A kormány idén január óta nem hozza nyilvánosságra, hogy hányan várnak szociális ellátásra, például idősotthoni elhelyezésre. Ez azért is különös, mert korábban havonta frissítették az összesítést a szocialisportal.hu oldalon.

A kormány január óta elhallgatja az idősotthonok várólista-adatait – egyre tragikusabb a helyzet

Ezek alapján a Népszava is többször megírta, milyen gyors ütemben nőtt a várólista az utóbbi években.

Tavaly év végén 54 ezer férőhelyen láttak el 52 ezer idős embert, és 32 ezer név szerepelt a várólistán, míg 2018 áprilisában a fogyatékosok, pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is csak 28 ezren voltak a várakozók.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára annyit közölt, hogy egy kiemelt uniós projekt keretében fejlesztik a szociális ágazat informatikai rendszerét, ami érinti a nyilvántartásokat is, ezért hagyták abba az adatok közlését.

Talyigás Katalin időspolitikával foglalkozó szociológus azt tapasztalja, hogy a járványhelyzet tovább rontott az idősotthoni ellátásra várakozók helyzetén, amit a kormány megpróbál eltitkolni a közvélemény előtt.

S Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint sokan panaszkodnak náluk az idősotthoni várólistákra, az igény egyre nő, a lehetőségek pedig csökkennek. Mivel a járvány miatt nőtt a szolgáltatással szemben támasztott minőségi elvárás, több kötelezettségnek kell megfelelni az intézményeknek, azzal számolnak, még kevesebb idős embert képesek befogadni az otthonok.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A vírusra játszanak. Az majd csökkenti az idősek számát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Mit lehet elvárni egy narancs bagázs dagadék és sleppjeitől?? Remélem anyáitok is bekerül idösotthonba oszt megnézhetitek magatokat, szemét tetves kormány.
simmering73
A vírusra játszanak. Az majd csökkenti az idősek számát.
emerencia
@Horizont: @simmering73: "Egy ország civilizáltsága lemérhető abból, hogyan bánik idős és gyönge polgáraival.
Hendrik Groen"
justhpeter
A kormány nem ismer szociális feladatokat, csak az üzletet.
Nessy
Lehet, hogy nagyon fejlett informatikai rendszer lesz, de minek? Nálunk a "család" papa, mama, kisgyerekek. Idős szülők? Velük csak baj van, és pénzbe kerülnek az államnak. Tb, nyugdíj. Mennyi szép sportcentrum épülhetne, mennyi műkincset lehetne venni,mennyivel több jutna Lőrinc barátnak, meg a többieknek! Igy néz ki a "család barát kormány" kis hazánkban.
SystemError
Lopni, hazudozni és csalni azt nagyon tud a tahók pártja. Még ahhoz uis jól értenek, hogy egymás lopásait, csalásait és hazudozáit letagadják és ezen az alapon hazudozzanak. Nagyjából ez a fidess!
Peller Anikó
@SystemError: Szeretvetisztelt Viktorunk is tisztességes úton lett megválasztva Mo elnök minimiszterének, nem is vontuk kétségbe soha. Nem hazudik, nem vezet félre és nemde magóg.

www.youtube.com/watch?v=OWbP4AG8KX0
Aki Én
@Shikari a debil: Hogy jön ide, hogy kinek a kezelésében van? Azt is mondhattad volna, hogy azért van rossz idő, mert rengeteg idősotthon önkormányzati kezelésben van.
Neked még a mosolyod is debil :-))))))))))))))))))
apika2
@Shikari: @Shikari: Te egy nagyon szűk látőkörű vagy. Mondhatnám azt is buta. Hiába van önkoris kezelésben, ha a működéshez szükséges pénzt a haverjaidnak kellene adni. Szinte mindent elvettek. Persze ha térden csúszva mennek kérni vagy esetlek a "mi kutyánk kölkei" akkor kapnak. Egyébként tünci.
SystemError
@Peller Anikó: A mi kis Lukasenkánk nagyon ért ehhez réteghez. Így idős korára ez már a fején is látszik, hogy miért. Persze a "sajátjait" is csak kihasználni tudja az érdekei mentén.
Aki Én
@Shikaratyi: Újra: Miért lényeges ebben az eseten, hogy ki a fenntartó???
kissé felnőttem
akkor nézzünk vissza tán régebb időkre.századvég a kórházi ágyakról? 2010 tán előbb is? A tanulmány 100 milláért miről szólt? kik jutottak az épületekhez ? ingatlanokhoz berendezési tárgyaikhoz? Mivé alakitották át.? ilyen ág olyan ág idős otthonokká. a nydij 80 % ért vagy 2-5 milla kp ér lehetett bejutni. ÉS ma ki tudja ezt is megfizetni? a nyugdijasok 75-85 % sajnálattal de nem érik fel.mert ugye 100,000 a havi egy kettőnél , vagy ettől is tőbb.Ja igy akkor kialakult egy jól elvagyunk réteg mert 100 évre megalapozhatták a megélhetésüket mert IGÉNY erre mindig lesz mert elfekvőket kiiktatta a kormány ágy leépitési tanulmány volt ez is aki olvasta az tudja ujabb 100-ért szép napot
ómió
Újabb konc az efftársi rémhírterjesztésnek?
silber13
@Shikari: persze hogy béna az önnkományzat, mivel a kormány és csahos ebei ellopják az önkrmányzati pénzeket.
csak úgy....
@Shikari: látom dógozik a kaki a buksidba,
te lennél ennyire szorgalmas...
csak úgy....
@Horizont: te néha érted ezt a degenerét?
csak úgy....
@Horizont: olyan mint egy tanyasi eb,örzi és védi a birkákat.
jesz
még az elhallgatástól is borzasztóbb az a hírdetés, melyben azt kérdezi a hirdető, mik a feltételei egy idősotthon nyitásának? Most örökölt egy üres házat, amiben akár húsz ember is elfér...a család többi tagja úgyis otthon van a szomszédban, főznek, mosnak rájuk.

