Tiltakozik az ukrán külügy a magyar államtitkár kárpátaljai kijelentései miatt – számolt be a Szabad Európa.

„Politikai agitációs tevékenységet” folytat Magyarország Ukrajnában, és beavatkozik az ország belügyeibe – ezzel vádolja az ukrán külügyminisztérium Magyarországot, miután Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a közelmúltban, Ukrajnában arra biztatta az ott élő magyarokat, hogy szavazzanak a magyar jelöltre a majdani önkormányzati választásokon – írja a Szabad Európa.

Az [ukrán] külügyminisztérium minden tőle telhetőt megtesz, hogy az ilyen esetekre reagáljon, és diplomatikusan felszólítja Magyarországot, hogy ne avatkozzon bele az ukrán választásokba és Ukrajna belügyeibe. Az, hogy az ukrán külügyminisztérium hivatalos megkereséseit figyelmen kívül hagyták, csak azt bizonyítja, hogy a magyar félnek tényleg van valamilyen titkos célja, amely elfogadhatatlan az államközi kapcsolatok szempontjából

– nyilatkozta az ukrán külügy október 20-án.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavai miatt tettek panaszt.

Az ukrán külügyminisztérium azt mondta, remélik, a magyar fél felhagy azzal, hogy „Ukrajna vagy bármelyik másik szuverén állam törvényeivel ellentétesen cselekedjen." A minisztériumhoz október 19-én érkezett panasz az Opor civil szervezettől, amely reagálást kért az ukrán külügytől Potápi Árpád János kárpátaljai látogatásával kapcsolatban.

Azért tettek panaszt a magyar államtitkárral szemben, mert arra buzdította a helyi magyarokat, hogy a magyar jelöltre szavazzanak. A magyar politikus az MTI-nek telefonon azt nyilatkozta, „nagyon fontos, hogy az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák.”

Potápi nyilatkozata kikerült a kormany.hu-ra is, azonban ott már nem elérhető.

- teszi hozzá a Szabad Európa. Az Opor azt nehezményezte, hogy az államtitkár arra buzdította a magyarokat, hogy az önkormányzati választáson a magyar jelöltre szavazzanak. 

A történtek miatt megkereste a lap a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, még nem kaptak választ.

Forrás: Szabad Európa

Címlapkép: MTI/Nemes János

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Hasonló esetben külügyérünk már a szőnyeg szélére állította volna a nagykövetet! Egyébként az anyagi támogatásokkal, a látogatáskor elmondott szövegekkel, Ukrajna esetében a nyelvtörvény zsarolással erőteljesen bele avatkozunk más ország belügyeibe,míg itthon ennél kevesebbér is ribbilliót csap a kormány és a fidesz!
RonaGyuri
vádolja??? megállapította!!! =))
egyébként mint @Nessy: jelezte ennek a töredékéért már világbotrányt szoktak ők kavarni! =))
Nessy
@RonaGyuri: A tusványosi "nyári akadémia" a leglátványosabb uszítás. Persze, "hű magyarjaikat" is meglehet érteni. Van az a pénz!
kokopelli
@Nessy: a "ß@rjártó Péter" már tiltazozott az ukránoknál,hogy ne avatkozzanak bele magyar ügyekbe!Most akkor
a Péterke az ökör és Ukrajna a Jupiter?
Jozefina
A jelenlegi magyar politika mindenütt csak a szart keveri. Ezek nem politikusok, hanem szakbarbárok!!??
ómió
Csak nem érte "csorba" a magyar nyelvhasználat "demokratikus" csonkítását?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.