1956 forradalma azt üzeni a mai embernek, hogy össze kell fognunk a kultúránkat veszélyeztető támadásokkal szemben, hiszen csak így lehetünk sikeresek – hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke pénteken az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott megemlékezésen Pápán.

A kultúránkat veszélyeztető támadástól tart az Országgyűlés KDNP-s alelnöke
Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján tartott megemlékezésen Pápán, a Magyar Piéta szobránál 2020. október 23-án. MTI/Vasvári Tamás

Latorcai János kiemelte: 1956 hősei félelmet nem ismerve, mindenüket kockáztatva szálltak szembe a világtörténelem legsötétebb diktatúrájával.

Felidézte, 1956 októberében a budapesti események hírére "szikraként lobbantak be a forradalmak lángjai országszerte".

Hozzátette: a fennmaradt dokumentumokból kiderül, hogy Pápán a tenni akarás és a szolidaritás határozta meg a forradalom napjait. Október 26-án a tüntetők kiszabadították a börtönből a rabokat, másnap megalakult a pápai forradalmi tanács, amely 17 pontban fogalmazta meg követeléseit.

Ez egy modern, piacgazdaságra épülő, szabad és független, nemzeti keresztény alapokon álló Magyarország reményét vetítette előre

- mondta Latorcai János.

Kitért arra, hogy 1956. november 4-én a szovjet csapatok Pápát is elérték, azt követően – úgy, mint országszerte – a politikai megtorlások időszaka következett.

A forradalom Nagy Imre és Bibó István révén a nemzetben gondolkodó baloldal megjelenését is elhozta, a forradalom eltiprásával azonban a Kádár János vezette kommunisták nemcsak a hazájukat, hanem ezt az eszmét is megtagadták – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

Latorcai János azt mondta, ma is megtapasztalhatjuk azt a politikát, amelyet Kádár és Rákosi folytatott Moszkvában, hiszen ma is sokan vannak, akik "Brüsszelt a hazájuk értékeinek, eredményeinek befeketítésére használják".

Oda jutottunk, hogy ma

"a multikulti és az antirasszista mozgalmak újabb csomagolást kaptak", de valójában ugyanolyan ellentmondást nem tűrő szemléletet tükröznek, mint az ötvenes évek kelet-európai szocializmusa

- közölte.

Ezért 1956 hőseinek bátorságából erőt merítve kell cselekednünk ma is, összefogással és elszántsággal, hogy sikerrel oldjuk meg a ránk váró kihívásokat – tette hozzá Latorcai János.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Tőletek senki nem tapossa sárba a kultúrát mocsadék.Ki veri szét a tudományos életet, te retkes szarházi?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Milyen kultúráról is van szó?
.
Jegy nélkül utaznak 2014 óta az ország vonatán becsücsülve a bársony fotelba, amúgy közjogilag érvénytelen bilétával, a forgalomban szemben!
sgl
@Sámannus 21:25
Puha vagy sámán!
ómió
A déli kerítést, bizony, "nyomja" a migráncs internácizmus!
kissé felnőttem
megrekedtél az 1970-es éveknél a világ meg változik segget meg éjjel nappal lehet ám ... csak a véleményed is halott akár a multad
Horizont
Vén [email protected] jó lenne ha hazamenne és az unokája buksiját simogatná.
Irritáló ez is meg a Harrach is. Megélhetésiek nagy nyugdíj mellett is.
Azt hiszik nélkülük megáll az ország.
Ez a Latorcai most kapott kitüntetést is. Megnézném mit dolgoznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.