Na, el lehet képzelni...
csak úgy....
@Shikari: bö lére vagy erisztve,hús már alig jut a fideszes zödséglevesedbe..:)
csak úgy....
@Shikari: öröm veled beszélgetni! :) mesélj még tibim...
Clavigo
@Shikari: Szevasz te idióta... Ti buckalakók,,hogy oldjátok meg ezt a problémát ? Kitolod a muttert a nádasba,,ott hagyod,,,oszt jó napot.??
Aki Én
@Shikari: Újra: Miért lényeges ebben az eseten, hogy ki a fenntartó???
Aki Én
@Shikari: Ki? És milyen kötelességét?
Aki Én
@Shikari: Milyen törvényi kötelezettségre gondolsz pontosan? Milyen törvényi kötelezettségnek nem tesznek eleget?
Nem építenek idősotthonokat, nem vesznek fel 100 helyre 300 embert? pontosan mire gondolsz?
Vagy az adatok eltitkolására gondolsz?
Nessy
@Horizont: Az ég szerelmére! Az intézmény kevés! Az egyházak is lehetőleg meglévő intézményeket vesznek át oktatásban, egészségügyben, jó pénzért, magas térítési díjért! Építeni kellene szociális intézményeket, nyugdíjas házakat ( külön szoba, illetve mini apartman), megfizetett gondozók kellenek, megfizethető térítési díjjal. Miután pár éve körbe jártam a témát, tudom miről beszélek. Én négy éve vagyok várólistán, egy nyugdíjas házba. Úgy, hogy a meséket egy demens otthon lakóinak kéretik előadni!
Aki Én
@Shikari: Ez a cikk a férőhelyek számáról szól, illetve azok adatainak eltitkolásáról.
Hol van még karácsony???
Aki Én
@Shikari: Ne keverd a dolgokat. Hogy tudatosan, vagy butaságból, az mindegy is.
Aki Én
@Shikari: ,,A kormány idén január óta nem hozza nyilvánosságra, hogy hányan várnak szociális ellátásra, például idősotthoni elhelyezésre. Ez azért is különös, mert korábban havonta frissítették az összesítést a szocialisportal.hu oldalon."
Emellett a cikk aról szól, hogy kevés a hely az otthonokban, ami a vírus miatt még rosszabb lett.

Ne játszd a hülyét, épp elég a valóság.
Nessy
@Aki Én: Ha valamelyik adat nem adható el hatalmas gyözelemként, azt nem közlik! Ha meg a kormány csinál adósságot, rossz üzletet stb. titkosítják az idők végezetéig!
Ha nem tesznek nyilvánossá egy várólistát, akkor is ugyanannyit kell várni, legfeljebb kevésbé tűnik fel, hogy volt aki előrébb került "véletlenűl". Lehet csűrni, csavarni, akkor is a szociális ellátás a bánya béka alatt mélyen!
Aki Én
@Shikari: Nem ez a lényeg, csak válaszoltam a terelésedre. Azt kérdeztem, mi a felelőssége Karácsonynak az egyre kevesebb férőhelyért?
Aki Én
@Shikari: tehát állami intézményben nincs vírus, tele lehet rakni, Karácsony intézményeiben (ami szintén állami, de ez mindegy), tombol a vírus, nem lehet túlterhelni?
Holott a valóság az, hogy évről évre kevesebb a férőhely, vírustól függetlenül, amin a vírushelyzet csak rontott.
Értem én, hogy te minden felelősség alól mentesíted a gazdádat, mert jó csicska vagy, de a te butaságod nem változtat a tényeken.
Aki Én
@Shikari: ,,...abszurd, hogy a létszámadatokat is visszatartja a vámpírkormány. Úgy gondolja erre az az egyetlen magyarázat, hogy a listákból egyértelműen kiderül, az utóbbi tíz évben az Orbán kabinet egyetlen új állami idősotthoni férőhelyet sem létesített, és ha ez így marad, az társadalmi tragédiához vezet."
Nessy
@Horizont: Ez az én problémás is! Békáson van egy tényleg komoly nyugdíjas komplexum. Külön kis apartman. Amikor megnéztem a belépési költséget, és a havi térítési díjat, akkor rájöttem, hogy aki a múlt század végén ment nyugdíjba egészségügyből, az max. a "nyolc ágyas" elhelyezésre pályázhat, de ahhoz is évek kellenek!
Nessy
@Horizont: Én is úgy döntöttem, maradok a fenekemen, aztán ha már nagyon demens leszek, csak lesz még annyi ismerettség, hogy egy elme szoc, otthonba bekerülök! Bár onnan is egyre többen mennek el normális fizetésért, nem három műszakban, nem olyan betegekkel.
Jó lenne, ha valakinek eljutna a szürke állományáig, hogy a bértáblát a kormány állapítja meg!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.