
Tuti jobbra, mintha efftársi típusú önfelszámolásra költenék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.